Hartmans miljonförnyelse snart färdig – Stor satsning på handelsplatsen i Vasa

Jari Pienkuukka, Björn Hartman, Liselund, Liisanlehti, Vaasa, Vasa, Hartman
Jari Pienkuukka, Björn Hartman.

Hartman har investerat mera än tre miljoner euro i ombyggnader och i förnyelse av järnhandeln och handelsplatsen i Vasa.

Få företag uppnår en ålder av 160 år. Ännu färre företag lyckas göra det i samma familjs ägo. Hartman har lyckats med båda konststycken och firar i år sitt 160-årsjubileum.

– Hemligheten är ständig förnyelse, att hela tiden fortsätta kämpa för att svara på kundernas behov, säger Björn Hartman, vd för Hartman.

Hemligheten är ständig förnyelse.

Generationsskifte på gång

Björn Hartman, Vasa, Liselund, Hartman
Björn Hartman.

Björn Hartman är själv en representant av den femte generationens ägare i familjeföretaget. Generationsskiftet är ändå redan på god väg och ägandet flyttar kontrollerat in på sjätte generationen.

– Den sjätte generationen är också beredd att jobba för det, ett familjeföretag ska ha ägare som syns och hörs på rätt sätt och är delaktiga i verksamheten, säger Björn Hartman.

Familjeföretag på fler än ett sätt

Förutom ägarna finns det många familjer som är delaktiga i Hartmans framgångar. I personalstyrkan på cirka 250 personer finns det flera exempel där tre generationer i rad ur samma familj valt att jobba för företaget.

Jari Pienkuukka, Björn Hartman, Vasa Hartman Liselund
Jari Pienkuukka, Björn Hartman.

På Hartman är det också vanligt med långa arbetsförhållanden. Det finns flera som jobbat där både 30, 40 och 50 år.

Jari Pienkuukka, direktör för logistik och ICT på Hartman, är ett bra exempel. Han har själv valt att jobba länge i huset och har dessutom även två söner på jobb där.

– Det här är ett företag och en arbetsplats där man får utvecklas, säger Jari Pienkuukka.

Startade i Vasa

Hartman startade sin järnhandel i kärncentrum av Vasa 1862. Platsen fungerade bra under en lång tid tills volymerna växte sig alltför stora.

1972 flyttade Vasa-enheten ut till Liselund. Det är ett område som nyligen i och med etableringen av det nya Prisma-varuhuset på granntomten verkligen har levt upp.

– Vi fick vänta 50 år på att få en levande granne, men nu har vi fått det och välkomnar dem hjärtligt, säger Björn Hartman.

Förnyat hela enheten

Hartman är som bäst inne på slutrakan av en stor förnyelse av handelsplatsen i Liselund. Fastigheter, lager och uteområden har renoverats liksom även själva butiken.

Företaget har satsat hårt på moderna energilösningar som solpaneler och laddningstationer till kundernas och personalens bilar. Vasaenheten är också tidigt ute med laddstationer för elcyklar till personalen.

Björn Hartman, Jari Pienkuukka, Hartman, Liselund Vasa
Björn Hartman, Jari Pienkuukka.

All utebelysningen på området har gåtts igenom och uppdaterats, en åtgärd som på egen hand sparar mycket energiförbrukning.

– Det känns bra, alla vet att världen är inne i en miljökris och att vi alla måste göra förändringar, säger Björn Hartman.

Näthandeln ökar

För en järnaffär är den lokala närvaron viktig. Mycket handlar om stora volymer och tunga produkter vilket gör att närheten till kunder är avgörande.

– En sak som är speciell med järnhandeln är att de tyngsta varorna ändå ofta är de billigaste, säger Jari Pienkuukka.

Hartman har parallellt satsat mycket på att bygga upp sin näthandel, men där är det andra storsäljare som gäller. Näthandeln, som växer kraftigt, har hela Finland som område vilket gör att fokus flyttas från de stora, tunga produkterna till mera specialprodukter.

Jari Pienkuukka, Björn Hartman, Vasa Hartman Liselund
Jari Pienkuukka, Björn Hartman.

Både Jari Pienkuukka och Björn Hartman framhåller ändå att kundservice är lika viktig både online och på de fysiska handelsplatserna.

– Vi har en väldigt duktig och kunnig personal som hela tiden jobbar med att hålla sina kunskaper uppdaterade, säger Björn Hartman.

Mer än butikerna

Hartman driver sex olika handelsplatser runt om i Finland, däribland i Jakobstad, i Karleby och i Seinäjoki. Företaget är uppbyggt som en linjebaserad organisation med specialteam och olika resultatenheter.

Det här innebär att det inom företaget finns möjlighet till djupare specialisering och till att utveckla specialkunnande. Ett team sköter till exempel stål medan andra team är dedikerade experter på exempelvis träbaserade skivor, virke, industritjänster, hygien eller industrifärger.

Jari Pienkuukka säger att det möjliggör att företaget kan tillföra mervärde, jobba tätt med kunder och djupt inne i industrin. Företaget har flera lager och centraler runt om i Finland. En del av varorna når därför aldrig butikerna utan transporteras direkt till kunderna.

På webbplatsen hartman.fi hittas kontaktuppgifter till företaget samt deras näthandel.

 

LÄS OCKSÅ:

Hartman avaa verkkokaupan – rautakaupan ovi on käynyt tänä vuonna tiheään

Vastaa