­Enemmän irti IoT:stä – ennakoi älykkäästi kulutusta ja kunnossapitoa

Wapicen älykkäät energiapalvelut tarjoavat joustavan ratkaisun energiayhtiöiden ja heidän asiakkaidensa tarpeisiin. Fortumin Valpas on esimerkki energian seuranta- ja raportointityökalusta, joka perustuu Wapicen energiapalveluiden EcoReaction-ratkaisuun.

– EcoReaction on osa Wapicen energiapalvelutarjontaa, joka mahdollistaa monipuoliset ratkaisut energiayhtiöiden asiakkaille. Helppokäyttöisen palvelun avulla asiakkaat voivat esimerkiksi seurata, ennakoida ja optimoida omaa energiakulutustaan, kertoo Wapicen energialiiketoiminnan johtaja Jyrki Keskinen.

Älykkäät energiapalvelut tuovat asiakkaille myös mahdollisuuden energiainvestointien kannattavuuden tarkasteluun, kun esimerkiksi ilmalämpöpumpun tuomaa energiansäästöä voi etukäteen todentaa tekemällä vertailua vastaaviin sähkönkäyttöpaikkoihin.

– Käyttötiedon analysoinnilla ja asiakkaiden profiloinnilla on suurta hyötyä myös energiayhtiöille. Kun todellista kulutusta voidaan avulla ennakoida esimerkiksi parin päivän päähän, sillä on suoraa taloudellista arvoa energiayhtiöille, sanoo Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Kysyntäjousto keskiössä

Jyrki Keskinen

Wapice on merkittävä toimija vihreässä siirtymässä kohti uutta energiataloutta. Tulevaisuudessa ala ja sen tuomat mahdollisuudet kasvavat edelleen, kun energiamurros etenee ja uusiutuvaa energiaa virtaa verkossa entistä enemmän molempiin suuntaan.

– Wapicen energiapalvelut tarjoavat kysyntäjoustossa tarvittavat työkalut. Kun tuuli- ja aurinkoenergia edelleen lisääntyvät sähköverkossa, kulutuksen ja tuotannon vaihtelun hallintaan on löydettävä uusiakin tapoja kehittyvän digitalisaation, tekoälyn ja analytiikan avulla, sanoo Tuominen.

Jatkossa energia-alalla myös sähkönmyyntiä ryhdytään käsittelemään tiukemmin. Tulevan varttitaseen käyttöönoton myötä sähkökaupat selvitetään 15 minuutin sähköenergialle ja oikea hinta määräytyy markkinaehtoisesti joka hetkelle.

– Älykkäiden etäluettavien sähkömittareiden ja erilaisten tietojärjestelmien tulee tällöin pystyä käsittelemään 15 minuutin mittausdataa nykyisen yhden tunnin sijaan. Myös Fingridin Datahubin käyttöönoton myötä markkinoille tulee syntymään uusia toimijoita ja palveluita, joita yritykset ja kuluttajat voivat hyödyntää, kertoo Keskinen.

LUE LISÄÄ:

Wapicen IoT-ratkaisut digitalisoivat yhteiskuntaa

Vastaa