Stort samarbetsevent fyllde Technobothnia – Studerande MATCHades ihop med företag och organisationer

Hilda Norrback tar emot studerande.
Hilda Norrback tar emot studerande.

Hundratals studerande intog Technobothnia på det återkommande MATCHing-eventet. På lekfulla och innovativa sätt skapades nya kontakter.

Hilda Norrback, från Vasa Yrkeshögskolas studentkår, serverar kaffe och tar emot studerande. Kön ringlar sig lång och stämningen är på topp. MATCHing, ett av Technobothnias största event, är inne på slutrakan.

– Det har varit mycket folk här i dag och för att göra matchningen lättare har studerande klistermärken i olika färger som visar vad de studerar, säger Hilda Norrback.

Josefin Stolpe
Josefin Stolpe.

De 28 företagen och organisationerna som är på plats på torsdagens event har också färgkoder för att signalera vad de är intresserade av.

– Tröskeln att ta kontakt med varandra blir då förhoppningsvis mindre, säger Josefin Stolpe, koordinator på Technobothnia.

Mera än rekrytering

MATCHing är ett återkommande evenemang vars idé härstammar från rekryteringsevent. Med MATCHing ville man utveckla konceptet till att handla om mer än bara jobb.

– Rekrytering och sommarjobb är en viktigt bit av det hela men det finns också andra goda orsaker till att bredda sina nätverk, säger Josefin Stolpe.

”Vill lära känna företag”

Meena, Mohammad Yeasin Arafat Novia, Vasa universitet
Meena, Mohammad Yeasin Arafat

Meena och Mohammad Yeasin Arafat är på plats för att bli bekanta med företag. Meena, som är studerande från Novia, säger att hon vill se vilka möjligheter som finns.

Mohammad Yeasin Arafat, som studerar på Vasa universitet, instämmer och säger att han också vill veta mera om vilka missioner de enskilda företagen har. Både Meena och Mohammad Yeasin Arafat bär klistermärken och gillar också idén att på det viset signalera vad för jobb och möjligheter de är intresserade av.

”Speed dating” på gång

Arnau Rué, Juha Viitanen Exertus Novia
Närmast kameran diskuterar Arnau Rué och Juha Viitanen.

Arnau Rué, studerande på Novia, säger att han också är på plats för att lära känna olika företag. Arnau Rué finns bland de som vågar ta det steget längre. Han har anmält sig till aktiviteten som kallas ”speed dating”.

halarmärke
Studerande som vågade delta i ”speed dating” fick förutom kontakter även ett halarmärke.

”Speed datingen” handlar om att studerande på några få minuter får chans att bekanta sig med ett dussin olika företag och organisationer.

På andra sidan det första bordet i raden sitter Juha Viitanen, som representerar Seinäjokiföretaget Exertus. Det växande företaget har till exempel ett trainee-program att erbjuda.

– Vi söker personer som är intresserade av att samarbeta kring slutarbeten, det är en bra väg in i arbetslivet, säger Juha Viitanen.

Internationell miljö

Seija Purovirta, Petteri Henriksson Tekniq Vasa Vaasa
Seija Purovirta, Petteri Henriksson.

Vasaföretaget Tekniq är ett annat av företagen som är på plats. I deras bås representerar Seija Purovirta, HR-Manager, och Petteri Henriksson, Key Account Manager.

Båda Purovirta och Henriksson säger att det varit en bråd dag, kryddad av internationell stämning och med mycket studerande i farten.

– Egentligen är det färdiga ingenjörer vi söker mest men också sådana kontakter har vi fått i dag, säger Seija Purovirta.

 

LÄS OCKSÅ:

Emma Granholm: “Vems första intryck avgör?”

Jobb Point hjälper företag och jobbsökande att hitta varandra i Österbotten

Lämna ett svar