Paikallisuus yksi bestLabin vahvuuksista – Taitava henkilökunta ja akkreditoinnit auttavat koronan läpi

Hannes Rahja
Hannes Rahja

BestLab on laajentunut nopeasti taantuvalla alalla. Vaasalaisyritys on erikoistunut rakennusalan analyyseihin ja tarjoaa mm. asbestikartoituksia.

Korkeatasoisia laboratoriopalveluita tarjoava bestLab seisoo kahdella vahvalla jalalla. Toinen on asbestin ja muiden haitta-aineiden analyysi ja toinen on sisäilmaan liittyvät analyysit.

– Teemme esimerkiksi viljelyjä materiaalinäytteistä ja analysoimme sisäilman koostumusta, kertoo bestLabin toimitusjohtaja Hannes Rahja.

Sisäilmapalveluiden kysyntä ennustetaan kasvavan, kun taas asbestianalyysien tarve on selvässä laskussa.

Asbestiongelmat vähenevät

Yksi bestLabin tärkeimmistä palveluista on selvittää, löytyykö rakennuksesta asbestia vaikkapa vanhan lattiamaton vuoksi. Tarkan asbestianalyysin avulla voi myös selvittää, minkälaisesta asbestista on kyse, mikä voi vaikuttaa mahdolliseen saneeraukseen. Krokidoliittia (ns. sininen asbesti) pidetään kaikkein vaarallisimpana asbestilajina, ja sen purkaminen vaatii lisätoimenpiteitä.

Asbestia on käytetty Suomessa yli 70 vuotta (n. 1920-1994), mutta se on onneksi vähenevä ongelma.

– Asbestia on käytetty paljon, mutta jokaisen saneeratun kohteen kohdalla ongelma on toivottavasti lopullisesti poissa, Hannes Rahja sanoo.

Asbestia on käytetty paljon, mutta jokaisen saneeratun kohteen kohdalla ongelma on toivottavasti lopullisesti poissa.

Hannes Rahja ja Tobias Snellman perustivat bestLabin eteenkin auttaakseen asbestin torjunnassa, joten ongelmien väheneminen ilahduttaa heitä. Samalla tämä kehitys johtaa tietenkin työtilausten vähenemiseen, mutta Hannes Rahjan mukaan bestLab pärjää vielä hyvin.

– Vielä meillä ei ole ongelmia, mutta koska tämä on selvästi taantuva ala tutkimme jatkuvasti muita markkinoita nopeille ja luotettaville laboratoriopalveluille, Rahja sanoo.

Hyvä henkilökunta

Vuonna 2016 toimintansa aloittaneella bestLabilla on nykyään yksitoista työntekijää. Koronavuosi on ollut yritykselle hankala ja epätasainen. Paikoittain ja ajoittain töitä on ollut paljon, kun taas toisilla alueilla tilauksia on ollut liian vähän.

– Olemme erittäin kiitollisia lahjakkaasta työntekijöistämme, joilla on ollut vaikeaa, mutta jotka ovat silti sopeutuneet olosuhteisiin, Rahja sanoo.

Uusi laboratorio on avattu

Hannes Rahja
Hannes Rahja.

BestLabilla oli jo ennestään laboratoriot Vaasassa ja Helsingissä, mutta viime vuonna yritys investoi upouuteen laboratorioon Lahdessa.

– Valitettavasti messut, joissa uusi toimipiste piti esitellä, peruttiin ensimmäisten joukossa koronasta johtuen, Hannes Rahja kertoo.

BestLabin investointi Lahdessa on kuitenkin yhtiön muun toiminnan tavoin pitkäjänteinen. Yrityksen myyntityö on ollut hyvin aktiivista, ja asiakkaat ovat nyt alkaneet löytää myös Lahden laboratorioon.

– Asiakasläheisyys on yksi tärkeimmistä kilpailueduistamme, joten laboratorioiden sijainnit ovat strategisesti tärkeitä, Rahja sanoo.

Asiakasläheisyys koetaan tärkeäksi, koska asiakkaat saavat silloin nopeasti testituloksensa ja esimerkiksi remonttitöiden viivästymisiltä voidaan välttyä. Vaasassa bestLab löytyy osoitteesta Myllärinkatu 19.

Akkreditointi on arvokasta

BestLab on panostanut paljon menetelmiensä ja laboratorionsa akkreditointiin. Akkreditointi tarkoittaa sitä, että ulkopuoliset asiantuntijat käyvät prosessit läpi ja takaavat niiden toimivuuden.

– Se on kokonaisvaltaista työtä, koska jokainen laboratorio ja menetelmä akkreditoidaan erikseen, Hannes Rahja sanoo.

Akkreditointi on kuitenkin asia, jota monet asiakkaat arvostavat ja jopa vaativat. Akkreditoinnin merkitys vahvistui, kun YLE:n MOT-ohjelma kertoi mm. kreosootin vaaroista rakennuksissa.

Kreosootti sisältää esimerkiksi syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä, mutta näitä on suhteellisen vähän tutkittu. Suomessa on vain kourallinen laboratorioita, joilla on akkreditointi PAH-analyysille rakennusmateriaalille.

– Siksi saimme paljon materiaalinäytteitä ihmisiltä, jotka olivat nähneet ohjelman, Rahja kertoo.

BestLabin vakioasiakkaita ovat muun muassa insinööritoimistot, yksityishenkilöt, sisäilman kanssa työskentelevät yritykset, asbestinpoistoyritykset ja muut yritykset, jotka tarvitsevat purkausta edeltävää asbestikartoitusta.

 

LUE MYÖS:

Totta vai tarua – pitävätkö rakentamisen myytit paikkansa?

Vastaa