Thanksgiving perfekt tillfälle prova en kalkonmiddag – Hemmanets ängskalkoner från Övermark får ströva fritt

Kristian Bengts Hemmanet
Kristian Bengts.

Firandet av Thanksgiving sprider sig till Finland. Med Hemmanets ängskalkoner kan du vara helt säker på att kalkonen trivts och haft det bra.

Frigående kor är ett känt begrepp men att föda upp frigående kalkoner utomhus är riktigt ovanligt i Finland. Kristian Bengts räknar med att deras familjeföretag Hemmanet är den enda aktören i landet som gör det i någon större skala.

– Ängskalkoner kallar vi fåglarna som går ute, ”Free range” kan man också prata om, säger Kristian Bengts, vd för Hemmanet.

kalkoner

Hemmanet kan garantera att ängskalkonerna trivs med sitt dagliga liv, för skulle de inte göra det så skulle fåglarna flyga bort, över staketet och söka sig någon annanstans.

– Kalkoner kan flyga, fast inga längre sträckor, säger Kristian Bengts.

Jippo när fåglarna släpps

Hemmanets ängskalkoner släpps ut på en stor inhägnad åker, oftast i början av juni, där de får ströva fritt tills senhösten. Innan coronan var det ett lokalt jippo när fåglarna släpptes, ett evenemang som bäst lockade hundratals intresserade.

De frigående fåglarna har allt de behöver och tas omhand dagligen. På det öppna 10 000 kvadratmeterstora området finns ett stort tält där fåglarna hittar foder och skydd mot väder och vatten.

Rör sig i flock

Kristian Bengts Hemmanet
Kristian Bengts.

Hemmanets ängskalkoner har mycket rum att sprida ut sig på men väljer att färdas i flock. Kristian Bengts säger att erfarenhet och forskning visar att en lämplig flockstorlek är 2000 djur.

– Det är också därför som vi gått inför just det, säger Bengts, som vant rör sig genom den stora fågelsamlingen.

För undertecknad reporter gör flockbeteendet det spännande att besöka fåglarna. Eller vad sägs om ett par tusen fåglar som samlas runt dig och följer dina steg?

Fåglarna är snälla, pigga och nyfikna och vill ta reda på vad en kamera är för något.

Thanksgiving firandet på frammarsch

Kalkon

Kalkonkonsumtionen i Finland är säsongsbetonad, förutom för pålägg och andra långt förädlade produkter. Jul är traditionellt den viktigaste säsongen, men även andra stora högtider firas med kalkon. En familjehögtid som är starkt på kommande är Thanksgiving (på svenska tacksägelse).

Bland annat amerikaner har under en längre tid redan försett sig med kalkoner från Hemmanet inför thanksgiving. De senaste åren har fler finländare hittat fördelarna med firandet.

– Vad kan vara bättre än att samla släkt eller vänner kring en mysig kalkonmiddag i mörka november, säger Bengts.

Vissa gör det som en kul grej medan andra vill ta reda på hur maten som de sett i otaliga filmer och tv-serier verkligen smakar.

– Kalkonerna går att tillreda med fyllning, eller utan, och enkelt är det också, säger Bengts.

Olika storlekar

Hemmanet erbjuder olika storlekar på sina kalkoner, på sina kalkonbitar, på bröstfiléer och lår. I utbudet finns det mesta som har med kalkonkött att göra, ja till och med hamburgerbiffar.

En vanlig ungskalkon är 5-6 kilogram medan det också funkar bra med en halv kalkon på 2,5-3 kilogram. En pop-up-termometer kommer på köpet.

På Hemmanets webbplats, www.hemmanet.fi, hittas färdiga recept.

– På våra produkter finns även QR-koder, genom att skanna in dem med mobilen så kommer du direkt till våra recept, säger Bengts.

Thanksgiving firas i år den 25 november, fast kalkonmiddagar passar förstås bra även på andra tidpunkter.

– Kalkonkött är lätt och lättillagat men också väldigt mångsidigt, säger Bengts.

Kalkonkött är lätt och lättillagat.

Säkra din egen ängskalkon

Vill du prova en ängskalkon till Thanksgiving, eller bara vara säker på att du får en till julmiddagen, så löns det att gå in på Hemmanets webbplats. Där kan man skriva ett meddelande, berätta vad man vill ha och vart den ska levereras.

Hemmanet driver en egen gårdsbutik i Övermark i Närpes och använder sig därtill av många utdelningsställen, som rekoringar, speciellt kring juletid.

– Vi rör oss långa vägar, egentligen hela vägen mellan Ekenäs och Uleåborg, säger Kristian Bengts.

Hemmanet har förutom ängskalkonerna även en mer traditionell kalkonuppfödning. Miljötänkande är viktigt för familjeföretaget, själva odlar de till exempel vete och havre som mat till kalkonerna. Som komplement till sina säsongsbetonade verksamheter säljer företaget även gräsmattor, som har en kompletterande säsongsrytm.

LÄS OCKSÅ:

Nya generationer tar över grönsaksproduktionen – Framtidstro finns men kostnaderna oroar

Lämna ett svar