Grusterminalen i Korsholm har expanderat till Gamla Vasa och fångar många förbipasserandes blickar med sina grågröna flaggor, skyltar och säckar fyllda med jord och stenar.
Grusterminalen, som grundades 2016, är en del av familjeföretaget BBJ Gräv. Med satsningen på grusterminalen tar företaget nu sikte på att tillgodose efterfrågan på gårdsmaterial i regionen, från minsta hink till stora lass.
– Målet är högsta tillgänglighet för våra kunder. Det uppnår vi genom att arbeta tillsammans med andra lokala aktörer när vi levererar grus och andra material, säger ägare Simon Burman.
Samtidigt som företaget jobbar på att hitta sina former på ny plats i Korsholm har verksamheten breddats till en ny försäljningspunkt på ladugårdsvägen 129 i Vasa, bredvid Blomtorgets trädgårdsbutik.
I Vasa möter jag upp den färska företagaren Sebastian Ingman, som ansvar för Vasa-punkten. Han betjänar som bäst en äldre kvinna som kommit till Grusterminalen med personbil. I bakluckan skymtar hinkar av olika färger som hon fyller med grus och naturstenar.
Till Ingmans arbetsuppgifter hör att hjälpa kunderna med lastning och bärhjälp. Det kan handla om att lasta direkt på släpvagn eller som i det här fallet, att leta fram snygga naturstenar i kundens smak.

Grusterminalen i Gamla Vasa bygger på Grusterminalen i Korsholms koncept och produkter. De båda filialerna samarbetar tätt med varandra, men affärsmässigt liknar upplägget mer en Franchise modell.
– Jag och Simon Burman är barndomskamrater. När jag berättade för honom att jag det känns som att det är dags att byta karriärstig, började vi fundera på ett samarbete. Han hjälpte mig att komma i gång och nu driver jag Grusterminalen här.
Jobbar på en dröm
De båda filialerna håller gemensamma möten och barndomsvännerna stöttar varandra både yrkesmässigt och konkret i drömmen att lyckas som företagare.

För Ingman, som nu avslutat sin tjänst som gruvarbetare i norra Sverige, är omställningen välkommen. Att jobba vid gruvorna var både tungt och långtråkigt, berättar han.
– Lyckligtvis fick jag jobba ovan jord, men det var ändå tuffa dagar. Passen var långa och under obekväma arbetstider.
Till skillnad från ortsborna, som kunde åka hem till kvällen, var han tvungen att ty sig till ett tillfälligt boende långt från sin familj. Tristessen blev med tiden ett bekymmer för Ingman, som föredrar ett liv med omväxling.
– Varje arbetsdag såg likadan ut. Någon givande fritid hade jag inte möjligheter till, speciellt inte vintertid. Ensam i Kiruna eller Gällivare en timma eller två före läggdags, det finns inget att göra.
Den mest avgörande faktorn för att Ingman valde att flytta hem blev det 800 km långa avståndet till familjen, som består av dottern, flickvännen Emilie och hennes två döttrar.
– Jag var borta två veckor från familjen i taget och kunde inte hjälpa min flickvän och barnen med något annat än med att skicka pengar då och då. Jag kände mig så maktlös. Dessutom gick jag själv gick miste om fritid med släkt och vänner.
När Ingman kom hem från sina jobbveckor väntade sysslor som blivit ogjorda när han varit bortrest.
– Jag kände konstant en press på att hinna med allt innan nästa jobbperiod börjar. Som företagare känner jag att jag har större kontroll över mitt liv och har hittat ny motivation.
Tillbaka till rötterna – och trädgårdsbranschen
Visst fick Ingman vänner för livet i Sverige också, och en del praktisk kunskap. Som att behärska tunga fordon. Frontlastare kör han ännu, och pressen på att hinna med allt består, men nu är det på helt egna villkor.

Att Ingman valde att öppna grusterminalen i synergi med Blomtorget har en logisk förklaring. Det var hans föräldrar Ritva Sundvik och Mats Olof Ingman som grundade Blomtorget år 1996. De överlät företaget till storasyster Lena Gillberg genom generationsskifte 2016, då också hon beslöt att återvända hem till Österbotten efter några år utomlands.
Någon avundsjuka mellan syskonen verkar dock inte finnas gällande familjeföretaget.
– Så mycket har jag jobbat med blommor i mitt liv att jag vet att det inte är min grej, säger Ingman.
Men stenar däremot, det gillar han. Ingman säger att han gärna skapar trädgårdsdesign med naturmaterial och kan ge sina kunder tips och idéer.
Pappa Mats Olofs erfarenhet av att driva blomsterhandel kommer ännu till nytta, trots att han är pensionär.
– Pappa är ett stort stöd i arbetet med grusterminalen och jag tror att han tycker att det är intressant också. En gång företagare alltid företagare.
Ingen kund är för liten och inget problem för stort
Personlig service är viktigt för Ingman. Under intervjun blir det tydligt att det handlar om personliga värderingar. Uppvuxen i butik förstår också Ingman värdet av att skapa nyhetsvärde, och ett sådant exempel är de olika stenkorgarna som kunderna får beställa enligt egna mått och preferenser.
– Man kan göra dem ihåliga och plantera blommor i dem eller använda dem som facklor. På vintern blir det väldigt fint att trä en ljusslinga i dem. Det kastar ett fint ljus mellan stenarna, berättar Ingman.

Grusterminalen i Vasa ger ett väldigt sympatiskt intryck av en typiskt mansdominerad bransch, och det är meningen. När konkurrenterna riktar sig till de stora kunderna vill Ingman betjäna de små. För honom är det en hederssak att erbjuda en service som är enkel, bekväm och trygg.
– Man ska inte behöva skämmas för att komma hit och köpa en hink med stenar, säger han.
Ingman plockar upp en Izettle ur fickan och kvitterar köpet. Kvinnan fortsätter vidare hem för att fortsätta med sina trädgårdsprojekt. Vaasa Insider styr kosan mot Smedsby.
Stor efterfrågan på jord
På grusterminalen i Korsholm, invid Stormossens avfallscentral, möter anställd Jani Keskitalo upp mig. Här är stämningen mera hektisk än vid terminalen i Vasa, eftersom man redan nu förbereder säsongen 2024.
– Beställningar för april rullar in. Vi måste laga säckar nu innan regnovädret kommer, både av kompostjord och matjord.

Kompostjorden tillverkas enligt Stormossens recept, där slutprodukten består av jordförbättringskompost, sand, torv och kalk. Sedan maj i år ansvarar Grusterminalen för tillverkningen av kompostjorden, men Stormossen har fortsättningsvis ansvar för produkterna. De testas noggrant genom hela processen och är trygga att använda. Livsmedelsverket har godkänt produkterna.
– Förut gjorde Stormossen arbetet själva, men nu har vi tagit över arbetet, från tillverkning till försäljning, förklarar Jani Keskitalo.
Stormossens kompostjord säljs på Grusterminalerna som lösvikt eller färdiga säckar om 500 kg eller 1000 kg. Större mängder hämtar kunder direkt från Grusterminalen eller beställer hem via Grusterminalens webbshop.
Fastighetsskötare uppskattar färdigt packat material
Jani Keskitalos jobb på grusterminalen är att leda verksamheten och assistera kunder. I kundservicen ingår förutom lastning och eventuell transport även mängdberäkning och rådgivning kring materialval. Ibland blir det riktigt svettigt, förklarar Jani Keskitalo.
– Vi har haft fullt upp sedan vi öppnade här på mer centralt ställe. I maj under högsäsong är det ett extremt tryck på jord och grus. Vi kan ha 10 bilar i kö som ska lastas och betjänas. Telefonen ringer konstant samtidigt som nya säckar behöver packas och fyllas på i lager.
Till kunderna hör såväl privatkunder som småföretagare. Leveransen sker antingen i storsäckar eller lastbilslass. Grusterminalen välkomnar också sina kunder att komma med eget bilsläp.
På plats finns alltid proffs som hjälper med allt från inköpsråd till lastning. Ett klientel som fattat tycke för systemet med färdiga säckar är fastighetsskötare.
– Det funkar inte att komma med en lastbil och tömma en stor hög med grus eller jord på en liten innergård i stan. För fastighetsskötare som ska plantera något är det smidigt att beställa säckar. Då kan man dessutom få flera olika material – jord, natursten och kross – på samma transport.
Även kunder i skärgården föredrar säckar som de kan fylla till önskad vikt och transportera över isen på vintern.
Privatpersoner beställer gärna grus på nätet
På Grusterminalens webbshop kan man beställa grusmaterial och hemtransport. Det tror Keskitalo passar den finländska mentaliteten bra.
– Jag får rätt ofta in beställningar på helgen som gjorts klockan 2 på natten. Jag fantiserar att de sitter med ett vinglas och funderar på gårdsbekymmer i lugn och ro. Sedan dyker det bara upp på gården.
Men bekvämare kan det bli. Det är ju en sak att beställa grus och en helt annan att fördela det över gården.
– Man kan alltid komma överens om det mesta! Vi har möjlighet att sprida ut gruset med vår lastbil om så önskas.
Idag är den en fin höstdag i september, men snart kommer Grusterminalen, liksom allt annat, att täckas av snö. Kan man beställa sandning på webben också?
Svaret är ja. Men här önskar personalen lite flexibilitet av kunderna.
– Vi kommer antagligen att sanda i vissa områden på särskilda dagar, av praktiska orsaker. Det blir billigare för alla inblandade.
”Ring, så sandar vi”, med andra ord. Vår digitala värld till trots är det skönt att veta att telefonen ännu är det viktigaste arbetsverktyget för en grusleverantör, och att den mänskliga servicen består.
LÄS OCKSÅ:
Blomtorget blommar upp – Trädgårdsaffären i Liselund växer fram som ett upplevelsecenter