Wellmedic öppnar mottagningar i Oravais och i Vörå

Wellmedics Ann-Mari Markén, Risto Sutinen och Marta Backlund diskuterar med Rainer Bystedt, från Vörå kommun, om vikten av lokal och nära vård.

Wellmedic har öppnat två nya enheter för företagshälsovårdskunder och privatpersoner. Vörå kommuns anställda finns bland de första kunderna.

Den österbottniska Läkarcentralen Wellmedic expanderar. Läkarcentralen i Smedsby får nu sällskap av två helt nya enheter, en mottagning i Vörå och en i Oravais.

– Vi erbjuder högklassig företagshälsovård och tar gärna också emot privatpersoner, säger Risto Sutinen, företagsläkare och specialist i allmänmedicin.

Vörå kommun redan stor kund

Rainer Bystedt, kommunstyrelseordförande i Vörå, välkomnar Wellmedics satsning. Vörå kommun har ingått ett samarbetsavtal med Wellmedic, vilket innebär att läkarcentralen nu tar hand om vården av kommunens egen personal.

Vörå kommun är en stor arbetsgivare med drygt 650 anställda. Rainer Bystedt är tacksam över att Wellmedic erbjuder ett lokalt alternativ och att de kan fortsätta arbetet i samma anda som med Promedi, som tidigare skötte vården.

– Promedi gjorde ett bra arbete med att få ner sjukfrånvaron, vilket är bra för välmående samtidigt som det sparar pengar, säger Rainer Bystedt.

Wellmedics Ann-Mari Markén, Risto Sutinen och Marta Backlund.

Både Wellmedics företagsläkare Risto Sutinen och Ann-Mari Markén, ansvarig företagshälsovårdare Vörå/Oravais, har ett förflutet på Promedi. Det gör i praktiken att mycket av det långsiktiga vårdarbetet kan fortsätta även på det mera personliga planet.

– Det är så det fungerar i Vörå, man går till Mimmi (red anm. Ann-Mari Markén) eller till Risto, säger Rainer Bystedt.

Just Mimmi, alltså Ann-Mari Markén, är riktigt bekant med huset där Wellmedics mottagning nu finns. Hon har jobbat där länge, men för olika arbetsgivare.

– Sedan 2006 har jag till och med haft samma rum, säger Markén som uppenbart trivs med både jobbet och fastigheten.

Att lokalerna renoverades när Promedi tog över 2019 gör att de, tillsammans med ny utrustning från Wellmedic, är både fräscha och välutrustade.

Tröttheten i samhället ökar

Bland kunderna till företagshälsovården överlag har det länge varit vanligt med problem i rörelseorgan, nack- och ryggbesvär. Risto Sutinen märker därtill en ökning när det gäller utmattningssymtom.

– Tröttheten och utmattningen i samhället ökar, till och med många unga personer är trötta, säger Risto Sutinen.

En delförklaring till det är att kraven i både arbetslivet och i privatlivet är höga.

Kan ni hjälpa i kampen mot utmattningen?

Risto Sutinen säger att de har mycket bra förutsättningar att hjälpa vid en mängd olika problem. Vid mottagningen går det att snabbt få vård, och i ryggen finns ett massivt stöd, med psykologhjälp och annan typ av specialisthjälp, från läkarcentralens huvudcentral i Smedsby.

– Vi har därtill ett bra samarbete med FPA och den vägen kan det gå att komma vidare till rehabiliteringscenter, säger Sutinen.

Sjukfrånvaron kan minska

En ökad sjukfrånvaro blir snabbt dyr för arbetsgivare. Många befarar därtill att problemen kommer att öka i coronakrisens kölvatten.

Lyckligtvis går det ofta, enligt Risto Sutinen, att minska på sjukfrånvaron med långsiktigt och medvetet arbete, inte minst genom förändringar på arbetsplatsen.

– Om folk mår bättre på jobbet så minskar sjukfrånvaron, säger Sutinen.

Om folk mår bättre på jobbet så minskar sjukfrånvaron.

Wellmedic jobbar med moderna verktyg och metoder för att komma åt problematiken. Eftersom bolaget driver små enheter går det dessutom smidigt att föra dialoger direkt mellan arbetsledning och sjukvårdspersonal.

Kan bli flera enheter

I centrala Vörå finns Wellmedics nya enhet nu på Läkarvägen 3. I Oravais hittas den nya mottagningen på Öurvägen 25. Båda enheterna tar emot både privatkunder och företagshälsovårdskunder.

Vöråenheten har öppet måndag, onsdag och torsdag, klockan 8-16, samt fredag klockan 8-14. I Oravais är enheten öppen på tisdagar klockan 8-16.

– Speciellt i Oravais kan vi öka öppettiderna i takt med att behovet växer, säger Marta Backlund, vd för Wellmedic.

Wellmedics koncept med lokala, smidiga och nytänkande österbottniska läkarstationer lockar till sig allt flera företagskunder. Bolaget siktar på att öppna flera mottagningar i Österbotten, kanske en till redan i år, säger Marta Backlund.

LÄS OCKSÅ:

Wellmedic startar sjukvårdsrådgivning på telefon på tre språk

 

Lämna ett svar