Äggboden kapar mellanhänder – Färska ägg direkt från producent till konsument

Björn Haga, Magnus Pått.
Björn Haga, Magnus Pått.

Två obemannade producentbutiker har öppnat i Vasa. Stor potential för innovativt koncept från Närpes.

Haga gård i Närpes har hållit på med äggproduktion i över 40 år. Sedan 2004 finns där också en gårdsbutik som växt i betydelse.

– Vi har många kunder som kommer lite längre vägar för att handla hos oss, till exempel från Vasa, säger Björn Haga, som driver gården.

Till gårdsbutiken i Kalax kommer kunder för att få handla direkt av producenten. Det som lockar är garanterat färska ägg utan färgämnen, skapade av hönor uppfödda på gårdens eget GMO-fria foder.

Nu dags för nästa steg

Björn Haga började fundera på vilket som var nästa naturliga steg för att kunna betjäna de gamla kunderna bättre och samtidigt nå nya kundgrupper.

Björn Haga diskuterade ihop sig med Magnus Pått från it-företaget Pool Digital, som hade en möjlig lösning.

Haga gård och Pool Digital utvecklade tillsammans en obemannad producentbutik, alltså ett ställe som är uppe 06.00-22.00 varje dag där konsumenterna kan köpa sina ägg.

Två bodar redan i Vasa

Björn Haga, Magnus Pått. Haga Gård. Pool Digital.
Björn Haga, Magnus Pått.

Äggboden heter konceptet och de två första bodarna är redan öppnade. En av dem hittas i Stenhaga, på Plantagens gårdsplan, och den andra i Sundom, utanför Amazing Family Gym.

– Vi klipper mellanhänderna och erbjuder konkurrenskraftiga priser, säger Björn Haga.

– Bäst är kanske ändå att vi kan erbjuda riktigt färska ägg, för ett färskt ägg har en annan smak, säger Haga.

Så funkar det

Besöker man någon av bodarna så hittar man lätt instruktionerna för hur det går till att handla. Det enda som behövs är en mobiltelefon och ett bankkort.

Bodarna är låsta och det krävs en kod för att komma in. Koden får man via en app till telefonen. I appen skriver man in vad man handlar.

Appen pratar sedan med en betalterminal på plats (precis likadan som hittas i de flesta butiker) och man betalar slutligen med sitt bankkort.

Pool Digital står bakom tekniken

Närpesföretaget Pool Digital har byggt appen och systemet som möjliggör att producentbutiken kan vara obemannad. Låsstyrningen har gjorts i samarbete med Lås Vasa.

Magnus Pått, vd för Pool Digital, säger att Äggboden för dem är ett ganska typiskt projekt. Pool Digital har sedan tidigare mycket kunnande inom olika typer av betalningslösningar och har jobbat mycket med system för bokning av utrymmen, som vid behov kopplats ihop med öppning och låsning av fysiska dörrar.

Pool Digital, liksom också Haga gård förresten, sysselsätter en handfull personer.

Stora planer

Äggboden och hela konceptet därikring kan skalas upp på flera sätt, vilket också finns i planerna.

Dels går det att skapa ett helt nätverk av bodar så försäljningen kommer nära fler konsumenter. Dels går det också att öka utbudet och ta in andra producenters varor.

– Det här är ett pilotprojekt med mycket potential, säger Magnus Pått.

Det här är ett pilotprojekt med mycket potential.

Björn Haga, som brinner för det lokalproducerade, passar på att nämna att han gärna levererar direkt även till storkök samtidigt som han ändå fyller på bodarna.

 

LÄS OCKSÅ:

Österbottens gårdsbutiker samlas på nätet – Att köpa lokalt bildar ett positivt kretslopp

Vastaa