Viexpo hjälper företag ut i världen – Jobbar nära och tillsammans med sina kundföretag

Linda Jansson, Kristian Schrey, Viexpo, Kokkola
Linda Jansson, Kristian Schrey.

Viexpo har rekryterat kommunikations- och marknadsföringsexperten Linda Jansson. Hennes första uppdrag är att leda ett projekt som hjälper företag med digital handel.

Viexpo hjälper företag med export. Företagets egna kontor hittas i Jakobstad, Vasa, Karleby, Seinäjoki och Kurikka.

– Österbotten är vår hemmaplan men företagen vi hjälper finns i hela Finland, säger Kristian Schrey, vd för Viexpo.

Viexpo erbjuder kostnadsfri rådgivning, stöd och nätverk. Fokus ligger på att hjälpa små- och medelstora företag.

– Vi öppnar gärna dörrar och förmedlar kontakter, säger Kristian Schrey.

Nyrekrytering gjord

Linda Jansson, Viexpo, Karleby, Kokkola
Linda Jansson.

Viexpo sysselsätter som bäst tio egna experter. Nyast i teamet är kommunikations- och marknadsföringsexperten Linda Jansson. Jansson rekryterades i början av januari till Karleby-kontoret.

Linda Jansson kommer närmast från ett projektledarjobb på Centria, där hon hjälpt företag utveckla sin internationella rekrytering. Jansson själv är uppvuxen i en företagarfamilj och säger att hon brinner för att hjälpa företag.

– Vi har företagen att tacka för landets välfärd, säger Linda Jansson.

På Viexpo jobbar Jansson med allt från kommunikation och marknadsföring till exportrådgivning och projektgenomförande.

– Linda passar perfekt in i Viexpos arbetskultur, där vi jobbar flexibelt och nära företagen på alla sätt, säger Kristian Schrey.

Digital handel berör alla

Det första projektet som Linda Jansson leder hos Viexpo är ”Accelerationsprogrammet för digital handel”. Programmet kan kanske låta som något för näthandlar, vilket det också passar, men är samtidigt betydligt bredare än så. Programmet lämpar sig för alla företag, för alla behöver digitalisering.

– Eftersom kunderna finns på nätet är det viktigt att företagen också är där och syns på ett positivt sätt, säger Linda Jansson.

Kostnadsfritt att delta

Det nya accelerationsprogrammet fokuserar på företag i Mellersta Österbotten. Det intressanta programmet lockar ändå med deltagande företag med hemort utanför landskapsgränsen. Över 40 deltagande företag är redan med i projektet men ännu finns möjlighet för intresserade.

– Vi uppmuntrar företag att ta kontakt och berätta vad de önskar att få ut av programmet så kan vi anpassa oss till det, säger Linda Jansson.

Genom programmet finns exempelvis möjlighet att lära sig användning av digital teknik (som Google Analytics 4), att utveckla sin internationaliseringsstrategi och att få coachning för att bygga ett internationellt varumärke.

– Det är frågan om gratis högkvalitativa utbildningar, som man normalt får betala mycket för, säger Linda Jansson.

Accelerationsprogrammet finansieras av Mellersta Österbottens förbund, Karleby stad och Viexpo.

Vi uppmuntrar företag att ta kontakt.

Kan bli rekordår

Linda Jansson, Kristian Schrey, Viexpo
Linda Jansson, Kristian Schrey.

Viexpo jobbar mycket med att få igång exporten hos små och medelstora företag. Expertorganisationens jobb kan också handla om att ta företag som redan har en småskalig export till nästa nivå.

Mycket tyder på att Viexpo tar med sina kundföretag på ett rekordantal mässor i år. Det har förstås att göra med att efterfrågan hos företagen ökat men även med att Viexpo byggt upp sitt eget varumärke och därför får allt fler förtroenden av internationella mässorganisationer, exportprojekt och andra aktörer att koordinera insatser.

– Antalet enskilda företag som årligen får hjälp av Viexpo har också fortsatt att öka årligen och utvecklingen ser ut att hålla i sig, säger Kristian Schrey.

Viexpo hjälper cirka 2000 enskilda företag årligen via sina tjänster och tar 100-150 företag ut i världen på mässor och resor.

Hela världen som arbetsfält

Viexpo jobbar med hela världen som arbetsfält. Starkast är kanske ändå fokuset på Norden, dit de finländska företagens första exportinsatser ofta riktas.

– Fast även om du vill sälja till Norden kan det i vissa branscher vara så att den lättaste vägen dit går via en branschmässa i Tyskland, säger Kristian Schrey.

Mera information om Viexpo och kontaktuppgifter hittas på webbplatsen viexpo.fi.

LÄS OCKSÅ:

Viexpo: ”När det händer saker i världen, måste vi vara med”

Lämna ett svar