Elisa gör storsatsning på fibernät i Österbotten – “Fibermarknaden har ändrat drastiskt under de två senaste åren”

Elisa Niklas Granholm Vasa Rewell Center
Niklas Granholm.

Elisa boostar sin försäljning och utbyggnad av fibernät. ”Nu just finns närmare 100 egnahemshus-områden i Österbotten där vi säljer fibernät”, säger Elisas regiondirektör Niklas Granholm.

Elisa har i sommar tagit beslut om en satsning på hela 200 miljoner euro i utbyggnad av fibernät i Finland under de närmaste åren. En del av de pengarna kommer att investeras i Österbotten.

– Nu finns goda möjligheter till lokala investeringar, vi bygger nät där efterfrågan och behoven är som störst, säger Niklas Granholm, regiondirektör för Elisa i Österbotten.

Vi bygger nät där efterfrågan och behoven är som störst.

Bra mobilnät finns redan

I Finland finns redan tillgång till bra mobila nät och de vidareutvecklas ständigt vad gäller omfattning och kapacitet. I Österbotten går nästan all trafik i mobilnätet redan i 4G- eller 5G-nätverk, där Elisa är en stor aktör.

Niklas Granholm säger att kapacitet och hastigheter i det mobila nätet räcker för mångas behov i dagsläget. Elisa erbjuder även kabelbredbandsnät med möjlighet upp till 1000M hastigheter på många ställen.

– Men när det gäller fibernät så ska man inte tänka ett eller två år framåt utan ta ett längre perspektiv, säger Niklas Granholm.

– På Elisa tänker vi också att kunden behöver ha tillgång till de bästa lösningarna både i hemmet och utanför det,  säger han.

För att uppfylla framtida behov

När det gäller försäljning av fibernät på områden som saknar utbyggnad är det också viktigt att den startar i god tid. Processen kan gå snabbt och ske inom ett och samma år men det kan likväl ta 1-2 år från den initiala försäljningen till den klara utbyggnaden. Elisa erbjuder även ett bra utbud av bredbandslösningar under tiden man väntar på sin fiberuppkoppling.

– Själva fibernätsbyggandet är heller ingen året runt-verksamhet utan byggandet koncentreras från tidig vår fram till senhösten, säger Niklas Granholm.

– Om det finns tillräckligt med efterfrågan på området kommer Elisa att bygga fiber åt sina kunder, oavsett om en annan operatör redan byggt fiber i området eller inte, säger han.

Snabbt och pålitligt

De stora fördelarna med fibernät är att nätet blir väldigt snabbt och väldigt pålitligt samt att trafiken sker med minimala fördröjningar.

– Snabbhet och pålitlighet uppskattas av ”gamers” men också till exempel av människor som jobbar hemifrån och av familjer med stor användning av streamingtjänster, säger Niklas Granholm.

Så funkar det

Elisas utbyggnad av nätet funkar så att företaget utreder intresset på olika områden och om det visar sig vara tillräckligt stort så görs byggbeslut.

Elisas fibernätförsäljning pågår på många olika håll i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Försäljningen sker som bäst i närmare hundra olika egnahemshusområden, som till exempel i Gerby-Västervik och Bobäck i Vasa.

På många ställen har processen redan gått så långt att byggbeslut gjorts, som till exempel i Smedsby i Korsholm och i Aspnäs och Skogsberget i Vasa. Till saken hör att över 20 000 invånare i Vasa och Korsholm redan bor i egnahemshus-, radhus- och höghus där Elisas fibertjänster är tillgängliga.

Ett område där Elisa redan tagit byggbeslut är Aspnäs.
Ett område där Elisa redan tagit byggbeslut är Aspnäs.

Elisa har infrastrukturen

Elisa har lång erfarenhet av byggande och upprätthållande av fasta nät och kabelbredbandsnät. Ser man på telefoni och kopparnät har bolaget till och med 140-års erfarenhet. Historien medför att Elisa redan har tillgång till mycket infrastruktur och befintliga rör i marken.

– Sällan är det 100 procent som behöver grävas i något projekt, att använda den befintliga infrastrukturen är lättare, förmånligare och miljövänligare, säger Niklas Granholm.

Så kollar du läget på din adress

Niklas Granholm säger att den hårda konkurrensen i branschen har pressat ner öppningsavgifterna för fiber och att det nu går att få nätet förmånligt.

– Elisas målsättning är dessutom att inte ha så långa bindningstider utan låta kunderna själva bestämma, säger Niklas Granholm.

Elisas målsättning är dessutom att inte ha så långa bindningstider utan låta kunderna själva bestämma.

På områdena där Elisas fiberförsäljning är aktiv skickar företaget ut brev samt kontaktar kunderna per sms, e-post samt telefon. De som är intresserade av Elisas fiber kan kolla tillgängligheten på Elisas hemsida www.elisa.fi eller ta kontakt per telefon på numret 0800 96260. Bolaget meddelar också att ifall fiber inte finns tillgängligt till den egna adressen går det att anmäla sitt intresse för fiber på addressen elisa.fi/valokuitu-tarjouspyynto.

 

LÄS OCKSÅ:

Elisas mobila nätverk når ny milstolpe – 4G- och 5G-nätverken bär nu nästan all trafik i mobilnätet

Lämna ett svar