Härma Rehab bland dem som satsar i Korsholm – Ett nytt rehabiliterings- och välmåendecenter föds i Smedsby

Lars Gästgivars, Minna Vienola, Jan-Erik Hagfors, Mikael Alaviitala, Otto Domars. Härmä Rehab
Lars Gästgivars, Minna Vienola, Jan-Erik Hagfors, Mikael Alaviitala, Otto Domars.

Det nya simhallsbygget i Korsholm leder till en positiv kedjereaktion. Flera aktörer samarbetar och en rehabiliterings-, hotell- och kongressatsning genomförs.

Härmä Rehab har under en längre tid satsat stort på att bygga upp sin verksamhet, speciellt i Härmä men också på andra orter. Jan-Erik Hagfors, vd för Härma Rehab, säger att det finns ett behov av att komma närmare klienterna.

– Vi fortsätter satsa hårt i Härma men behöver också göra andra investeringar, säger Jan-Erik Hagfors.

Korsholm nästa satsning

Lars Gästgivars, Minna Vienola, Jan-Erik Hagfors, Mikael Alaviitala, Otto Domars.
Lars Gästgivars, Minna Vienola, Jan-Erik Hagfors, Mikael Alaviitala, Otto Domars tittar på ritningar och blickar in i framtiden.

I ett nybygge i centrala Smedsby kommer Härmä Rehab att öppna ett rehabiliteringscenter, som kommer att bli arbetsplats för flera personer. Hur många anställda det blir beror på verksamheten och vilka upphandlingar företaget tar hem.

Hotel Vallonia i anslutning, mat- och inkvarteringsmöjligheter samt en nybyggd simbassäng skapar möjligheter. Minna Vienola, Härmä Rehabs rehabiliteringsdirektör, säger att deras verksamhet kommer att handla om välmående och rehabilitering, främst av människor i arbetsför ålder.

– Vi jobbar till exempel mycket med att skräddarsy vägar tillbaka till arbetslivet, säger Minna Vienola.

Grundarbetet har startat

Under 2024 väntas Härma Rehabs rehabilitering vara i full gång på det nya stället. Härma Rehab flyttar in på tredje våningen, medan en simbassäng öppen för allmänheten byggs på första våningen. På våning två gör hotellet en satsning på fler hotellrum. Hotellet satsar även på mötes- och kongressutrymmen.

Som bäst grävs det och sprängs för nybygget. Kärnan i byggnaden, och det som möjliggör allt det andra, är alltså en 25-meter lång simbassäng. Hela nybygget har en prislapp på 12 miljoner euro varav simhallsdelen står för 7,2 miljoner euro.

– Utan simhallen skulle vi knappast ha fått Lasse (Lars Gästgivars) att bygga kongressutrymmen och utan simhallen skulle Härmä Rehab inte heller vara intresserade, säger Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör i Korsholm.

Alla vinner på fler användare

Förverkligandet av en simhall i Korsholm har varit en lång process. Bakgrunden handlar om ett behov av friskvård, välmående och simmöjligheter för skolbarn och andra kommuninvånare.

Otto Domars, välfärdsdirektör i Korsholm sedan i januari, ser behovet och säger att det för honom var trevligt att komma in i processen när simhallsprojektet redan är i full gång.

– Kommunen vill ha aktiva invånare och det ligger också i kommunens intresse att användningsgraden blir så hög som möjligt, säger Otto Domars.

Kommunen vill ha aktiva invånare.

Friskhetshotell skapas

Lars Gästgivars är styrelseordförande för Lasse G Ab, som äger fyra hotell, däribland Hotel Vallonia. Lars Gästgivars säger att Hotel Vallonia genom den nya satsningen tar ytterligare ett stort steg mot ett friskhetshotell.

– I huset verkar redan till exempel en fotklinik samt Wellmedic, säger Lars Gästgivars.

 

LÄS OCKSÅ:

Korsholmföretaget VILPE får årets nationella företagarpris – Grundaren Eero Saikkonen: ”Helt otroligt, vilken fin ära”

Lämna ett svar