Byahjälp blir en samlande punkt – en ny nätresurs där det finns information och gemenskap föds

Antero Högander.

Byahjälp är på god väg att utvecklas till något helt unikt. Ett nytt verktyg för lokal utveckling skapas som bäst.

Det finns ett basproblem med information. Mycket finns på internet men informationen är utspridd och ostrukturerad. Det är ofta knepigt att få en överblick över vad som händer i den egna byn eller den egna stadsdelen och vilka företag, vilken verksamhet och vilka föreningar som finns där.

Ungefär så förklarar företagaren Antero Högander bakgrunden till byahjalp.com, en webbplats som ska hjälpa lokala samhällen att upptäcka sig själva igen.

– Det är en webbtjänst som blivit ett verktyg för lokal utveckling, säger Antero Högander.

Det är en webbtjänst som blivit ett verktyg för lokal utveckling.

Samlande punkt

Antero Högander.

Rent konkret fungerar det så att till exempel en by kan skapa en profil. Byborna och andra insatta börjar sedan samla innehåll på sajten och länkar till externa resurser som rör byn.

Det kan till exempel handla om service, som vilka företag som finns i byn och vad de gör, och om föreningslivet, som ofta är en viktig del av helheten. Det är också ett ställe att samla information om lokala pärlor, som till exempel naturplatser, eller information om historiska händelser.

– Tanken är att använda crowdsourcing, alltså att alla kan bidra till innehållsproduktionen, säger Antero Högander.

Hela portalen blir en allmännyttig resurs, i gränslandet mellan föreningsverksamhet och företagsverksamhet. Den långsiktiga finansieringen ska säkras genom samarbetspartners och genom att företag kan köpa reklam på sajten.

Mera än byar

Byahjälp blir en resurs för byar och byaföreningar men är bredare än så. En by ska i sammanhanget ses mera som en gemenskap, en gemenskap som likaväl kan skapas kring andra saker än fysiska byar.

Gemenskapen kan utgöras av människor som jobbar i ett specifikt hus, som ett innovationscenter, eller människor som delar ett visst intresse, säg till exempel metalldetektorister som gärna vill berätta om sina fynd.

Började som gårdskarlsverksamhet

Byahjälp Finland som företag grundades för sex år sedan. Affärsidén var att hjälpa äldre som vill bo hemma längre, med saker som behövs för att möjliggöra det.

Grundaren Antero Högander är Vasabo ursprungligen, bodde ett varv i Jyväskylä och flyttade sedan till Maxmo, där han bor i dag.

Företagandet utvecklades till en social mission, där Högander började hjälpa andra in i arbetslivet. Han märkte att det fanns ett tydligt behov av just det och tanken på en webbportal för att accelerera arbetet föddes.

Antero Högander ville ändå inte starta webbportalen som ett projekt som bara drivs av hans företag. Därför öppnade han upp hela processen och skapade senare också en förening.

Flera blev involverade och portalen fick en annan inriktning än det som var tänkt från början. Antero Högander kämpar nu för att få webbplattformen till en rörelse där både individer och företag är med och bidrar till något gemensamt.

Webbtjänsten hittas på www.byahjalp.com.

LÄS OCKSÅ:

Mari Pohjanniemi-Kivi: “Pidetään kehityksen rattaat pyörimässä”

 

Lämna ett svar