Hibox får nya ägare – Siktet inställt på kraftig global tillväxt

Andreas Öhman, Staffan Granholm
Andreas Öhman, Staffan Granholm.

Accedo köper alla aktier i Hibox. Hibox, med kontor i Vasa och Åbo, är starka i Norden redan och vill nu expandera på den globala marknaden.

Mjukvaruföretaget Hibox, som utvecklar tv- och streamingteknologi, har fått en ny stark ägare. Köparen av hela företaget är Accedo, ett globalt företag, specialister på streamingtjänster, med huvudkontoret i Stockholm.

– Det känns bra att affären är i hamn efter en intensiv process, säger Staffan Granholm, vd för Hibox Systems.

Sedan december 2007 har Hibox majoritetsägare varit ICT-koncernen Viria. Säljaren är alltså Viria samt företagets grundare Staffan Granholm och Andreas Öhman, Hibox tekniska chef. Affären träder i kraft den 1 mars.

Hibox har i dag 36 anställda och en stark position på den nordiska marknaden.

Erövrar världen från Österbotten

Hibox grundades i Åbo 2005, där bolaget i dag har 24 anställda. Att det blev just Åbo berodde på att de två österbottniska grundarna studerade informationsbehandling vid Åbo Akademi tillsammans.

– Vi är på många sätt ett väldigt finlandssvenskt bolag och samarbetet med högskolor i Vasa och Åbo är tätt, därifrån vi också hittat stora delar av personalen, säger Granholm.

Både vd:n och den tekniska chefen har flyttat tillbaka till Vasaregionen och jobbar numera på Vasakontoret, med sammanlagt nio anställda. Därtill har bolaget några anställda också utomlands.

Global försäljning

Accedo har sexton kontor runt om i världen och en personalstyrka på cirka 450 personer. Staffan Granholm säger att företagen nu ska börja fundera på vilka gemensamma lösningar som de kan utveckla tillsammans.

– Accedo har ett globalt försäljningsnätverk som vi ser fram emot att få ta del av, säger Granholm.

Accedo har ett globalt försäljningsnätverk.

Accedo har redan några av världens största operatörer och mediabolag som kunder.

Raskt framåt är planen

För Hibox del är planen entydig – det är fortsatt tillväxt som gäller, på ett globalt plan. Hibox kommer att fungera som en egen affärsenhet inom Accedo-koncernen.

– Hur det blir med varumärken och sådant får vi se vad som är smartast att göra, säger Granholm.

För personalen innebär affären inga förändringar – förutom att de blir en del av en ännu större helhet.

LÄS OCKSÅ:

Planera överlåtelser i tid – Vill du sälja ett företag kan värdet inte gå hem med företagaren

Lämna ett svar