Luottamusta on rakennettava riippumatta siitä, tehdäänkö työ verkossa vai toimistossa – ”Työ on muutakin kuin tehtävien kuittausta”

Hanken SSE Executive Educationin & Microsoftin aamiaistilaisuus 21.9.2022
Marcus Reijonen, Riikka Gassen, Emma Nordbäck ja Ville Ojanen keskustelevat. Pernilla Gripenberg oli tapahtuman moderaattori.

Hanken & SSE Executive Educationin ja Microsoftin yhteistapahtumassa keskusteltiin hybridityöstä akateemisesta, psykologisesta ja teknisestä näkökulmasta. ”Työssä on kyse muustakin kuin itse työtehtävien suorittamisesta”, sanoo Hankenin tutkijatohtori Emma Nordbäck.

”Kuinka pitkä työmatka sinulla on?”

”Minulla ei ole työmatkaa lainkaan. Miksi pitäisi mennä toimistolle, kun saan kotona enemmän aikaan?”

Hankenin tutkijatohtori Emma Nordbäck on tutkinut etätyötä ja johtanut virtuaalitiimejä yli kymmenen vuoden ajan. Hän kävi äskettäin edellä mainitun keskustelun sellaisen henkilön kanssa, jonka mielestä toimistoon tuleminen ei tuo minkäänlaista lisäarvoa.

– Tämä provosoi minua. Unohdamme esimerkiksi sen, että olemalla yksin kotona ja keskittymällä vain omiin tehtäviin on vaikeaa olla innovatiivinen, Emma Nordbäck sanoo.

Ajankohtaiset kysymykset

Emma Nordbäck oli yksi pääpuhujista Hanken & SSE Executive Educationin ja Microsoftin yhteistapahtumassa. Teemana oli johtaminen muuttuvassa työympäristössä ja painopiste oli erityisesti hybridityössä eli siinä, että osa työstä tehdään etänä ja osa paikan päällä.

Emma Nordbäckin mukaan hybridityö ei sinänsä ole ongelma. Töitä tehtiin puhelimitse jo 20 vuotta sitten. Ongelmana on, että hybridityön tarjoama fyysinen etäisyys voi aiheuttaa sosiaalista etääntymistä.

– Sosiaalinen etääntyminen taas johtaa luottamuksen vähenemiseen, joka voi puolestaan heikentää tuottavuutta, Nordbäck sanoo.

Koetut etäisyydet todellisia tärkeämpiä

Emma Nordbäckin mukaan ihmisen on mahdollista tuntea läheisyyttä jopa toisella puolella maapalloa työskentelevään kollegaan. Toisaalta sosiaalinen etäisyys viiden metrin päässä istuvaan henkilöön voi tuntua isolta.

Sosiaalisen etäisyyden tai läheisyyden tunne liittyy osittain siihen, kokevatko työntekijät työskentelevän saman tiimin ja samojen asioiden puolesta.

Tiimityöskentelyn kulmakivet

Nordbäck listaa kolme tärkeää avainta vahvojen työtiimien rakentamiseen. Ensimmäinen avain on yhteisen identiteetin luominen.

– Jos ihminen kokee kuuluvansa yhteisöön, hän on usein valmis antamaan enemmän itsestään, hän sanoo.

Toinen avain on psykologisen turvallisuuden luominen. Kyse on esimerkiksi sellaisen ilmapiirin luomisesta, jossa jokainen uskaltaa epäonnistua ja voi oppia siitä.

– Kolmas avain on luottamuksen rakentaminen, Nordbäck sanoo.

Jos ihminen kokee kuuluvansa yhteisöön, hän on usein valmis antamaan enemmän itsestään.

Ultrasosiaalinen eläin

Toinen tapahtuman pääpuhujista, psykologi Ville Ojanen, kuvailee meitä ihmisiä ultrasosiaalisiksi eläimiksi. Hän on myös sitä mieltä, ettei ongelma ole itse hybridityössä vaan aivojen synkronoinnin puutteessa.

– Tiedämme, että ihmisten väliset suhteet ohjaavat käyttäytymistä, hän sanoo.

Ville Ojanen mainitsee esimerkkinä, että karismaattinen ihminen on sellainen, jonka koetaan olevan sekä lämmin että vahva. Hän sanoo, että karismaattisen ihmisen on alun perin oltava lämmin pystyäkseen samastumaan muihin.

– Voidaan jopa sanoa, että kyky samastua on ihmisen supervoima, hän sanoo.

Lähes samat avaimet

Ville Ojasen omat avaimet parempaan yhteistyöhön ovat lähes samat kuin Nordbäckin. Psykologi listaa avaintekijöikseen luottamuksen, arvostuksen ja turvallisuuden.

– Johtajille on erityisen tärkeää kyetä hallitsemaan tapaa, jolla ihmiset suhtautuvat toisiinsa, hän sanoo.

Teknologiaosaaminen ei ole ongelma

Microsoftin Riikka Gassen, joka tunnetaan myös ”Digitaalinen työympäristö”-kirjastaan, oli paikan päällä kertomassa hybridityöstä teknisestä näkökulmasta. Riikka Gassen toteaa kuitenkin selkeästi, että suurin haaste ei ole digitaitojen puute.

– Jokainen voi oppia uusien sovellusten käyttöä, mutta suurin kysymys on se, miten luottamusta voidaan rakentaa digitaalisessa työympäristössä, hän sanoo.

Erilliset huoneet voivat auttaa

Riikka Gassenin käytännön vinkki on, että myös digiympäristössä tarvitaan erilaisia huoneita, joissa ihmiset voivat käyttäytyä eri tavoin. Hän kannattaa digitaalisen työympäristön jakamista niin, että omia kanavia luodaan eri tarkoituksiin, myös vapaammalle keskustelulle.

Spondan henkilöstöjohtaja Marcus Reijonen kommentoi, että fyysisessäkin maailmassa yritykset ja organisaatiot haluavat nykyään käyttää tilojaan entistä joustavammin.

Riikka Gassen vinkkaa myös, että itse asiassa kaikkien pitäisi välillä katkaista yhteys kokonaan.

– Joskus pitää olla offline-tilassa, että saa asioita tehtyä, hän sanoo.

Yhteinen tapahtuma

Aamiaistapahtuma ”The new world of work” järjestettiin 21.9. Microsoft Finlandin tiloissa Espoon Keilaniemessä, josta se myös välitettiin verkon kautta.

Hanken & SSE Executive Educationin toimitusjohtaja Marc Hinnenberg ja Microsoft Finlandin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen avasivat tilaisuuden.

 

LUE MYÖS:

Hanken & SSE Executive Education bygger skräddarsydda program för enskilda företag – ”Strategisk förnyelse är viktigt”

Vastaa