Kaskisten satama laajentaa varastoaluettaan tuulivoimalaelementeille – Suunnitelmissa miljoonainvestoinnit jos kartonkitehdas toteutuu

Kaskö hamn Patrik Hellman
Patrik Hellman.

Kaskisten satamaan rakennetaan parhaillaan uutta, neljän ja puolen hehtaarin suuruista varastoaluetta ennen kaikkea tuulivoimalaelementeille. Ja mikäli suunniteltu kartonkitehdas saa vihreää valoa, odottaa satamaa vieläkin suuremmat investoinnit.

Kasvava tuulivoimarakentaminen tuo työtä myös Kaskisten satamaan. Suurikokoisten elementtien vastaanotto ja välivarastointi tapahtuu eri satamien välisenä yhteistyönä.

– Tuulivoimakuljetukset ovat meille uusi, mutta kannattava osa-alue, jossa näemme tulevaisuutta, kertoo Kaskisten sataman toimitusjohtaja Patrik Hellman.

Laajennus käynnissä

Patrik Hellman, Kaskisten satama
Patrik Hellman, taustalla alue, jota paraikaa valmistellaan tuulivoimalaelementtien varastointiin.

Tuulivoimaloiden komponentit, kuten siivet ja torniosat, ovat jättiläismäisiä rakenteita. Joskus osia varastoidaan satamassa pitkiäkin aikoja ennen toimitusta lopulliseen kohteeseensa.

Jotta kookkaille elementeille olisi riittävästi tilaa, alettiin sataman varastoaluetta viime kesänä laajentaa. Parhaillaan sataman yhteyteen rakentuu neljä ja puoli hehtaaria uutta varastoaluetta, joka on tarkoitettu ennen kaikkea juuri tuulivoimalaelementtien varastointiin. Alueen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Symbioosissa metsäteollisuuden kanssa

Kaikki kunnia tuulivoimalle, mutta perinteisestihän Kaskisten satama on aina ollut metsäteollisuuden satama. Jo 1700-luvulla satamasta lähti laivojen mukana sahatavaraa, ja sittemmin sataman läpi on kulkenut monenlaista aina selluloosasta erityispuutavaraan. Tänä päivänä satama elää monella tapaa symbioosissa metsäteollisuuden kanssa.

Patrik Hellman, Kaskisten satama
Kaskisten satamalla on pitkä historia takanaan.

Satamassa käsitellään myös tärkeitä teollisuuden kemikaaleja, kuten lipeää ja vetyperoksidia. Lisäksi laivataan jonkin verran eläinrehua, maatalouskalkkia sekä erilaista kappaletavaraa. Puupellettien osalta tavaraa välillä viedään ja välillä tuodaan, maailmanmarkkinoiden tilanteesta riippuen.

Kuluva vuosi on ollut metsäteollisuuden näkökulmasta jonkin verran aiempaa heikompi. Suhdanteet heijastuvat suoraan sataman toimintaan, mikä näkyy tavaraa käsittelevien operaattoreiden lomautuksina.

Valoisa tulevaisuus

Patrik Hellman, Kaskö hamn, kaskinen satama
Patrik Hellman.

Tiukoista ajoista huolimatta Patrik Hellman katsoo eteenpäin luottavaisena ja myönteisin mielin. Moni asia viittaa siihen, että tulevaisuus saattaa olla hyvinkin valoisa.

Kaskisten satamassa suunnitellaan nimittäin parhaillaan, miten toimintaa tullaan kehittämään, jos Metsä Boardin paikkakunnalle kaavailema kartonkitehdas saa vihreää valoa. Yhtiö tekee päätöksensä miljardi-investoinnista aikaisintaan 2024. Aikeiden toteutuminen toisi Kaskisiin uuden tehtaan, jolla olisi massiivisia myönteisiä vaikutuksia koko seutuun.

Liikenne kolminkertaistuu

Kaskö hamn

Tehtaan toteutuessa sataman liikennevirtojen arvioidaan kasvavan kolminkertaisiksi nykyisiin verrattuna. Myös vuorojen määrä lisääntyisi tämänhetkisestä yhdestä vuorosta kolmeen. Lisäksi väylää tultaisiin syventämään ja satama-aluetta laajentamaan.

– Volyymit kasvaisivat huomattavasti, samoin satamaan tulevien alusten koot, Patrik Hellman ennustaa.

Koko hanke toteutettaisiin ripeässä aikataulussa. Tehtaan valmistuessa tulisi myös laajennetun sataman olla käyttövalmis.

Digitalisaatio jo käynnissä

Patrik Hellman, kaskö hamn
Patrik Hellman.

Suunnittelutyö suurten investointien mahdollistamiseksi on jo hyvällä tolalla. Sataman kehittämistä ei kuitenkaan jätetä tehdaspäätöksen varaan, vaan laajamittainen digitalisaatio ja automatisointi on jo käynnissä.

Patrik Hellmanin mukaan satama saa uudistusten myötä ikään kuin oman lennonjohtonsa. Sillä hän tarkoittaa, että vastaisuudessa satamassa voidaan reaaliajassa seurata, mitä lastausalueilla tapahtuu ja mitä aluksia satamaan on saapumassa.

– Suunnitelmallisuus paranee ja monet toiminnot, esimerkiksi laskutus, hoituvat automaattisesti, hän tiivistää.

 

LUE MYÖS:

Kaskisissa valmistellaan, suunnitellaan ja odotetaan innolla – “Jättitehdas Suomen pienimpään kaupunkiin olisi kuin lottovoitto”

Vastaa