Pietarsaaren seutu ja Kristiinankaupunki houkuttelevat osaavaa työvoimaa – UusioUra toimii ponnahduslautana

Heidi Matinlassi, Concordia
Heidi Matinlassi.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Alueiden houkutteluvoima ja avoimet työpaikat olivat hiljattain esillä UusioUra-rekrytointitapahtumassa. ”Ehkä muutto Kristiinankaupunkiin tai Pietarsaaren seudulle voisi olla sinunkin elämäsi paras päätös?” oli yhteissanoma.

Pietarsaaren seutu, johon Pietarsaaren kaupungin lisäksi kuuluvat Luoto, Kruunupyy, Pedersöre ja Uusikaarlepyy, sijaitsee yritystiheän ja vientivetoisen Pohjanmaan pohjoisosassa. Seudulla asuu yhteensä noin 50 000 ihmistä ja koko alueen työttömyys on Manner-Suomen alhaisin, joulukuussa 4,5 prosenttia.

Heidi Matinlassi
Heidi Matinlassi

– Seudullamme on ollut täystyöllisyys jo kauan ennen pandemiaa ja olemme jo syksystä asti olleet takaisin niissä samoissa luvuissa, sanoo Heidi Matinlassi, joka toimii Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian hankepäällikkönä Talent Insights -hankkeessa.

Seudun monipuolinen yritysrakenne on jälleen osoittanut vahvuutensa ja sinnikkyytensä. Matinlassi myöntää, että jotkin alat kärsivät edelleen pandemian aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista ja tappioista, ja näiden palautuminen on hitaampaa.

– Mutta vahva ja monialainen valmistusteollisuutemme on pystynyt toimimaan lähestulkoon entiseen tahtiin. Joissakin yrityksissä on muun muassa rekrytoitu enemmän henkilökuntaa kuin aiemmin, Matinlassi sanoo.

UusioUra-rekrytointitapahtumassa seudulta olivat mukana esiintymässä myöskin voimakkaasti kasvavat ja investoivat yritykset Fresh Servant ja Mirka.

Fresh Servant

LOGO Fresh ServantFresh Servant työllistää tällä hetkellä noin 500 työntekijää, ja tarvitsee runsaasti lisää työntekijöitä vastatakseen kasvutavoitteisiinsa. Erityisesti Hetki-tuotteista tunnettu Fresh aloitti viime vuonna 25 miljoonan euron investoinnit Pedersöressä sijaitsevaan yksikköönsä. Investoinnit tulevat tuplaamaan tuotantokapasiteetin.

UusioUrassa HR-kehittäjä Jenni Kuusisto kertoi Freshin työvoimatarpeen moninaistuvan tulevaisuudessa entisestään, koska digitalisaatio ja automaatio lisäävät asiantuntijatarvetta. Kasvun myötä työpaikkoja avautuu jatkuvasti lisää eri osastoille.

– Tällä hetkellä etsimme ostajaa, tuotannon esihenkilöitä, kunnossapidon asentajia ja kehitysinsinööriä sekä noin 150 kausi- ja kesätyöntekijöitä erilaisiin tehtäviin, luettelee Jenni Kuusisto.

Mirka

LOGO MirkaMirka Oy, jonka pääpaikka sijaitsee Jepualla, Uudessakaarlepyyssä, valmistaa maailmanluokan ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Tällä hetkellä Mirka työllistää yli 900 ihmistä. Uusien investointihankkeiden myötä, niin Pietarsaaressa kuin Jepuallakin, työvoiman tarve lähivuosina kasvaa noin 150 henkilöllä.

UusioUra-tapahtuma toimi heille hyvänä mahdollisuutena levittää tietoa Mirkasta työnantajana uudelle kohderyhmälle.

– Työvoimatarpeemme on tällä hetkellä jo monipuolista. Etsimme neulojaa, Technical Sales Specialistiä, esimiestä logistiikan suunnitteluun, Support Specialistia IT-osastolle, palkanlaskijaa ja Production Implementation Engineer:iä, rekrytointipäällikkö Henrik Bergström toteaa, ja unohtamatta yli sataa kesätyöpaikkaa eri tehtäviin.

”Maailman paras paikka”

Perhe Kasem
Perhe Kasem: ”Täällä elämä on kohdallaan.”

Pietarsaaren seutu esiintyi tapahtumassa uudistetulla brändillään, kun keltainen pallo logossa sai jäädä mutta iskulause sai uuden muodon ”Maailman paras paikka.” Aluemarkkinointi onkin tärkeä osa työvoiman houkuttelua, ja yleensä keskustelut rekrytointimarkkinoilla työpaikkojen lisäksi suuntautuvat myös itse elämiseen mahdollisesti täysin uudella ja tuntemattomalla paikkakunnalla.

Millaisia asumismahdollisuuksia, kouluja, päivähoitoja ja vapaa-ajan mahdollisuuksia kyseiseltä paikkakunnalta löytyy, ja mikä on niiden hintataso? Näissä keskusteluissa on oiva paikka myös kertoa seudun ominaisuuksista, kuten myös itse UusioUran päälavan puheenvuorossa, jota kuunteli lähes 700 tapahtumaan osallistujaa.

Ainutlaatuinen ilmapiiri

Familjen Smeds Engström
Perhe Smeds Engström: ”Haluamme tarjota lapsille turvallisen kasvuympäristön.”

Pietarsaaren seudulla on ainutlaatuinen ilmapiiri, joka lähtee yhdessä tekemisen meiningistä. Vapaa-ajallakin teemme asioita yhdessä, tästä kertoo yli tuhat rekisteröitynyttä yhdistystä ja seuraa. Kulttuuri- ja liikuntatarjonta on laaja ja harrastajia paljon. Meren ja kauniin luonnon luoma tunnelma ovat erityisiä. Ja se, mikä eroaa pääkaupunkiseudusta vieläkin enemmän, ovat lyhyet etäisyydet ilman autojonoja, jolloin työpäivän jälkeen jää enemmän aikaa harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

UusioUran:n kävijöistä eräs kommenteista kuului: ”Hienoa! Minusta kuulostaa hyvältä! Ajelin viime kesänä rannikolla ja ihastuin Pietarsaareen, mereen, puutaloihin. Töitäkin näyttäisi olevan.”

Miksi siis et ottaisi iskulauseestamme ja koko seudun visiosta 2040 vaarin: Tule, viihdy ja onnistu maailman parhaassa paikassa.

Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunki on huomattavasti pienempi kooltaan kuin kumppaninsa Pietarsaaren seutu, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että heidänkin työnantajat tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Suurin pula on hoito- ja ravintola alan lisäksi pienissä metalli- ja tuotantoalan yrityksissä.

Richard Lähteenmäki
Richard Lähteenmäki

– Tarvetta on tällä hetkellä niin kesätyöntekijöistä kuin vakituisista ja oppisopimustyöntekijöistäkin, kertoo Richard Lähteenmäki, joka toimii Talent Insights -hankepäällikkönä Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksessa.

Konkreettinen ongelma on, ettei Kristiinankaupungissa ole kolmannen asteen koulutusta, joten nuoret joutuvat hakeutumaan muualle kouluttautumaan. Riskinä on, etteivät he palaa enää kotiseudulleen opiskelujen päätyttyä.

Richard Lähteenmäki asui itsekin perheineen kymmenen vuotta pääkaupunkiseudulla, eikä tarkoituksena ollut palata takaisin.

– Mutta minullakin, kuten monella muulla kaltaisellani, elämän arvot muuttuivat perheen perustamisen jälkeen. Muutimme Kristiinankaupunkiin elämisen helppouden, sujuvuuden ja turvallisen elinympäristön vuoksi. Työ ja vapaa-aikani ovat mielekkäitä, lapset voivat pyöräillä kavereilleen ja luonto ja meri ovat kivenheiton päässä.

Kuten Lähteenmäki ja Matinlassi toteavat esityksissään: Ehkä muutto Pietarsaaren seudulle tai Kristiinankaupunkiin voisi olla sinunkin elämäsi paras päätös?

Lue lisää ja ota yhteyttä:

Tiistaina 8.2.2022 järjestetyssä kolmannessa ja ensimmäistä kertaa digitaalisessa rekrytointitapahtumassa UusioUrassa esiintyneet Pietarsaaren seutu ja Kristiinankaupunki olivat valmistautuneet tapahtumaan yhteishankkeen Talent Insightsin raameissa.

Hanke, joka alkoi 1.10.2021, on jatkoa edelliselle yhteishankkeelle ja kestää 27 kuukautta. Tavoitteena ovat muun muassa lisätä osaavan työvoiman saatavuutta, toimia lisääntyneen sisäänmuuton puolesta sekä kehittää yritysten työnantajaimagoa. Rahoittaja on Euroopan maaseuturahasto Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.

Logot ja rahoittajat: Pietarsaaren seutu, Kristiinankaupunki, Euroopan maaseuturahasto, ELY-keskus

 

LUE MYÖS:

Pietarsaaren seutu nostaa kestävyyden keskiöön toukokuun uudessa tapahtumassa

Vastaa