Peter Stolpe: ”Paradoxernas paradox”

Peter Stolpe

”En småföretagare arbetar på dagarna, sköter administration på kvällarna och försöker träffa familjen på helgerna.”
Så ser verkligheten ut för många företagare. Det lustiga är att om man frågar småföretagarna själva varför vi startat bolag svarar vi: Frihet.

Många av oss småföretagare jobbar nästan dygnet runt. Det här fångas på ett träffande sätt i citatet ovan, som härstammar från en bok av Per H Börjesson, bekant från sitt arbete på Spiltan Invest.

Frågar vi nya företagare och småföretagarna själva om varför de driver bolag får man ofta svaret att de är ute efter frihet. Frihet att disponera sin tid, att vara sin egen chef och att kunna bestämma sin egen lön.

På pappret låter det lite som paradoxernas paradox. Var är friheten på riktigt? Med tanke på hur dåligt ställt det är med ekonomin för de flesta egenföretagare finns friheten inte heller i pengarna.

Insikten om att det är på det här viset kommer snabbt för många. Kanske det också är en delorsak till att så många företagare slutar under de första åren. Måhända är det så att de smarta drar sig ur.

Peter Stolpe.
Peter Stolpe.

För oss som fortsätter år efter år, om man nu ens får säga så efter bara sex års företagande, gäller det att hitta frihet i en annan bemärkelse.

För visst finns friheten i företagandet, det ser kanske bara inte ut som vi först föreställer oss. För det handlar om frihet med ansvar och konsekvenser.

Företagare får göra vad de vill med sina arbetsdagar men vad vi väljer att göra får konsekvenser. Det är nog därför som så många företagare väljer att jobba så hårt och så mycket.

Nyckelordet här är ändå väljer, för det är ett frivilligt val att bli företagare och det är frivilligt hur mycket vi jobbar. Det är nog i just denna valmöjlighet som all frihet finns.

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

LÄS OCKSÅ:

Timo Toivanen på Insider Event: ”Företagarens tid är inte gratis”

Vastaa