Elisalta suursatsaus valokuituverkkoon Pohjanmaalla – ”Valokuitumarkkinat muuttuneet radikaalisti parin viime vuoden aikana”

Elisa Niklas Granholm Vasa Rewell Center
Niklas Granholm.

Elisa tehostaa valokuituverkkonsa myyntiä ja laajennusta. ”Juuri nyt myymme kuitua lähes sadalla omakotitaloalueella Pohjanmaalla”, kertoo Elisan aluejohtaja Niklas Granholm.

Elisa tiedotti kuluneena kesänä peräti 200 miljoonan euron investoinnista valokuituverkon laajentamiseen Suomessa lähivuosina. Tämä tarkoittaa lisää kuitua myös Pohjanmaalle.

– Juuri nyt on olemassa hyvät mahdollisuudet paikallisiin sijoituksiin. Rakennamme verkkoa sinne, missä on suurin kysyntä ja tarve, sanoo Elisa Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Rakennamme verkkoa sinne, missä on suurin kysyntä ja tarve.

Hyvät mobiiliverkot jo olemassa

Suomessa on jo hyvät mobiiliverkot ja niiden kattavuutta ja kapasiteettia kehitetään jatkuvasti. Pohjanmaalla lähes kaikki mobiiliverkon tietoliikenne kulkee jo 4G- tai 5G-verkossa, joissa Elisa on iso toimija.

Niklas Granholmin mukaan mobiiliverkon kapasiteetti ja nopeus riittävät nykytilanteessa palvelemaan monien käyttäjien tarpeita. Elisalla on tarjota myös kaapelilaajakaistaverkkoa, joka mahdollistaa monin paikoin jopa 1000M nopeuden.

– Valokuituverkkoa rakennettaessa ei pidä ajatella vuotta tai kahta eteenpäin, vaan asioita kannattaa suunnitella pidemmällä aikavälillä, Granholm sanoo.

– Me Elisalla lähdemme ajatuksesta, että asiakkaalla tulee olla käytettävissään parhaat mahdolliset tiedonsiirtoratkaisut niin kotona kuin kodin ulkopuolella, hän jatkaa.

Suunniteltu täyttämään tulevatkin tarpeet

Alueilla, joille valokuitua ei vielä ole vedetty, on tärkeää, että myynnin osalta ollaan liikkeellä hyvissä ajoin. On toki mahdollista, että työ etenee nopeasti ja asennus valmistuu jo saman vuoden sisällä, mutta yhtä hyvin myynnin aloittamisesta työn valmistumiseen voi mennä parikin vuotta. Kuidun asennusta odotellessa Elisalla on tarjota asiakkailleen monenlaisia laajakaistaratkaisuja.

– Täytyy myös muistaa, ettei valokuitua voi rakentaa vuoden ympäri, vaan työt ajoittuvat aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, Niklas Granholm huomauttaa.

– Mikäli kysyntää on alueella riittävästi, toteuttaa Elisa asiakkailleen kuituverkon siitä huolimatta, onko toinen operaattori jo vetänyt alueelle omat kuitunsa vai ei, hän jatkaa.

Nopea ja luotettava

Valokuituverkon etuna on sen verraton nopeus ja luotettavuus. Viiveet tiedonsiirrossa ovat minimaaliset.

– Verkon nopeutta ja luotettavuutta arvostavat etenkin pelien parissa viihtyvät, mutta myös kotoa käsin työskentelevät sekä perheet, joissa käytetään paljon suoratoistopalveluja, Niklas Granholm sanoo.

Näin se toimii

Ennen kuin rakentaminen voi alkaa, Elisa selvittää eri alueilla asukkaiden kiinnostusta valokuituun. Mikäli tilaajia on riittävästi, yritys tekee päätöksen verkon rakentamisesta alueelle.

Tällä hetkellä Elisa myy valokuituverkkoa useilla eri puolilla Pohjanmaata, Etelä-Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaata. Parhaillaan kiinnostusta kartoitetaan lähes sadalla omakotitaloalueella, esimerkkeinä Gerby-Västervik ja Purola Vaasassa.

Monissa kohteissa prosessi on edennyt jo niin pitkälle, että päätös rakentamisesta on tehty, kuten esimerkiksi Mustasaaren Sepänkylässä sekä Vaasan Metsäkalliossa ja Haapaniemessä. Lisäksi yli 20 000 asukasta Vaasassa ja Mustasaaressa asuvat jo omakoti-, rivi- ja kerrostaloissa, joissa Elisan kuitupalvelut ovat saatavilla.

Ett område där Elisa redan tagit byggbeslut är Aspnäs.
Haapaniemi on yksi alueista jonne Elisa on jo tehnyt rakentamispäätöksen.

Valmis infrastruktuuri

Elisalla on pitkä kokemus kiinteiden verkkojen ja kaapelilaajakaistaverkkojen rakentamisesta ja ylläpidosta. Mitä tulee puhelintekniikkaan ja kupariverkkoihin, juontaa yrityksen historia juurensa peräti 140 vuoden päähän. Juuri historiansa ansiosta Elisalla onkin jo käytössään runsaasti infrastruktuuria ja valmista putkea maan alla.

– Meillä on harvemmin tarvetta lähteä tekemään asioita sataprosenttisesti alusta. Helpompaa, edullisempaa ja ympäristöystävällisempää on käyttää jo olemassa olevaa infrastruktuuria, Niklas Granholm tietää.

Näin tarkistat oman asuinalueesi tilanteen

Niklas Granholmin mukaan alalla vallitseva kova kilpailu on painanut valokuidun avausmaksut alas, joten verkkoon pääsee nyt edullisesti mukaan.

– Lisäksi Elisalla pyritään siihen, etteivät sopimusten sitoutumisajat olisi niin pitkiä, vaan asiakkaiden on itse saatava päättää, Granholm sanoo.

Lisäksi Elisalla pyritään siihen, etteivät sopimusten sitoutumisajat olisi niin pitkiä, vaan asiakkaiden on itse saatava päättää

Aktiivisen myynnin alueilla Elisa jakaa asukkaiden koteihin kirjeitä sekä lähestyy asiakkaitaan tekstiviestillä, sähköpostitse tai puhelimitse. Elisan valokuidusta kiinnostuneet voivat tarkistaa oman asuinalueensa tilanteen yrityksen verkkosivulla www.elisa.fi tai ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 0800 96260. Ellei valokuitua vielä ole rakennettu alueelle, voi asiakas ilmoittaa kiinnostuksestaan osoitteessa elisa.fi/valokuitu-tarjouspyynto.

 

LUE MYÖS:

Elisas mobila nätverk når ny milstolpe – 4G- och 5G-nätverken bär nu nästan all trafik i mobilnätet

Vastaa