Vaasan “katakombeihin” halutaan puhaltaa uutta elämää – Vaikuta niiden käyttöön

Sture Udd

”Tällaisia paikkoja ei enää rakenneta, mutta nyt ne ovat kuitenkin olemassa ja kysymys on, mitä tällä tehtäisiin”, sanoo yrittäjä Sture Udd.

Kiinteistö osoitteessa Gerbyntie 18 kätkee alleen jännän salaisuuden – lähes unohdukseen jääneen kellarin.

– Nykytilanteessa kutsumme niitä ”katakombeiksi” emmekä oikein tiedä, mitä näillä tiloilla pitäisi tehdä, sanoo yrittäjä Sture Udd, joka noin vuosi sitten osti kiinteistökokonaisuuden Pukinkulman lähiössä.

Näihin ”katakombeihin” ei onneksi ole haudattu ihmisiä. Siellä on sen sijaan harvoin nähtyä paikallishistoriaa.

Yllättävän suuri kokonaisuus

”Katakombien” koko hämmästyttää ensisilmäyksellä, sillä kyseessä on todella massiiviset kellaritilat.

Siellä on neljä suurta salia, neljä pienempää salia ja sisäänkäynti. Ehkä yllättävintä on kellarin kattokorkeus, huimat kuusi metriä.

Lähes tuhat neliömetriä

Kaikkiaan maan alla on arviolta noin 1000 neliötä.

– Todennäköisesti vain 700–800 neliötä on enää käytettävissä, Sture Udd sanoo.

Syynä rajoitukseen on, että osan tilasta vie pari suurta, valettua betonisäiliötä, joita käytettiin aikoinaan oluen valmistuksessa.

Vägg av stora huggna stenblock

Täyttä kiveä

Kellarin seinämät muodostuvat suurista, jopa 1 × 0,5 × 0,5 metrin kokoisista lohkokivistä. Ulkoseinät koostuvat todennäköisesti kolmesta vierekkäisestä lohkokivestä, joten on hankalaa edes laskea, kuinka monta kiveä seinässä on.

– Karkea arvio on noin 10 000 kiveä, sanoo Sture Udd.

Kiviseinämien luoma tasainen lämpötila on ollut ihanteellinen oluenvalmistukseen vanhoilla menetelmillä. Tällä hetkellä kellarissa ei ole lämmitystä.

Kellaria vastapäätä sijaitsee tämänpäiväinen panimo, Bock’s Corner Brewery. Panimon kalusto on modernia luokkaa, eikä sillä ole tarvetta kellaritiloille tai sen kalustolle.

Karkea arvio on noin 10 000 kiveä.

Lukijahaaste: Mitä ”katakombeille” tehdään?

Tiedämme, että Vaasa & Botnia Insiderin lukijat ovat fiksua porukkaa, ja haluamme antaa teille mahdollisen vaikuttaa. Aloitamme nyt kuukausittaisen lukijahaasteen, jossa yritykset ja organisaatiot voivat pyytää lukijoiltamme palautetta ja ratkaisuja ajankohtaisiin ongelmiin ja kysymyksiin.

Vetokannaksen ”katakombit” ovat ensimmäinen lukijahaaste. Mitä toimintaa siellä voisi olla?

Mihin ”katakombeja” voitaisiin käyttää? Millaisia tarpeita on olemassa? Mikä on järkevää? Mitään ei ole vielä päätetty, joten kaikkeen voi vielä vaikuttaa.

Onko sinulla jokin hyvä idea? Vaasa Insider kerää kaikki ehdotukset ja välittää ne eteenpäin. Paras ehdotus palkitaan 100 euron lahjakortilla Bock’sin ravintolaan.

Tarvitseeko yrityksenne tai organisaationne palautetta jostain? Ottakaa yhteyttä meihin (peter.stolpe@vaasainsider.fi), niin ehkä tekin pääsette haastamaan maailman älykkäimmät lukijat.

 

TÄSTÄ KAIKKI ALKOI:

Tomt och byggnader för en miljon euro byter ägare i Dragnäsbäck – Nya ägaren Sture Udd: ”Dags att börja rusta upp området”

Vastaa