Wapicen IoT-ratkaisut digitalisoivat yhteiskuntaa

Pasi Tuominen
Pasi Tuominen.

Digitalisaation edelläkävijöihin kuuluvan Wapicen IoT-ratkaisut ovat teollisuustoimijoiden käytössä ympäri maailmaa.

Digitalisaatio näkyy tänä päivänä vahvasti myös kaupunkiympäristöjen ja älykaupunkien kehityksessä, esimerkiksi Tampereen kaupungille Wapice toteuttaa IoT-alustan, ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän ja kaupunkiympäristön tilannekuvasensoroinnin.

Wapicen toimitusjohtajan Pasi Tuomisen mukaan digitalisaatio on tehokkain tapa rakentaa hiilineutraalia maailmaa.

– Digitalisaation avulla voidaan sekä optimoida nykyisiä prosesseja että rakentaa uusia linkityksiä ja palveluita, jotka ovat täysin C02-vapaita. Hiilineutraalius on realistista saavuttaa ilman, että näkyvä elinympäristömme kärsii tai joutuisimme tinkimään asumisviihtyvyydestä. Päinvastoin, digitalisaation avulla voidaan vähentää myös erilaisia ympäristöhaittoja, kuten saastumista ja melua, toteaa Tuominen.

Digitalisaatio on avainasemassa kaupunkiympäristöjen elinvoimaisuuden kehittämisessä. Yhteiskuntaa voidaan Wapicen IoT-TICKETin avulla digitalisoida hyvin laajasti.

– Kaupunkien ja kuntien palveluita voidaan digitalisoinnin avulla kohdistaa vastaamaan paremmin ihmisten tarpeita. Esimerkiksi älykkäiden led-ratkaisujen avulla valaistus seuraa tiellä kulkijoita tai elää säätilan mukaan. Tämä sekä tuo kustannussäästöjä ja vähentää päästöjä että parantaa elämisen laatua ja elinympäristöjen viihtyisyyttä.

Maailmanlaajuiset digitalisaatiotarpeet

IoT-TICKET® on kattava ja helppokäyttöinen ratkaisu tuotantovalmiiden IoT-sovellusten luomiseksi. Sen avulla käyttäjät voivat nopeasti rakentaa tietoturvallisia ratkaisuja, ilman koodaamista.

– IoT-TICKET® on Powerpointin tai Excelin kaltainen työkalu, jota oman alansa ammattilaiset voivat hyödyntää helposti työssään. Siinä missä Powerpoint tekee esityksen, IoT-TICKET® luo toimivan ratkaisun esimerkiksi kiinteistön vedenkulutuksen seurantaan, kuvailee Tuominen.

IoT-TICKETin avulla digitaaliset innovaatiot voidaan toteuttaa käytäntöön kustannustehokkaasti ja korkealaatuisesti. Sovelluksia voidaan käyttää niin energialaitosten ja hajautetun energiantuotannon ohjaamiseen kuin esimerkiksi kiinteistöjen ja elinympäristöjen hallintaan.

Tuomisen mukaan IoT:n laajentuminen myös terveydenhuollon ratkaisuihin on luonnollinen jatkumo. Eri toimialoilla todettuja hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja voidaan siirtää muiden alojen hyödyksi.

– Mukana kannettavien älypuhelimien avulla voidaan esimerkiksi liittyä erilaisiin järjestelmiin ja ohjata ympäristöä, mikä lisää turvallisuutta. Avoimet rajapinnat ovat etuna myös oppilaitoksissa, joissa voidaan luoda erilaisia oppimisympäristöjä ja hyödyntää toteutettuja ratkaisuja opetuksessa.

Digitalisaatiotarpeet ovat maailmanlaajuisia ja IoT-TICKETiä menee yhä enemmän vientiin, erityisesti Saksaan, Tanskaan ja muihin Euroopan maihin. Tuominen näkee Wapicen osaamisen vahvistavan koko yhteiskunnan osaamista.

– Kun olemassaolevaan kokonaisuuteen ja teknologiaan tuodaan mukaan myös tekoäly, muutokset ovat niin perustavanlaatuisia, että tässä vaiheessa kaikkia mahdollisia ratkaisuja on jopa hankala kuvitella. Elämme hyvin mielenkiintoista aikaa, sanoo Tuominen.

Hypetyksestä käytännön tekoihin

Kasvavat markkinat näkyvät myös Wapicen tuloksessa. Vuoden 2020 viimeinen kvartaali oli volyymiltään yrityksen historian suurin.

– Digitalisaatio on nyt realisoitumassa ja siirtymässä hypetyksestä käytännön tekoihin. Nopeimmin aloista kasvavat IoT:n lisäksi tekoäly ja analytiikka. Muutama vuosi sitten teimme strategisen linjauksen ja toiminnan fokusta nostettiin digitaalisessa kehityksessä myös kompetenssimielessä, keskittyen etenkin tietoturvaan, pilvipalveluihin ja DevOpsiin.

Wapicella toiminta on korona-aikana jatkunut täysin keskeytyksettömästi. Tuomisen mukaan etätyöskentely on osoittautunut vähintään yhtä tehokkaaksi kuin perinteinen toimistotyö. Uusia osaajia haetaan jatkuvasti.

– Työssä tarvittava kovan tason ohjelmointiosaaminen liitetään poikkitieteellisiin tarpeisiin. Kompetenssien kehittäminen vaatii myös jatkuvaa työtä, sillä alan kehitys menee lujaa eteenpäin, Tuominen korostaa.

Tämä artikkeli nykypäivän ja tulevaisuuden tärkeimmistä ilmiöistä ja teknologioista on osa sarjaa, jonka mahdollistivat:
WapiceElisa

LUE MYÖS:

IoT:n avulla datasta hyödyt irti

Vastaa