Årets sista Haymarket nu på lördag – Över 40 producenter, hantverkare och småföretag på plats på Bock’s

Ira Mikkonen. Bocks Shop.
Ira Mikkonen.

”Substansen är viktigast, att få folk att köpa lokalt och direkt av producenterna”, säger Ira Mikkonen, ansvarig för Haymarket och Bock’s Shop.

Gårdsbutiken Bock’s Shop i Dragnäsbäck i Vasa säljer lokalproducerade produkter och varor. Ira Mikkonen kommer som ansvarig för shoppen dagligen i kontakt med producenter och småföretagare. Hon säger att höjda energipriser och andra ökade kostnader tär hårt på den, för många, redan dåliga lönsamheten.

– Många kämpar nu väldigt hårt för att få det att gå runt över huvud taget, säger Ira Mikkonen.

– Genom att köpa kvalitetsprodukter som är tillverkade lokalt kan vi hjälpa dem, säger Mikkonen.

Skippar mellanhänderna helt

Haymarket är en marknad och ett koncept som skapades för att ge producenter och småföretag möjligheter att utvecklas och överleva. Marknadsplatsen, som Bock´s står bakom, tar inga avgifter av försäljarna.

Sture Udd Wasa Future Festival
Sture Udd.

Sture Udd, entreprenören bakom Bock’s, säger att det finns fenomenala möjligheter att genom små ändringar i vår konsumtion åstadkomma en ny framtid.

– Satsar vi 10 euro per person per vecka på att köpa lokalproducerade varor så skapar vi minst 5000 nya jobb, säger Sture Udd.

Nu händer det

Nu på lördag, alltså den 17.12 klockan 11-16, ordnas årets sista Haymarket. Över 40 producenter och småföretagare kommer att vara på plats i Bockska hörnet i Dragnäsbäck.

Tom Blom röker fisk där och Kråkbagaren bakar färska syltgrisar. Allt från varma våfflor till hantverk och julklappar kommer också att bjudas ut.

Ira Mikkonen, Bocks.
Ira Mikkonen.

I programmet ingår till exempel en quiz, en liten orientering, som ordnas av Vasa norra stadsdelsförening, med ett vackert pris som delas ut klockan 16.

För barn och andra med barnasinnet kvar ordnar Pikku Aasin Nukketeatteri / Dockteatern Lilla Åsnan föreställningar klockan 12 och klockan 14.

För äldre serveras en gratis glögg gjord på bryggeriet. Med glöggen finns en liten tvist när det gäller serveringen.

– Vi rekommenderar alla att ta med sin egen favoritmugg så kan man fylla den och gå omkring på marknaden, säger Ira Mikkonen.

Klockan 18 fortsätter programmet på bryggeriet med julsånger.

Får fortsättning nästa år

Haymarket som koncept fortsätter utvecklas. Inkommande år är planen att ordna minst fyra stycken marknader, en för varje årstid, med start vid påsk.

– Vårt långsiktiga mål är att ordna en marknad i månaden, men vi måste se hur efterfrågan och intresset utvecklas, säger Ira Mikkonen.

Målsättningen är också att bygga ut hela konceptet, till exempel genom att ordna workshoppar och sammankomster kring viktiga teman.

Ira Mikkonen säger att de egentligen jobbar för att förändra tankesätt. Hon säger att det finns jättebra inhemska alternativ både när det gäller basprodukter och mera exklusiva varor.

– Jippon som marknader är ett bra sätt att lyfta och belysa frågan men vad vi vill göra är att öka medvetenheten och få till stånd verkliga förändringar i betenden i vardagen, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Vaasan “katakombeihin” halutaan puhaltaa uutta elämää – Vaikuta niiden käyttöön

 

Lämna ett svar