Scandic Trans bygger logistikhubb i Vasaregionen – Öppnar upp för andra att bli del av unik helhet

Mikael Löfqvist, Scandic Trans
Mikael Löfqvist.

Scandic Trans gör som bäst en miljonsatsning på Fågelberget i Korsholm. Företaget skapar en logistikhubb som inrymmer både egen och andras verksamhet.

Scandic Trans huvudkontor har funnits på Fågelberget i Korsholm sedan 1990-talet. Allt eftersom verksamheten har växt och utvecklats har byggnader och lagerområden omformats.

– Nu är det dags för nästa skede i utvecklingen och vi välkomnar också andra aktörer att växa tillsammans med oss, säger Mikael Löfqvist, vd för Scandic Trans.

Mycket på gång

Scandic Trans tomt på Fågelberget optimeras för moderna logistikbehov. Helheten planeras och byggs om för att ännu bättre passa allt från små paketbilar till riktigt stora fordonskombinationer.

Företagets kontorslokaler byggs ut liksom även lastbryggor och lager. Flera miljöåtgärder, som att byta till bergvärme, genomförs i samma veva.

Hartwall redan med på resan

Scandic Trans första skede av satsningen på Fågelberget har redan genomförts. Området blommade upp ytterligare i november när Hartwalls lokala personal flyttade in sin verksamhet i huvudbyggnaden. Bryggerijätten hyr även lagerutrymme.

– Det var fint att få Hartwalls förtroende, vi har ett bra samarbete med dem och deras underleverantör i regionen, säger Mikael Löfqvist.

Andra skedet och storsatsning på gång

Hubbinvesteringen har nu gått in i sitt andra skede, innefattande bland annat utvidgning av kontoret. Hela projektet har en prislapp på cirka 1,5 miljoner euro.

– Vi vill satsa, vi tror på den här regionen, det finns potential här, säger Mikael Löfqvist.

Ny- och ombyggnaden av kontoret ska vara inflyttningsklar den 1 februari. Scandic Trans egen verksamhet, närmare bestämt transportledningen och försäljningen, flyttar upp på andra våningen i kontorshuset, vilket öppnar upp nya möjligheter på första våningen.

Mikael Löfqvist, Scandic Trans
Arbetet pågår på tomten som bäst. På bild Mikael Löfqvist.

Söker hyresgäster

Hela nedre våningen i kontorslokalen hyrs eller ska hyras ut. Hartwall finns redan där och nu är det ungefär 250 kvadratmeter till som söker nya hyresgäster. Målet är att hitta hyresgäster med transport- eller logistikbehov för att kunna skapa synergier.

– Ett exempel kan vara små webbshoppar men det kan också handla om till exempel andra företag inom transportbranschen, säger Mikael Löfqvist.

Genom Scandic Trans och deras samarbetspartners får hyresgäster direkt tillgång till både lokala, nationella och internationella transportnätverk. I hubben skapas även gemensamma sociala utrymmen. Mikael Löfqvist säger att inspirationen kommer från Sverige där han sett flera lyckade exempel där aktörer med en gemensam beröringspunkt samlas på samma ställe.

– Det finns ett mervärde i det, säger han.

Vi vill satsa, vi tror på den här regionen.

Höglager under planering

Det tredje skedet av hubbinvesteringen innefattar ett stort höglager, som byggs när och om det finns behov. Det här lagret kan få rum för 3000-4000 pallplatser. När och om bygget genomförs byter hela projektet storleksklass och helheten blir frågan om en investering på flera miljoner euro.

Scandic Trans, som ägs av finländska trafikanter och åkerier, jobbar mest med transporter inom Norden. Från Finland transporterar företaget mycket basvaror, som metall och skogsprodukter. På hemvägen blir det ofta mera förädlade produkter som fyller bilarna.

Scandic Trans utmärker sig till exempel när det gäller transport av livsmedel. Så gott som alla fordon är utrustade så att de kan transportera livsmedel, chaufförerna har hygienpass och är utbildade på området.

 

LÄS OCKSÅ:

Smedsby utvecklas i rekordfart – Satsningar på skolcampus, simhall, boendemöjligheter och nya event

Lämna ett svar