Vaasa och Botnia Insiders miljöarbete i fokus – Samutdelning och gemensamt tryck sparar både pengar och miljö

Peter Stolpe
Peter Stolpe.

Det är både miljövänligt och förmånligt att trycka och dela ut flera tidningar på samma gång. ”När man har en upplaga på över 80 000 tidningar så kan också små åtgärder ha betydelse”, säger chefredaktören Peter Stolpe.

Du kanske har funderat på varför papperstidningen Botnia Insider delas ut på samma gång som andra tidningar? Till och med inne i tidningen finns åtminstone Mega Science & Arts, ibland till och med ännu flera tidskrifter. Tidningarna delas inte heller bara ut samtidigt utan trycks också på samma gång.

– Beslutet om samtrycket och samutdelningen handlar om flera olika saker, om pengar, miljö, effektivitet och läsarupplevelse, säger Peter Stolpe, vd & chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

Peter Stolpe säger att den ursprungliga idén kommer från Vasaföretaget UPC Media, som Vaasa Insider alltjämt anlitar för att trycka tidningen.

Miljön vinner

Peter Stolpe, med över 20 års erfarenhet av tidnings- och mediebranschen, säger att det blir rejält förmånligare att trycka och dela ut tidningarna tillsammans.

– Det är pengar som Botnia Insider kanaliserar rakt tillbaka till sina kunder genom förmånligare priser, säger han.

Den största vinnaren är kanske ändå miljön. Det här blev också tydligt när Vaasa Insider i fjol anlitade experter för att göra utredningar som tillsammans visade att klimatavtrycket per tryckt tidning pressats ända ner till 23,7 gram CO2e.

För att sätta det i relation till någonting annat kan nämnas att ett exemplar av företagets papperstidning därmed har ett mindre klimatavtryck än en ostskiva.

Fler välkomnas med

Vaasa Insider är en av Finlands största ekonomitidningar. Upplagan är nu större än 80 000 exemplar per nummer. Tidningen delas ut gratis på områden som sträcker sig från Kristinestad i söder till Jakobstad i norr plus centrala delar av Karleby.

Peter Stolpe tror på kraften i samarbeten och välkomnar flera aktörer till samtrycket och samutdelningen.

– Om någon annan har ett behov av att få ut en trycksak tillsammans med oss så ta gärna kontakt så ser vi om det skulle fungera, säger Peter Stolpe.

Peter Stolpe lyfter fram att samma förstås gäller för företag och andra aktörer som vill vara med i en artikel eller i ett reportage som publiceras i tidningen.

– Det är bara att mejla mig på peter.stolpe@vaasainsider.fi så har vi redan kontakt, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Botnia Insiders upplaga ökar rejält – Karleby tas med i utdelningen

Lämna ett svar