Förtroende ska byggas oberoende om jobbet görs online eller på kontor – “Arbete är mera än att pricka av saker på en to-do-lista”

Hanken SSE Executive Educations & Microsofts frukostillfälle 21.9.2022
Marcus Reijonen, Riikka Gassen, Emma Nordbäck och Ville Ojanen debatterar. Moderator är Pernilla Gripenberg.

Hanken & SSE Executive Educations och Microsofts gemensamma evenemang tacklade hybridarbete ur akademisk, psykologisk och teknisk synvinkel. ”Arbete handlar om mera än det som står på våra personliga to-do-listor”, säger Hankens forskardoktor Emma Nordbäck.

”Hur länge tar det för dig att pendla till jobbet?”

”Jag pendlar inte till jobbet alls. Varför skulle jag bege mig till kontoret när jag får mera gjort här hemma?”

Forskardoktor Emma Nordbäck på Hanken har studerat distansarbete och lett virtuella team i över tio år. Diskussionen som citeras ovan förde hon själv nyligen med en person som alltså inte alls såg mervärdet i att komma till kontoret.

– Det provocerade mig, vi glömmer till exempel bort att det är svårt att vara innovativ om man är hemma ensam och koncentrerar sig snävt på sina egna arbetsuppgifter, säger Emma Nordbäck.

Sätter fingret på aktuella frågor

Emma Nordbäck var en av huvudtalarna på Hanken & SSE Executive Educations och Microsofts gemensamma evenemang förra veckan. Temat var ledarskap i en föränderlig arbetsmiljö och i fokus var speciellt hybridarbete, alltså att en del av jobbet görs på distans medan en del görs på plats.

Emma Nordbäck säger att problemet ändå inte är hybridarbete i sig, att vi redan för 20 år sedan hade telefonarbete. Problemet är att den fysiska distansen som hybridarbete ger kan trigga social distans.

– Social distans leder å andra sidan till minskat förtroende och då finns risk även för minskad produktivitet, säger Nordbäck.

Upplevda avstånd viktigare än verkliga

Emma Nordbäck säger att det går att känna sig nära en kollega som finns på andra sidan jordklotet medan det samtidigt går att känna sig distanserad från någon som sitter fem meter bort.

En del av den här problematiken handlar om huruvida man upplever att man jobbar för samma lag och för samma saker.

Så byggs starka team

Nordbäck räknar upp tre viktiga nycklar för att bygga starka team. Den första nyckeln är att skapa en kollektiv identitet.

– Känner någon att de tillhör en grupp är de ofta beredda att göra det lilla extra, säger hon.

Den andra nyckeln är att skapa psykologisk säkerhet. Det här handlar till exempel om att skapa ett klimat där alla vågar misslyckas och kan lära sig av det.

– Den tredje handlar om att bygga förtroende, säger hon.

Känner någon att de tillhör en grupp är de ofta beredda att göra det lilla extra.

Ultrasociala djur

Psykologen Ville Ojanen, också en av huvudtalarna på eventet, beskriver oss människor som ultrasociala djur. Han är också inne på spåret att hybridarbete inte är problemet, utan säger att det är brist på synkronisering mellan hjärnor som ställer till det.

– Vi vet att mänskligt beteende drivs av hur vi relaterar till varandra, säger han.

Ville Ojanen nämner som exempel att karismatiska personer är människor som upplevs som både varma och starka. Han säger att karismatiska personer ändå alltid måste börja med att vara varma, för att just kunna relatera till andra.

– Det går till och med att säga att det är människans superkraft att kunna relatera till andra, säger han.

Nästan samma nycklar

Ville Ojanens egna nycklar till bättre samarbete är nästan likadana som Nordbäcks. Psykologen räknar upp förtroende, uppskattning och säkerhet som sina nyckelfaktorer.

– Som ledare gäller det att speciellt leda sättet som människor relaterar till varandra, säger han.

Teknikkunskap inte problemet

Riikka Gassen från Microsoft, även bekant som författare till ”Digitaalinen työympäristö”, var på plats för att ge inblick i de mera tekniska aspekterna av problematiken. Riikka Gassen säger ändå tydligt att de största utmaningarna inte är brist digital kunskap och digitala färdigheter.

– Alla kan lära sig nya applikationer men den stora frågan är just hur man bygger förtroende digitalt, säger hon.

Olika rum kan hjälpa

Ett konkret tips Riikka Gassen kommer med är att det digitalt finns behov av olika rum där man kan bete sig på olika sätt. Hon förespråkar att dela in den digitala arbetsmiljön så att det finns kanaler för olika syften, även för friare diskussioner.

Spondas personaldirektör Marcus Reijonen, som också var på plats för att debattera saken, säger att det även i den fysiska världen blivit tydligare att företag och organisationer vill kunna använda sina utrymmen på flexiblare sätt.

Riikka Gassen tipsar också om att alla stundvis faktiskt borde koppla ner sig helt.

– Ibland behöver man vara offline för att få saker gjorda, säger hon.

Samarbete bakom eventet

Frukosttillfället ordnades den 21 september i Microsoft Finlands lokaler i Kägeludden i Esbo och sändes därifrån ut online.

Evenemanget öppnades av Marc Hinnenberg, vd för Hanken & SSE Executive Education, och Mervi Airaksinen, vd för Microsoft Finland.

 

LÄS OCKSÅ:

Hanken & SSE Executive Education bygger skräddarsydda program för enskilda företag – ”Strategisk förnyelse är viktigt”

Lämna ett svar