PAV får pris som årets företag i Kust-Österbotten – ”Den röda tråden genom historien är att vi har många ben att stå på”

Kenneth Kull, Mikael Antell, Nicklas Nordström PAV Petalax elbyrå
Kenneth Kull, Mikael Antell, Nicklas Nordström.

”Ärofyllt” är nyckelordet som företagarna bakom PAV använder om företagets nya utmärkelse. I Malax slutförs som bäst bolagets största investering någonsin.

PAV, även bekant som Petalax Elbyrå, utmärker sig som årets företag i Kust-Österbotten. Företaget tilldelades priset på årets traditionella företagarfest på Strampen i kväll.

– Det känns ärofyllt, väldigt roligt och är inte något vi räknade med, säger Nicklas Nordström, projektledare och en av företagarna bakom PAV.

Nordström får medhåll av sina företagarkolleger. I företagets operativa ledning jobbar två andra företagare: Kenneth Kull, vd, och Mikael Antell, styrelseordförande. Med som ägare hittas även Christoffer Nordström.

Satsat på nya lokaler

PAV har nyligen satsat stort på nya lokaler och lagerutrymmen på Fjärdingsgränd i Malax. I april flyttade företaget in och de sista finjusteringarna pågår som bäst. Med lager och allt inräknat blir det cirka 2500 kvadratmeter som står till företagets förfogande.

– Det var en behövlig satsning som skapar rätt förutsättningar att växa och gå framåt, säger Mikael Antell.

Lång historia

Företagets verksamhet startades redan 1967 av Hans Nordström och Lorentz Fant. I början av 1990-talet övertogs företaget av Karl-Gustav och Solveig Nordström som ändrade namnet till Petalax Elbyrå – Pohjanmaan Antenni ja Valaistus Oy.

Nuvarande ägare tog sedan över verksamheten 2015 och bytte igen namn – då till PAV Oy Ab.

Flera starka ben att stå på

Kenneth Kull, Mikael Antell, Nicklas Nordström PAV Petalax elbyrå
Kenneth Kull, Mikael Antell, Nicklas Nordström.

Nicklas Nordström säger att den röda tråden genom åren kanske varit att företaget haft nytta av att det alltid funnits flera starka ben att stå på.

Samma slags strategitänkande gäller ännu. Mycket av jobben handlar om elarbeten av alla format men inom det finns det många olika specialområden.

Vägbelysning störst

Kenneth Kull säger att vägbelysning nu är det största området de jobbar med. Energibesparande lösningar ligger högt på kundernas önskelista.

– Belysning är ett bra sätt att spara in på om det görs på rätt sätt, säger Kenneth Kull.

Modern teknik är bättre, smartare och energieffektivare än gamla lösningar. Som ett kreativt exempel har företaget i många skidspår installerat belysning med rörelsedetektorer, så lamporna bara tänds när de behövs.

Underleverantör eller helhetsansvar

PAV gör mycket underleverantörsarbeten men erbjuder på en del områden även egna nyckel-i-hand-lösningar. Företaget jobbar mycket med husteknik och gör på alla sina delområden även service- och underhållsarbeten.

Vindkraftsparksjobb har företaget mycket av just nu, fyra större projekt bara i år.

– På vindkraftsprojekten sköter vi kablar och fibernät och kopplar in allting, säger Kenneth Kull.

Nordiskt Malaxföretag

Nicklas Nordström, Kenneth Kull, Mikael Antell PAV Petalax Elbyrå Malax
Nicklas Nordström, Kenneth Kull, Mikael Antell.

PAV sysselsätter ungefär 30 personer. Med basen stadigt förankrad i Malax utför företaget jobb i hela Finland, Sverige och Norge.

Just nu går det bra för PAV och dess dotterbolag. En tydlig utmaning för det växande företaget är att fortsätta hitta lika duktig personal som kan utföra jobben.

– Överlag finns det en brist på elektriker, säger Kenneth Kull.

Mera information och kontaktuppgifter till företaget hittas på deras webbplats, www.pav.fi.

Flera priser delades ut

På samma fest där PAV fick sitt pris premierades även andra företag i fyra olika kategorier.

Årets egenföretagare i regionen är Michaela Finne. Årets företag i Vasa (större) är Nordic Electro Power.

Årets företag i Vasa (mindre) är MT Hieronta ja Fysio. Årets företag i Korsholm är Andreas Knips Hembageri.

 

LÄS OCKSÅ:

Mustasaarelaisyritys VILPE sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon – Perustaja Eero Saikkonen: ”Uskomatonta, mikä kunnia”

Lämna ett svar