IoT:n avulla datasta hyödyt irti

Eetu Prieur.

IoT:n hyödyntäminen on ollut vahvassa kasvussa suomalaisissa yrityksissä. Elisan Mobile Solutions-liiketoimintajohtaja Eetu Prieur kertoo, että erilaisia IoT-ratkaisuja voivat hyödyntää kaikki yritykset kokoon katsomatta.

– IoT:n suurimmat hyödyt tulevat näkyväksi muun muassa esineiden paikantamisessa, etämittauksissa, laitteiden reaaliaikaisessa valvonnassa sekä huollon ja ylläpidon tarpeiden ennakoimisessa. IoT-markkinat ovat kovassa kasvussa ja Suomi on tässä kehityksessä yksi edelläkävijöistä.

Optimoidut ominaisuudet

Prieurin mukaan maailmalta löytyy tänä päivänä noin kaksi miljardia mobiiliverkon päällä olevaa IoT-laitetta ja määrät ovat kasvussa. Elisan IoT-ratkaisut voivat koostua neljästä osasta.

– Ensimmäisenä ovat erilaiset IoT-modulilla varustetut laitteet, kuten lämpö- ja vesimittarit sekä valvontakamerat ja GPS-paikantimet. Toisena on Elisan IoT-liittymä, joka on optimoitu vastaamaan IoT:n tarvitsemia ominaisuuksia. IoT-laitteiden akut kestävät pitkään, sillä liittymä käyttää verkkoa siten, että se kuluttaa mahdollisimman vähän akkua, kertoo Prieur.

Liittymän tärkeä ominaisuus on myös todella hyvä kuuluvuus, sillä monia IoT-laitteita asennetaan vaativiin paikkoihin.

– Kuuluvuutta tarvitaan esimerkiksi kellaritiloissa, maanalaisissa putkistoissa sekä vaikka maan alla parkkiruuduissa, joissa voidaan IoT-antureiden avulla tunnistaa, ovatko pysäköintiruudut varattuja tai vapaita. Verkot suunnitellaan myös siten, että ne kestävät suuret laitemäärät, neliökilometrillä voi olla satojatuhansiakin IoT-laitteita.

Kolmantena osana ovat IoT-alustat, jotka keräävät talteen IoT-laitteiden mobiiliverkon yli lähettämän datan ja tekevät tarvittaessa tilastollisia tai karttapohjaisia analyysejä. Näiden lisäksi voidaan neljäntenä osana käyttää vielä IoT-sovelluksia, jotka hyödyntävät alustoilla olevaa dataa.

– Taloyhtiöissä IoT-antureilla voidaan seurata esimerkiksi vedenkulutusta ja kulutusdatan perusteella havaita pieniäkin vesivuotoja huomattavasti normaalia aiemmin. IoT-antureita voidaan sijoittaa myös esimerkiksi roska-astioihin kertomaan astian täyttöasteesta. IoT-alustalle kerättyä dataa voidaan analysoida tehokkaasti ja koneoppivan algoritmin avulla esimerkiksi optimoida jätehuoltoyhtiöiden keräysreittejä, kuvailee Prieur.

Taloyhtiöissä IoT-antureilla voidaan seurata esimerkiksi vedenkulutusta.

Rajattomat käyttömahdollisuudet

Prieur kannustaa eri alojen yrityksiä ja taloyhtiöitä rohkeasti kokeilemaan datan hyödyntämistä.

– Tänä päivänä on lähinnä toimijasta kiinni, miten paljon uutta teknologiaa haluaa hyödyntää. Käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat, toteaa Prieur.

Elisa tukee toimijoita erilaisten IoT-ratkaisujen käyttöönotossa. Yritysten kanssa käydään läpi, miten toimintaa on IoT:n avulla mahdollista tehostaa tai löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Yhteydenottopyynnön voi jättää esimerkiksi verkkosivujen yrityksille.elisa.fi/iot kautta tai suoraan vastuumyyjälle, jos toimija on jo Elisan asiakkaana. Järjestämme säännöllisesti myös aiheeseen liittyviä webinaareja sekä asiakastilaisuuksia Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjille.

Tämä artikkeli nykypäivän ja tulevaisuuden tärkeimmistä ilmiöistä ja teknologioista on osa sarjaa, jonka mahdollistivat:
WapiceElisa

LUE MYÖS:

Wapicen IoT-ratkaisut digitalisoivat yhteiskuntaa

Vastaa