Sotning räddar både liv och egendom – NY-JAs sotare står till tjänst med lång arbetserfarenhet

Den blivande sotaren Jesper Pått följer med och hjälper Arto Hautaluoma, med lång erfarenhet av branschen.
Den blivande sotaren Jesper Pått följer med och hjälper Arto Hautaluoma, med lång erfarenhet av branschen.

Sotning är ett hantverk som räddar liv. Trots att jobbet kräver stor yrkeskunskap är det inte speciellt dyrt att se till att brandsäkerheten hålls i skick i skorstenarna.

20-30 minuter. Drygt 50 euro. Det är vad som krävs för att en duktig sotare ska ta hand om en eldstad i ett vanligt egnahemshus.

– Sotning görs för brandsäkerheten, det är det absolut viktigaste skälet, säger Arto Hautaluoma, sotare på NY-JA Sotnings- och fastighetsservice.

Damm, fett och tjära

Damm och fett i rökkanaler är mycket eldfängt. Sot och beläggningar brinner. Tjära, som till exempel uppkommit när man eldat fuktig ved eller haft dåligt med förbränningsluft, kan orsaka både bränder och stopp i skorstenar.

Sotningen minskar risken för soteldar, alltså skorstensbränder som kan vara häftiga och förödande.

Lagstadgad skyldighet

Arto Hautaluoma, från NY-JA Sotnings- och fastighetsservice, har jobbat som sotare i över 20 år.
Arto Hautaluoma, från NY-JA Sotnings- och fastighetsservice, har jobbat som sotare i över 20 år.

Att förebygga bränder som uppkommer i skorstenar räddar människor och husdjur men handlar också om att skydda egendom. Målet är förstås alltid att undvika skador helt men om man sotat eller inte har betydelse även när olyckan varit framme.

– Om sotningen inte har skötts kan det bli problem med försäkringsbolag när ersättningar ska betalas ut.

Lagstiftningen säger att eldstäder som används regelbundet ska sotas minst årligen. När det gäller sommarstugor är det var tredje år som gäller.

– Långt ut i skärgården löns det kanske inte att bege sig för att sota en stuga, men ofta har kunder samlat ihop några grannar på samma gång så blir det billigare, säger Arto Hautaluoma.

Jobbar också för industrin

När Botnia Insider träffar Arto Hautaluoma håller han på med sotning vid en industrianläggning. För honom är det ett ganska vanligt jobb, han sköter även sotning för offentliga byggnader som sjukhus och större helheter som radhus.

– Användningen av vissa typer av pannor har minskat men det finns gott om jobb, säger han.

Fint yrke

Arto Hautaluoma.
Olika typer av sotningsverktyg används för olika typer av jobb.

Arto Hautaluoma har jobbat som sotare i drygt 20 år. Han har inte ångrat yrkesvalet, sotare finns i släkten och han visste vad han gav sig in på.

Hautaluoma trivs med jobbet som är ett riktigt hantverk. Som sotare jobbar han ofta ensam men han gillar att han får träffa mycket människor. Han är sedan länge bekant med många av kunderna.

– Det finns nog ingen som betvivlar att jag inte är en sotare när jag kommer, säger han och skrattar.

Med sig på jobbet i dag har Hautaluoma en lärling. Det är Jesper Pått som är blivande sotare. De jobbar bra tillsammans, som ett team.

– Vid större projekt kan det också vara bra att vi är flera, säger Hautaluoma.

Stabilt familjeföretag

NY-JA Sotnings- och fastighetsservice är ett familjeföretag som har varit i branschen sedan 1976. Företagets sotningsområden är Larsmo, Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Vörå, Korsholm och Vasa.

Arto Hautaluoma jobbar själv mest i Vasa-Korsholms-området men har kollegor som sköter om resten. Företaget tar även emot beställningar, mot kilometerersättning, i Korsnäs, Malax och Närpes.

Den som vill beställa en sotning gör det lättast på www.nyja.fi, där det finns kontaktuppgifter till företaget. NY-JA jobbar också mycket med ventilation så även den typen av tjänster finns till förfogande.

LÄS OCKSÅ:

Viktigt sköta ventilationen – Egnahemshus, höghus och offentliga byggnader måste tas om hand regelbundet

Lämna ett svar