Lokal närvaro en av bestLabs främsta styrkor – Nyetablering i Lahtis trots tufft coronaår

Hannes Rahja
Hannes Rahja

BestLab har expanderat snabbt på en minskande marknad. Vasaföretaget hjälper till med att analysera prov, till exempel när det handlar om misstankar om asbest.

BestLab, som erbjuder högklassiga laboratorietjänster, står på två starka ben. Det ena benet är analys av asbest och andra skadliga ämnen medan det andra är analyser som har med inomhusluften att göra.

– Vi gör till exempel odlingar på byggmaterial och tar reda på vilka gaser det finns i luften, säger Hannes Rahja, vd för bestLab.

Marknaden för tjänster när det gäller inomhusluften förutspås växa medan kalkylerna för asbestproverna visar en annan verklighet.

Asbest ett minskande problem

En av bestLabs viktigaste tjänster är att ta reda på om prov innehåller asbest, säg till exempel från en gammal golvmatta. Finns det asbest kan man också ta reda på vilken sorts asbest det är frågan om, vilket kan påverka en eventuell sanering. Krokidolit heter asbest-sorten som brukar räknas som värst och kräver extra åtgärder.

Asbest har använts i Finland i över 70 år (man brukar räkna med från 1920 till 1994) men är lyckligtvis ett minskande problem.

– Asbest har använts mycket men för varenda ett objekt som saneras så är problemet förhoppningsvis borta för evigt, säger Hannes Rahja.

Asbest har använts mycket men för varenda ett objekt som saneras så är problemet förhoppningsvis borta för evigt.

BestLab grundades för att kunna hjälpa till med asbest-problemet och att det lyckas gläder företagarna bakom bolaget, det vill säga Hannes Rahja och Tobias Snellman. Samtidigt leder hela kretsloppet till att marknaden minskar och tynar bort.

– Ännu är det inget problem för oss men det kommer att bli det. Bland annat därför håller vi ögonen öppna för andra typer av möjligheter där snabba och pålitliga laboratorietjänster behövs, säger Rahja.

Bra personal

BestLab, som startade sin verksamhet 2016, har nu elva anställda. Corona-året har varit knepigt och ojämnt för bolaget. På vissa orter och på vissa tidpunkter har det varit mycket jobb medan det ofta på andra ställen varit för lite.

– Vi är väldigt tacksamma för vår duktiga personal som haft det jobbigt men ändå anpassat sig efter förutsättningarna, säger Rahja.

Nytt labb öppnat

Hannes Rahja
Hannes Rahja.

BestLab driver laboratorium i Vasa och i Helsingfors. Under fjolåret gjordes en ny stor satsning på ett helt nytt labb i Lahtis.

– Men mässan där vi skulle lansera etableringen var bland de första som ställdes in på grund av corona, säger Hannes Rahja.

Samhället kördes ner och gick på sparlåga på samma gång som den nya verksamheten skulle köras i gång.

BestLabs satsning i Lahtis är ändå, liksom företagets övriga verksamhet, långsiktig. Kunderna har nu börjat hitta även till Lahtis-labbet och denna sommar har bolaget varit väldigt aktiva med försäljningen.

– Att ha våra labb på olika strategiska ställen är viktigt för oss, säger Rahja.

– Vi vill vara så nära kunderna som bara möjligt och det är också en av våra främsta konkurrensfördelar, säger han.

Att vara nära kunderna upplevs som viktigt eftersom kunderna då snabbt kan få sina provsvar och fördröjningar i till exempel renoveringsarbeten kan undvikas. I Vasa hittas bolaget på Mjölnaregatan 19.

Ackreditering viktig

BestLab har satsat mycket på att ackreditera sina metoder och laboratorium. Med ackreditering menas att utomstående experter går igenom processerna och garanterar att de fungerar.

– Det är ett omfattande arbete eftersom varje labb och varje metod ackrediteras skilt, säger Hannes Rahja.

Ackrediteringen är ändå något som många kunder uppskattar och till och med kräver. Ett färskt exempel på hur det kan leda till affärer är när YLE (MOT) gjorde ett program om hur farligt det är med kreosot i byggnader.

I Finland finns bara en handfull laboratorier som är ackrediterade när det gäller just kreosot.

– Vi fick därför in en massa prover från folk som sett programmet, säger Rahja.

Bland BestLabs vanliga kunder hittas ingenjörsbyråer, privatpersoner, företag som gör kartläggningar innan byggnader rivs, asbestsaneringsföretag och företag som jobbar med inomhusluft.

 

LÄS OCKSÅ:

Milstolpe nådd – Vasaföretaget Bestlab når en miljon i omsättning

Lämna ett svar