Pohjanmaan ruokamaa kasvaa – Digikartalla jo lähes 90 tilamyymälää

Tilamyymäläkartta grafiikka huhtikuu 2022; Arja Raatiikainen, Björn Haga

Työ laatia kattava digitaalinen kartta Pohjanmaan tilamyymälöistä etenee yli odotusten. Jo lähes 90 paikallista tuottajaa ovat mukana yhteistyössä.

Pohjanmaan rannikolla kuten sisämaassakin on paljon ihania tilakauppoja. Niiden löytäminen on kuitenkin ollut haastavaa asiakkaille.

Mats Sabel
Mats Sabel

– Suurin osa myymälöistä ovat pieniä, eikä niillä ole omia markkinointiresursseja, sanoo Alusta Ruokamaa Pohjanmaalle -hankkeen projektipäällikkö Mats Sabel.

Yksittäinen maatilamyymälä ei myöskään aina riitä houkuttelemaan kävijöitä kauempaa.

– Mutta yhteen lyötynä tilamyymälöillä voi olla valtava vetovoima, sanoo Mats Sabel, joka edustaa myös Närpiön seudun kehitysyhtiö Dynamo Närpestä, joka vastaa hankkeesta.

Koottu yhteen

Mats Sabel on johtanut hanketta, jossa etsitään tilamyymälöitä ja kerätään niistä tietoa. Lopputuloksena on digitaalinen kartta, joka vain kasvaa kasvamistaan.

Kolmella kielellä saatava digikartta näyttää kirjoitushetkellä tien jo 89 eri tilamyymälään. Myymälöiden yhteinen nimittäjä on se, että ne myyvät paikallisesti tuotettuja ainutlaatuisia tuotteita tai palveluita.

– Palvelu on henkilökohtaista ja monissa tilamyymälöissä on tosi hienoja tuotteita tarjolla, Mats Sabel kertoo.

Marjat ja vohvelit

Annin Marjatarha
Arja ”Anni” Raatikainen. Kuva: Pentti Vänskä

Yksi tutustumisen arvoinen tilamyymälä on Annin Marjatarha, joka sijaitsee Kauhavan maaseudulla.

– Koska myymälämme on todellakin syrjässä, meidän on tarjottava jotain erikoista, jotta saataisiin houkuteltua tänne ihmisiä, sanoo Arja ”Anni” Raatikainen.

Arja Raatikainen suhtautuu viljelyyn intohimoisesti. Perheen omat vadelma- ja mansikkaviljelmät ovat luovat edellytykset liiketoiminnalle.

Tilamyymälän ihana kahvila on erityinen vetonaula, joka houkuttelee kävijöitä kaukaakin. Asiakkaat tulevat nauttimaan vohveleista viehättävässä maalaisympäristössä ja ostamaan kotiin hilloja ja muita marjatuotteita.

Kartta on jo parantanut myyntiä

Björn Haga
Björn Haga

Toinen Tilamyymäläkartalta löytyvä kohde on Björn Hagan maatila Närpiössä, joka on erikoistunut kananmunien myyntiin.

Björn Haga pitää digitaalisen kartan ideasta. Hän sanoo, että sen avulla kauempaakin tulevat asiakkaat löytävät perille, ja että karttapalvelu on jo auttanut parantamaan hänen myyntiään.

Alan innovaatiota

Hagan maatilamyymälä Närpiössä aloitti toimintansa vuonna 2004. Viime vuonna yhtiö avasi Vaasaan kaksi uutta maatilamyymälää, jotka ovat itsessään teknologisia innovaatioita.

Pienmyymälät ovat miehittämättömiä vajoja, joista kuluttajat voivat ostaa munia ilman välikäsiä.

– Uutta tänä keväänä on, että alamme myydä siellä myös Närpes Glassfabrikin valmistamaa artesaanijäätelöä, Björn Haga kertoo.

Osa on luomutuotantoa

Leponiemen Maatilan sisäänkäynti
Leponiemen maatilan tilamyymälä on auki parina päivänä viikossa.

Osa digikartasta löytyvistä tilamyymälöistä ovat luomutiloja. Hyvä esimerkki on Leponiemen maatila Vetelissä, jonka tilamyymälä on auki parina päivänä viikossa ja myy luomulihaa ja -vehnää.

Tiia Leponiemi kertoo, että he valitsevat luonnonmukaisen tuotannon, koska se huomioi paremmin ympäristöä.

– Omat arvomme ovat syynä siihen valintaan, Tiia Leponiemi sanoo.

Varmista aukioloajat

Digitaalinen kartta löytyy osoitteesta tilamyymalat.dynamonarpes.fi. Hyvä vinkki kartantekijöiltä on tarkistaa aukioloajat tuottajien verkkosivuilta tai soittamalla heille ennen löytöretkelle lähtöä.

Kartan on kehittänyt projekti Alusta Ruokamaa Pohjanmaalle. Hankkeena omistaa Dynamo Närpes ja rahoittaa Pohjanmaan ELY-keskus.

Logo Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin

LÄS OCKSÅ:

Pohjanmaan tilamyymälät näkyväksi nettikarttaan – Lähituotteiden ostaminen luo positiivista kierrettä

Vastaa