Jukolux satsar på nytt kontor i Vasa – Ny milstolpe inom produktutvecklingen nådd

Jukolux, Ismo Aukee, Rainer Rönnback, Mikko Henttinen, vasa
Ismo Aukee, Rainer Rönnback, Mikko Henttinen.

Jukolux växer och satsar på ett nytt kontor. Vasaföretaget har samtidigt tagit hem en viktig certifiering för LED belysningsarmaturer som passar för högexplosiva områden.

Jukolux har i höst flyttat in i ett nytt kontor i centrala Vasa. Företaget hittas nu på Vasaesplanaden 18 A6, på fjärde våningen, med fin utsikt över torget.

– Kontoret har renoverats för våra behov så vi är nöjda och stortrivs, säger Ismo Aukee, vd för Jukolux.

Jukolux är ett Vasaföretag som grundades i december 2015. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer specialbelysning till utmanande miljöer.

Uppfyller den tunga industrins krav

Jukolux belysningsarmaturer har utvecklats för att passa tung industri och/eller explosionsfarliga miljöer. Fuktiga förhållanden, kemikaliepåverkan och höga temperaturer kan vara vardag där belysningen används.

Rainer Rönnback, Jukolux, belysningsarmatur
På bild Rainer Rönnback. Belysningsarmaturerna han lutar sig mot är Jukolux produkter och gjorda för att tåla mycket stryk.

Alla Jukolux produkter är alltså gjorda för krävande miljöer, men det finns också stora skillnader på kraven. För vissa av produkterna räcker det med att klara ett spann på -40C grader till +60C grader medan andra ska tåla betydligt värre saker.

Riktigt höga är kraven till exempel på belysning på så kallade ATEX-områden, det vill säga i explosionsfarliga miljöer.

– Vi har lösningar för belysning som fungerar till exempel för den kemiska industrin, för skogsindustrin, för gruvindustrin och för vätgasfabriker, säger Rainer Rönnback, marknadsföringsdirektör på Jukolux.

Företagets belysningsprodukter passar exempelvis även för turbinsalar, målerier och avfallsförbränningsanläggningar – allt med den gemensamma nämnaren krävande miljöer.

Ny milstolpe nådd

Nyligen har Jukolux produktfamilj JUKO ALX blivit certifierad för ATEX-områden (för insatta kan nämnas att det handlar om ATEX Zone 1, 21 samt zone 2, 22). Den nya JUKO ALX produktfamiljen beskrivs som helt unik och revolutionerande. Speciellt är bland annat att de har en ny funktion som inte finns i ATEX LED armaturer sedan tidigare, en duplicerad krets.

Den nya funktionen innebär att om armaturen blir utsatt för en värme-, ström- eller spänningsstörning så slocknar armaturen, men genom att göra en ”re-boot”, ta av strömmen och på igen, kommer armaturen igång utan att den behöver bytas.

– Belysningsarmaturen går alltså inte sönder och behöver ersättas, som man är tvungen att göra med de ATEX LED armaturer som finns på marknaden idag, säger Rainer Rönnback.

– Det är en värdefull funktion som sparar tid och pengar, inte minst eftersom belysningsarmaturer kan vara installerade på svåråtkomliga ställen, säger Rönnback.

Inte första ATEX-certifieringen

Jukolux har även tidigare erfarenhet av att få en produktfamilj ATEX-certifierad. Förra gången gällde det företagets strålkastarmodell, som är mera av en nisch av en nisch-produkt.

– Den här gången gäller certifieringen sådana produkter som det finns mera volym för på den internationella marknaden, säger Rainer Rönnback.

Den här gången gäller certifieringen sådana produkter som det finns mera volym för på den internationella marknaden.

Ökade satsningar på export

I det här huset i Vasa hittas Jukolux kontor.
I det här huset i Vasa hittas Jukolux kontor.

Jukolux har sedan företaget grundades haft siktet inställt på export. Med den nya certifieringen kan det arbetet tas till nästa nivå.

Jukolux har redan startat jobbet med att bygga försäljningsnätverk utomlands och söka återförsäljare. Till marknaderna som är intressanta räknas Holland, Tyskland, Italien, Norge och Spanien.

– Nästan allt vårt fokus har hittills varit på produktutveckling, det jobbet fortsätter men nu har vi större möjligheter till att växa, säger Rainer Rönnback.

Jukolux produkter både utvecklas och tillverkas i Vasaregionen. Tillverkningen sker i nära samarbete med EFC Finland i Vikby i Korsholm.

LÄS OCKSÅ:

Jukolux tar hem produktion till Vasaregionen – Tätare samarbete med EFC Finland i Korsholm

Vastaa