Blomtorget blommar upp – Trädgårdsaffären i Liselund växer fram som ett upplevelsecenter

Lena Gillberg, Kenneth Gillberg. Blomtorget, vasa, liselund
Lena Gillberg, Kenneth Gillberg.

Blomtorget drar i dag igång sin trädgårdssäsong i Liselund i Vasa. Trädgårdsaffären gror fram som ett upplevelsecenter och breddar sitt utbud av både sommarblommor och tjänster.

Blomtorget gjorde en storsatsning och flyttade för cirka ett år sedan hela sin verksamhet till Liselund. Företagarparet Kenneth och Lena Gillberg säger att trädgårdsaffären har fått ett fint mottagande där.

– Kunderna, och speciellt stamkunderna, har hittat hit och vi är rörda över all positiv respons vi fått, säger Lena Gillberg, förutom företagare även trädgårdsmästare och bekant från Strömsö.

Utvecklingsresa på gång

Kenneth Gillberg, Blomtorget, Euroflora
Kenneth Gillberg.

Redan i fjol accelererade trädgårdsaffären sin resa från en renodlad trädgårdsaffär till mera av ett upplevelsecenter. I år fortsätter satsningar som tar företaget i samma riktning.

– Vår strävan underlättas av att vi verkar i en väldigt rogivande och naturskön omgivning, säger vd Kenneth Gillberg.

Till exempel fåglar och fågelsång tillhör vardagen i Liselund, något som Blomtorget nu innovativt ska utnyttja. Planen är att installera en kamera i en av de bebodda holkarna och sända live.

Mera blommor utlovas

Blomtorget blommor

Bland årets nysatsningar hittas skapandet av mera utrymme för sommarblommor. Blomtorgets ambitiösa mål är att besökare ska få gåshud.

– Speciellt på våren då allt är grått och brunt blir det verkligen stor skillnad med färg, säger Kenneth Gillberg.

Mera fokus på tjänster

Trädgårdstillbehör och -växter är affärsområden med hård konkurrens. Blomtorget har sedan starten, förutom att sälja produkter, fokuserat på att erbjuda den typen av service och kundbetjäning som många av de stora varuhusen saknar.

– Den som handlar här får verkligen tillgång till våra trädgårdsmästares hela expertis, säger Kenneth Gillberg.

Lena Gillberg, Kenneth Gillberg. Blomtorget, liselund vasa
Lena Gillberg, Kenneth Gillberg.

Vårfix lanseras

Blomtorget, blommor.

Blomtorget har internt alltid sett sig som ett tjänsteföretag. I år blir inriktningen kanske ännu tydligare med ett bredare utbud av tjänster.

Blomtorget började redan i höstas erbjuda en höstfixtjänst. Tjänsten går ut på att Blomtorgets experter kan beställas hem för att fixa kundernas trädgårdar i höstskick med allt vad det innebär, som till exempel beskärning av träd.

Nu lanserar företaget även vårfix, en motsvarande tjänst men med fokus på allt det som behöver göras i en trädgård på våren.

Anlägger trädgårdar och stenlägger

Blomtorget har länge erbjudit planering av trädgårdar men tar nu även den tjänsten steget längre. Nu marknadsför företaget även förverkligandet av trädgårdar.

Blomtorget erbjuder anläggning av trädgårdar och kan sköta allt från plantering till och med stenläggning och genomförande.

Grusterminalen på plats

Nytt för den här säsongen blir även att Grusterminalen gör en satsning på Blomtorgets område. Bredvid Blomtorget kommer Grusterminalen att öppna en egen filial.

På samma gång besökarna hälsar på hos Blomtorget kan de alltså snart hos grannen fylla på med till exempel grus, flis, stenar, sand och jord.

Förbereder för året-runt-verksamhet

Om Blomtorgets säsong går som förväntat börjar bygget av en året-runt-byggnad på området i höst. En sådan byggnad, på cirka 200 kvadratmeter, möjliggör förlängda säsonger samt även annan typ av verksamhet, som workshoppar och kurser.

– Vi drömmer redan om mysiga senhöst- och julmarknader, säger Lena Gillberg.

Vi drömmer redan om mysiga senhöst- och julmarknader.

Webbshoppen tar fart

För några år sedan skapade Blomtorget en egen webbshop på blomtorget.fi. Arbetet med att bygga upp shoppen börjar ge resultat. Online är kommersen igång året runt.

Många av kunderna odlar på sina balkonger eller inomhus, till exempel förodling av blommor. Även självförsörjning vinner mark, allt från frön till sättpotatis och sättlökar går åt.

– När det gäller självförsörjning har vi ett brett sortiment med till exempel olika typer av bär, frukt och grönsaker, säger Lena Gillberg.

Öppnar i dag

Blomtorgets trädgårdsaffär hittas på Ladugårdsvägen 129, bredvid YA:s Campus Kungsgården. Trädgårdsaffären öppnar för den här säsongen den 19 april, alltså i skrivande stund i dag.

LÄS OCKSÅ:

Blomtorget öppnar i Liselund – ”Jätteroligt, spännande och skrämmande!”

Lämna ett svar