Riitta Björkenheim: ”Työelämä, ura ja omannäköiset valinnat”

Riitta Björkenheim

Riitta Björkenheim on Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kehitysjohtaja ja seuraa tiiviisti logistiikka-asioita sekä työelämän muutoksia.

Vahva etätyösuositus on poistunut, ja paluu toimistolle on jälleen mahdollista. Laskin, että olen kuluneen poikkeusajan aikana tehnyt etätöitä kahdeksalla eri paikkakunnalla. Eniten luonnollisesti kotikonttorilla, mutta myös mökillä, vanhempien luona ja muutamien kotimaan lomareissujen yhteydessä.

Työt ovat sujuneet joustavasti, työnantajani on turvannut riittävät välineet ja yhteydet, ja olen löytänyt korona-ajan arjesta myös pienen hopeareunuksen.

Maailma on jo lähellä

Kun maailma avautuu, myös työmarkkinat monipuolistuvat. Pandemia-aika on vakuuttanut meidät siitä, että etäyhteyksien kautta maailma ei pelkästään tule meitä lähelle, vaan on jo lähellä.

Koronan aikana isojakin investointihankkeita on pystytty edistämään etäyhteyksin. Se on edellyttänyt vahvaa sitoutumista, suunnitelmallisuutta, valmistautumista (etä)tapaamisiin sekä tiukkaa kurinalaisuutta.

Arvioisin, että tulevaisuuden työelämässä meillä on mahdollisuus poimia rusinat pullasta ja hyödyntää uudessa arjessa tätä niin kutsuttua hybridimallia.

Toimistolle paluussa ilahduttavat työkaverit ja kaikki ne yhteisön ”viattomat kohtaamiset”, joissa yhteisiä asioita kehitetään ikään kuin huomaamatta. Tarvitaan höpöttämistä asiasta ja asian vierestä, jotta syntyy oivalluksia ja edistetään sekä pieniä että suuria asioita, yhdessä ja yhteistyössä.

Hybridimalli voi toimia myös porttina kohti pysyvämpää työelämän muutosta. Uusia osaajia on löydettävä, eivätkä kaikki työnhakijat ole heti valmiita siirtämään elämäänsä uudelle paikkakunnalle, vaikka uuden paikkakunnan työt ja työelämä kiinnostavat.

Kun monipaikkaisuuteen, paikasta riippumattomaan työntekoon panostetaan, ei työn sujumisen kannalta ole merkitystä, kuinka lähellä työyhteisö fyysisesti on, jos se on tietoliikenneyhteyksien päässä. Kunhan löydetään uudet tavat tehdä työtä, voidaan olla osana dynaamista ja kehittyvää työyhteisöä, myös matkan päästä.

Hybridimalli voi toimia porttina kohti pysyvämpää työelämän muutosta.

Oman elämän hallintaa – valintoja, jotka ovat mahdollisia

Ympäristöstä huolestuneet, jotka ovat tehneet esimerkiksi Sitran hiilijalanjälkeä mittaavan testin, ovat varmasti huomanneet, että omalla autoilulla on suuri merkitys omaan hiilijalanjälkeen. Jo kaksi etätyöpäivää viikossa vaikuttaa lukemiin paljon.

Etätyössä ei siis ole kyse vain työnantajan ja työntekijän välisestä asiasta, vaan oman elämän hallinnasta, yhdestä merkittävästä mahdollisuudesta tehdä valinta, joka vaikuttaa myönteisesti ympäristöön.

Puhutaan myös paljon työn ja vapaa-ajan joustavasta yhdistämisestä. Työskentely esimerkiksi mökiltä käsin voi parhaimmillaan lisätä merkittävästi työntekijän hyvinvointia, kun työn ohessa voi myös ulkoilla ja nauttia vaihtelevasta luonnosta. Tämä ei vähennä työhön sitoutumista, tuottavuutta tai asioiden edistymistä, antaa arkeen vain sen pienen hopeareunuksen.

Riitta Björkenheim
Riitta Björkenheim. Kuva: VASEK

Itselläni etätyöt sujuivat hyvin, ja vaikka viihdynkin mainiosti toimistolla ja ihmisten parissa, aion jatkaa etätyötä, joustavasti ja soveltuvin osin.

Yritän suunnitella työviikkoni niin, että olen toimistolla silloin, kun työt edellyttävät saman pöydän ääreen kokoontumista, ja kotitoimistolla silloin, kun työtehtävät edellyttävät mahdollisuutta vetäytyä hiljaisuuteen puurtamaan tai on paljon Teams-kokouksia ja seminaaripäiviä etäältä.

Annetaan siis työelämälle aikaa muotoutua uuteen muottiin ja katsotaan, minkälaisia yksilöllisiä ratkaisuja muodostuu. Varmistetaan, että mahdollisimman monella on edelleen mahdollisuus tehdä valintoja omannäköisen työuran luomiseksi ja ympäristön hyväksi.

 

LUE MYÖS:

Joel Sunabacka: ”Miten vaikutan kestävämmän tulevaisuuden puolesta?”

Vastaa