Stefan Råback: ”Osaavaa työvoimaa ei löydy hokkuspokkus-keinoilla”

Stefan Råback

Kirjoittaja Stefan Råback on Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimitusjohtaja.

Kolmen pohjalaismaakunnan työllisyystilanne on hyvä, aivan maan kärkeä. Hyvä ja huono asia samanaikaisesti. Pohjanmaalla menee hyvin ja ihmisillä on töitä. Samanaikaisesti tiedämme faktat: työikäinen väki vähenee ja erilaisten osaajien löytäminen tulee koko ajan vaikeammaksi. Haaste koskee kaiken kokoisia yrityksiä ja erilaisia tehtäviä ammattilaisista asiantuntijoihin.

Vaasan ja koko seudun tunnettuutta on pitkäjänteisesti lisätty erilaisilla imagokampanjoilla, erityisesti 25-40 vuotiaille kohdennetusti eri alueilla Suomessa. Esille on nostettu niin työmahdollisuuksia kuin hyvän elämän osatekijöitäkin. Yhdessä työnantajien kanssa on toteutettu rekrytointikampanjoita, joissa yksityisen ja julkisen puolen työmahdollisuuksia on tuotu esille ihmisläheisesti ja monipuolisesti.

Kampanjat ovat tunnettuuden vuoksi tärkeitä, mutta eivät tietenkään yksistään riitä.

Kaikki työkalut käyttöön

Vaasan seutu tarvitsee kaikki työkalupakin työkalut käyttöönsä, jotta yritysten kasvu ei tyssää työvoimapulaan. Ja kun sanomme Vaasan seutu, tarkoitamme meitä kaikkia, seudun yrityksiä, julkista sektoria, eri organisaatioita ja nykyisiä asukkaitakin. Yhdessä toimien onnistumme vetovoiman luomisessa, nostan tässä muutamia huomioita:

1. Tuodaan esille seudun laajaa työpaikkakirjoa, eli myös muita kuin energia-alan työmahdollisuuksia.

Asiantuntijoilla on puolisot, jotka haluavat uramahdollisuuksia. Uskomme seudulle rakentuvaan akkuteollisuuteen, joka tuo mahdollisuuksia ja luo lisäkoulutustarpeita. Tarjotaan mahdollisuuksia täydennyskoulutukseen ja osaamisen päivittämiseen.

2. Panostetaan perheiden arjen toimivuuteen.

Kaikissa seudun kunnissa on panostettava palveluihin, kouluihin ja asumisympäristön viihtyvyyteen.

Työnantajien on työn lisäksi houkuteltava hakijoita myös työn ulkopuolisilla seikoilla. Muualta tulevan työnhakijan päätöksiin ei vaikuta pelkästään työpaikan edut. Työnantajien on myytävä hakijalle sekä työ että Vaasan seutu.

Vaasassa on vahvuutena englanninkielinen koulutuspolku, siihen on jatkossakin panostettava!

3. Panostetaan pitovoimaan.

Pelkästään opiskelijoiden saaminen seudulle ei ole voitto, vaan heidän jääminen tänne tuo sen kirkkaimman mitalin. Valitettavasti korona-ajan etäopiskelun lisääntyminen on entisestään heikentänyt kauempaa kotoisin olevien juurtumista seudulle.

Seudulla opiskeleville on tarjottava ”ympäristöoppia”, jotta seutu ja sen mahdollisuudet niin työn kuin vapaa-ajankin suhteen tulevat tutummiksi kuin ainoastaan Rautatieasema–Fontana–Kampus-akseli!

(Kurkkaapa muuten vaikka täältä miltä näyttää muuttoliike Vaasan seudulla. Huomaat selvästi, missä kvartaalissa opiskelijat saapuvat kaupunkiin ja koska lähtevät.)

4. Jalkaudutaan työllistävien yritysten kanssa niille paikkakunnille, joista on parhaimmat edellytykset löytää paluumuuttajia tai aivan uutta elämänvaihetta etsiviä.

Nyt valmisteilla olevat suuret investointihankkeet tuovat mahdollisuuden saada paluumuuttajia takaisin seudulle. Kutsutaan ahkerasti opiskelijoita muilta paikkakunnilta tutustumaan seudun työnantajiin ja alueeseen.

Tätä työtä tehdessämme olemme usein havainneet kuinka yllättyneitä muualla asuvat opiskelijat ovat olleet Vaasan seudun vahvasta elinkeinoelämästä.

Mitä muita työkaluja seudun pitäisi tähän pakkiin kerätä?

Haetaan uusia onnellisia vaasanseutulaisia

Stefan Råback
Stefan Råback

Työvoimapulaa ei korjata millään hokkuspokkus-keinoilla, vaan seudulla täytyy toteuttaa monia yhtäaikaisia toimenpiteitä. Jos osaavia tekijöitä ei ole valmiina saatavilla, täytyy työnantajien mukautua tilanteeseen ja rakentaa hyville kandidaateille sisäinen perehdyttämispolku ja tarjota mahdollisuus osaamisen päivittämiseen, jotta he näin pääsevät osaavan tiimin jatkoksi.

Toivomme että ulkomaisen työvoiman rekrytointia saataisiin sujuvammaksi. Niin huippuosaajia kuin erilaisia ammattilaisiakin on voitava rekrytoida sujuvasti ja nopeasti, kun työpaikka on kerran olemassa. Ja työpaikkojahan meillä on, enää puuttuu ne uudet tekijät, uudet onnelliset vaasanseutulaiset!

 

LUE MYÖS:

Riitta Björkenheim: ”Työelämä, ura ja omannäköiset valinnat”

Vastaa