Romuliike Teräshaka kierrättää kaiken metallin – ”Tällä alalla on oltu kiertotalouden eturintamassa vuosikymmeniä”

Keijo Lempinen, Annika Korhonen ja Hannu Koskela

Romuliike Teräshaka lajittelee kaikenlaista metallia ja maksaa asiakkaille markkinahinnan mukaan. Asiakkaita pyritään myös auttamaan metallien lajittelussa.

Autonraatoja, kaapeleita, peltiä, pyörän runkoja, metallilaatikoita. Ensi silmäyksellä Romuliike Teräshaan piha Vaasan Klemettilässä näyttää olevan täynnä sekalaisia kasoja romua.

Tarkemmin tarkasteltuna alkaa huomata, että samanlaiset metallit ovat omissa kasoissaan.

Ja juuri se on romuliikkeen tehtävä. Isoilla koneilla tehdään tarkkaa työtä, kun eri metalleja ja erilaatuisia metalleja erotellaan omiksi kasoiksi.

– Pelkästään alumiinille on viisi tai kuusi erilaista jaetta, toimistovastaava Annika Korhonen kertoo.

– On esimerkiksi alumiinivanteita, peltiä, rautaista alumiinia ja alumiinilastuja, lajitteluvastaava Keijo Lempinen kertoo.

Erilaisia jakeita onkin Romuliike Teräshaan pihalla kymmeniä.

– Ja kaikille niille on oma hintansa, kun myymme ne eteenpäin sulatukseen, Korhonen kertoo.

Meille voi soittaa etukäteen, jos on vaikka tyhjentämässä jotain kuolinpesää.

Autetaan asiakasta

Asiakkaan ei tarvitse osata lajitella metalliromujaan kymmeniin eri laatuihin. Yksityisasiakkaista jotkut tulevat paikalle sekalaisen lastin sisältävän peräkärryn kanssa.

– Usein me opastamme heitä, jos on tiedossa, että lisää tavaraa on tulossa. Usein jo magneetin avulla pääsee pitkälle, Korhonen sanoo ja viittaa siihen, että magneetti tarttuu heikosti esimerkiksi rosteriin ja alumiiniin.

– Ja voi meille soittaa etukäteenkin, jos on vaikka tyhjentämässä jotain kuolinpesää, aluepäällikkö Hannu Koskela kertoo.

Jos yksityishenkilöillä on hävitettävää metalliromua enemmän kuin esimerkiksi peräkärrykuormallinen, Teräshaka voi toimittaa paikalle myös vaihtolavan.

Korhonen kertoo, että yleisintä tänä päivänä on, että yksityisasiakkaat ovat lajitelleet arvometallit eli kuparin ja messingin erikseen.

Maailman myllerryksen ytimessä

Romuliike saa materiaalia niin yksityishenkilöiltä, taloyhtiöiltä kuin yrityksiltä.

Yrityksillä voi olla pihassa romulava, jonka täyttyessä Teräshaan henkilökunta käy hakemassa lavan ja tuo tilalle tyhjän. Lisäksi Teräshaka tekee purkutöitä.

Materiaaleista maksetaan asiakkaille metallien markkinahinnan mukaan. Joidenkin metallien kohdalla tämä hinta muuttuu monta kertaa viikossa.

– Ja me saatamme myydä ne eteenpäin joskus vasta neljän viikon päästä. Välillä tuntuu, että tässä pitää olla kristallipallo, että meillekin jää siivu, Korhonen kertoo.

Mutta mielenkiintoista työ ainakin on. Maailman tapahtumat vaikuttavat hintoihin ja koskaan ei tiedä millaista tavaraa portista tulee sisään.

Metalli kiertää ikuisesti

Hannu Koskela, Romuliike Teräshaka
Hannu Koskela

Koskela pitää käsissään auton jarrulevyjä. Hän kertoo, että niistä tehdään esimerkiksi kaivonkansia. Tähän kiteytyy romuliikkeen ydin.

– Tällä alalla on oltu kiertotalouden eturintamassa vuosikymmeniä. Jo ennen kuin koko termi keksittiin.

Ja siinä missä esimerkiksi monien muovilaatujen kierrätyksessä materiaali hemetalliikkenee, metallien laatu ei heikkene. Niitä voidaan kierrättää uudestaan ja uudestaan lukemattomia kertoja.

Koskela toivoo, että tämä saisi yhä useamman kiinnostumaan metallien tuomisesta kierrätykseen. Silloin eivät jäisi metalliromut tai pahimmillaan lyijyakut luontoon makaamaan.

Ja romuliikkeeseen tuodessa niistä saa jotain rahaakin, toisin kuin vaikkapa jäteasemilla viedessä, Korhonen muistuttaa.

Kilot ja tonnit kelpaavat

Romuliike Teräshaassa ollaan kiinnostuneita kaikesta metalliromuista. Pienistä määristä asiakas saa bensarahoja ja isoista määristä voi päästä vähän tienaamaankin.

Korhonen kertoo, että esimerkiksi vanhoissa kuolinpesissä saattaa joskus olla paljonkin erilaista rahanarvoista tavaraa.

– Vanhalla maatilalla voi olla joskus älytön määrä, monta tonniakin metalliromua.

 

LUE MYÖS:

Hanna Malkamäki palasi VASEKiin – ”Kiertotalous ja vastuullisuus ovat lähellä sydäntäni”

Vastaa