OP Ryhmän pääekonomisti näkee sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia – ”Vaasan seutu on pärjännyt hyvin”

Reijo Heiskanen, OP
Reijo Heiskanen.

”Onhan taloudessa haasteita, mutta moni asia myös puhuu valoisamman tulevaisuuden puolesta”, sanoo OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen. Vaasan seudulla ollaan monella mittapuulla asteikon paremmalla puolella.

Vaasan seutu on työllisyyden suhteen hyvässä asemassa ja myös vihreässä siirtymässä kehitys on ollut suotuisaa. Näin sanoo Vaasan-vierailullaan OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

– Alueet, joilla dynamiikka ja nettomuutto ovat kunnossa, pärjäävät muita paremmin, Heiskanen tietää.

Pääekonomistin mukaan edellytykset toimivaan dynamiikkaan luodaan paitsi elinkeinoelämässä myös esimerkiksi kouluissa ja yliopistoissa.

Kiinnostavia puheenvuoroja

Reijo Heiskanen puhui isolle joukolle kuulijoita Vaasan Osuuspankin sijoitustapahtumassa Academillissä. Ohjelman ja koko illan avasi pankinjohtaja Simo Vuorenlinna Vaasan Osuuspankista.

Heiskanen arvioi talouden yleistä tilaa toteamalla, että maailmantalous on toipunut kohtalaisen hyvin viime vuosien poikkeuksellisista tapahtumista, mutta että sopeutuminen on yhä käynnissä.

– Suomen vienti on selviytynyt suhteellisen hyvin siitä huolimatta, että Venäjän markkinat on menetetty, hän sanoo.

Heiskanen arvelee, että pessimistit näkevät nykytilanteessa monta huolenaihetta, kun taas optimisteilla suhtautuminen on helposti päinvastainen. Heiskanen itse haluaa olla varovasti positiivisella kannalla.

– Meillä on useita kilpailukykyisiä yrityksiä, hän toteaa diplomaattisesti.

Reijo Heiskanen, OP
Reijo Heiskanen.

Inflaatio ratkaisee korkotilanteen

Inflaatio on jo hidastunut, mutta vielä ei olla maalissa asti. Keskuspankit voivat joka tapauksessa aloittaa korkojen laskemisen. Sen edellytyksenä kuitenkin on, että inflaatio pysyy hallinnassa, Heiskanen korostaa.

– Näyttää siltä, että markkinoiden on vaikea ennustaa, kuinka suuria koronlaskuja on tulossa, hän sanoo.

Kovin nollakorkojen päättymisestä seurannut isku osui jo rakentamiseen. Hieman korkeammissa koroissa on kuitenkin toinenkin puoli. Korkosijoittajille tilanne voi Heiskasen mukaan tarjota mahdollisuuksia kelpo tuottoon.

Mahdollisuuksia riittää

Illan seuraava puhuja on Vaasan Osuuspankin varainhoitaja Christian Partanen, joka kertoo tarkemmin markkinoilla avautuvista mahdollisuuksista. Partanen antaa vinkkejä yksittäisistä osakkeista ja korostaa, että OP:lla on runsaasti materiaalia niille, jotka ovat kiinnostuneita perehtymään asiaan.

– Pankki tarjoaa myös erinomaisia ratkaisuja niille asiakkaille, joilla ei ole aikaa tai mielenkiintoa itse aktiivisesti hoitaa sijoituksiaan, hän sanoo.

Pankki tarjoaa myös erinomaisia ratkaisuja niille asiakkaille, joilla ei ole aikaa tai mielenkiintoa itse aktiivisesti hoitaa sijoituksiaan.

Tärkeät paperit

Vaasan Osuuspankin lakimies Maria Rajamäki haluaa muistuttaa yleisöä edunvalvontavaltakirjan tärkeydestä. Edunvalvontavaltakirjalla voi varautua esimerkiksi sairastumiseen ja valtuuttaa ennalta toisen henkilön hoitamaan tiettyjä talouteen tai sairaanhoitoon liittyviä asioita.

– Valtakirja on hyvä tehdä ajoissa, sillä kun tarve ilmenee, on jo liian myöhäistä.

Rajamäki nostaa esille myös perintösuunnittelun ja testamentin tärkeyden. Lakiasioihin voi pyytää apua joltakin Vaasan Osuuspankin viidestä lakimiehestä. Se on sikälikin kätevää, että palkkion voi tällöin maksaa kertyneillä OP-bonuksilla.

Illan viimeisenä puhujana on Vaasan Osuuspankin varainhoitaja Maria Kanttikoski-Blom, joka esittelee verotuksen kannalta edullisia sijoitusvakuutuksia vaihtoehdoksi pitkäaikaiseen säästämiseen.

 

LUE MYÖS:

Vaasan Osuuspankin viime vuosi kaikkien aikojen paras

Vastaa