”Dags att lyfta Finland på världens batterikarta” – EnergyVaasa Talks laddar upp inför nytt högklassigt webbinarium

EnergyVaasa Talks 14-9-2021

Det händer enormt mycket på batteriområdet i Österbotten och i Finland. Ett intensivt webbinarium, ett nytt högprofilsevent, samlar nyckelaktörer för att bjuda på en unik inblick i vad som är på gång.

Ett riktigt högklassigt webbinarium om batterilösningar – hållbara sådana dessutom – ordnas på tisdag.

– Målet är att lyfta finländskt batterikunnande, att sätta Finland på världens batterikarta, säger Österbottens handelskammares Paula Erkkilä, eventets moderator.

Johnson Matthey och FREYR Battery, två aktörer som redan tecknat stora intentionsavtal om satsningar i Vasaregionen, kommer att vara välrepresenterade på tillfället.

FREYR Battery skickar sin operativa chef Jan Arve Haugan medan Johnson Matthey ställer upp med direktören Christian Ruediger.

Mer än två starka aktörer

FREYR Battery och Johnson Matthey är inte de enda som kommer att komma till tals på tisdagens event. VASEKs Riitta Björkenheim utlovar ett fullspäckat program.

– På 1,5 timmar bjuds det på så många batterioperatör som bara möjligt, på flera olika synvinklar, säger Riitta Björkenheim.

Finnish Minerals Group, alltså bolaget som tagit fram hela landets batteristrategi, skickar vd Matti Hietanen till talarstolen. Hietanen ska prata om hur det går att bygga hållbara batterivärdekedjor i Finland.

Kommunikationsminister Timo Harakka har sin givna plats på eventet. Timo Harakka ska prata om vägen till koldioxidneutral logistik.

Håll ögonen på ministern för det kan nämnas att stora investeringar i Finland traditionellt har följts av stora infrastrukturpaket. Det finns ett behov av ett sådant också i Vasaregionen, när det gäller till exempel farled, hamn och järnväg.

Större än Finland

Tillsammans med andra nordiska länder bildar Österbotten och Finland ett nordiskt batteribälte. Eventets första talare Thore Sekkenes ger en inblick i vad som är på gång när det gäller Europas batteristrategi.

Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri fångar samma boll. Kumpula-Natri har kunskap att bidra med både ur lokalt och europeiskt perspektiv.

Vasas egen stadsdirektör Tomas Häyry får äran att öppna webbinariet medan Paula Erkkilä slutligen får knyta ihop säcken och avsluta eventet.

250 redan anmälda, därför ska du med

Förhandsanmälningarna har strömmat in och har redan passerat 250 stycken. Paula Erkkilä säger att det händer så otroligt mycket just nu och att det här eventet är en perfekt chans att hålla sig uppdaterad.

Riitta Björkenheim instämmer. Hon säger att det är en chans för alla intresserade att få mera kunskap om vad som är på gång i regionen och om vad som händer på Europanivå och globalt.

Så hänger du med

Hela eventet sker online och är gratis att delta i. Språket är engelska och eventets officiella namn är ”Sustainable Battery Solutions from Finland”.

Det börjar klockan 14.00 på tisdag den 14 september.

Följ livestreamen av evenemanget:

Här hittar du live-chatten när det drar igång:

Eventet arrangeras av NTM-centralen, Teknologicentrum Merinova, Österbottens handelskammare, Österbottens Förbund, Vasa universitet och VASEK i tätt samarbete med ett dussin andra starka aktörer i regionens energikluster. Eventet är en del av EnergyVaasa Talks-serien.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival: FREYR Batterys vd ”Skandinaviska batteribältet blir morgondagens Silicon Valley”

Lämna ett svar