ICF-coachit Harriet Bodö & Carina Granö-Träskelin: ”Ammattimainen coaching on investointi, ei kustannus”

Harriet Bodö, Carina Granö-Träskelin
Harriet Bodö, Carina Granö-Träskelin.

International Coaching Week on parhaillaan käynnissä. ICF-coachit Harriet Bodö ja Carina Granö-Träskelin haluavat nostaa esiin coachingin positiiviset vaikutukset yksilöille, yrityksille ja organisaatioille.

Coaching on ajattelua herättävä ja luova prosessi, joka inspiroi asiakasta henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa täysipainoiseen hyödyntämiseen. ICF-sertifioidut coachit Harriet Bodö ja Carina Granö-Träskelin korostavat, että coaching on räätälöitävissä niin, että se soveltuu sekä yksilöille että tiimeille.

– Organisaatioille se on investointi, jonka tuloksena on toimivampi johtajuus, motivoituneemmat työntekijät sekä lisääntynyt psykologinen turvallisuus, Harriet Bodö kertoo.

– Coaching-keskustelut tarjoavat samalla mahdollisuuden pysähtyä ja reflektoida omia ajatuksiaan ja ne toimivatkin monille tärkeänä turvasatamana työelämän pyörteissä, Carina Granö-Träskelin kuvailee.

Aikaa ajatuksille

Coachingin voima piilee oman ajattelun ja oivaltamisen kehittämisessä. Käytännössä keskustelutapaamisia järjestetään esimerkiksi kerran kuukaudessa.

– Aluksi voi olla hyvä tavata joka kolmas viikko, mutta aikataulu riippuu täysin kunkin asiakkaan tarpeesta, Harriet Bodö sanoo.

Johdolle suunnattu coaching voi antaa johtajalle varmuutta rooliinsa, mikä pitkällä aikavälillä edistää parempaa johtajuutta ja tuo parempia tuloksia koko yritykselle. Työntekijöille suunnattu coaching toimii yhtä hyvin tavoitteiden saavuttamiseen, mutta lähestymistapa on usein hieman erilainen. Coachin tehtävänä ei myöskään ole antaa neuvoja tai sanoa, mitä coachattavan tulee tehdä.

– Coachina voin kysyä, saanko antaa asiakkaalle vinkin, mutta vastaus voi yhtä hyvin olla kieltävä, jolloin sitä myös tulee kunnioittaa, Carina Granö-Träskelin sanoo.

Tiimicoaching yhä suositumpaa

Coaching mielletään useimmiten yksilön kehitykseen liittyväksi prosessiksi. Tiimicoachingia on kuitenkin hyödynnetty jo pitkään ja myös Pohjanmaalla siitä on tullut yhä suositumpaa. Tarvetta ovat lisänneet alati tiukentuvat tehokkuusvaatimukset sekä etä- ja hybridityön yleistyminen.

Coachin voi pyytää tiimin tueksi niin ongelmatilanteissa kuin myös silloin, kun kaikki sujuu hyvin. Yksi osa-alue, jota lähes aina kannattaa kehittää, on tiimin sisäinen yhteistyö ja kommunikaatio. Kun työntekijä uskaltaa vapaasti kertoa mielipiteensä, voi koko yrityksen luovuus- ja innovaatiotaso nousta, toisin sanoen tiimin psykologinen turvallisuus lisääntyy.

Carina Granö-Träskelin, Harriet Bodö
Carina Granö-Träskelin, Harriet Bodö.

Tarkista laatuleima

Coach ei ole suojattu virkanimike, joten itseään coachiksi kutsuvien ammattitaidossa voi olla suuria eroja. Coachin ammattitaidon todentaa organisaatio nimeltä International Coaching Federation (ICF).

– Organisaatio määrittelee alan standardit ja edistää ammatin kehittämistä, kertoo Carina Granö-Träskelin, ICF Professional Certified Coach (PCC).

– Erilaisten sertifiointien saamisen ja ylläpitämisen edellytyksenä on jatkuva oman osaamisen kehittäminen, jatkaa Harriet Bodö, ICF Associate Certified Coach (ACC).

ICF-sertifioinnit toimivat siis eräänlaisena alan laatuleimana. ICF Finlandiin kuuluu tällä hetkellä noin 250 jäsentä ja maailmanlaajuisesti organisaatiossa on jäseniä yli 50 000.

Erilaisten sertifiointien saamisen ja ylläpitämisen edellytyksenä on jatkuva oman osaamisen kehittäminen.

Coaching-viikko käynnissä

Lisätäkseen tietoa coachingista ICF järjestää vuosittain kansainvälisen coaching-viikon. Tänä vuonna International Coaching Week -viikkoa vietetään 13.-19. toukokuuta. Ohjelmaa on niin verkossa kuin paikan päällä kaikissa niissä maissa, joissa toimii ICF-coacheja ja yhdistyksiä.

Seututason toimintaa kehittämään on Pohjanmaalla luotu toimialalle oma eturyhmä. Itse työ tapahtuu kuitenkin kunkin ICF-sertifioidun coachin oman yrityksen kautta.

Harriet Bodö pyörittää yritystä nimeltä Coach Me & More, jonka yhteystiedot löytyvät osoitteesta coachmeandmore.com.

Carina Granö-Träskelinin yrityksen nimi on Wasa Wellness ja sen yhteystiedot löytyvät osoitteesta wasawellness.fi.

Bodö ja Granö-Träskelin tekevät paljon yhteistyötä myös keskenään. Toinen heistä voi esimerkiksi coachata koko tiimiä toisen tavatessa tiimin jäseniä yksitellen.

Molemmat coachit painottavat, että yhteyttä voi ottaa myös matalalla kynnyksellä. He tapaavat mielellään vaikkapa kahvikupillisen äärellä kertoakseen lisää työstään. Ensimmäinen tapaamiskerta on aina maksuton ja sen tarkoituksena on, että asiakkaat voivat arvioida, voisiko coachingista olla hyötyä heille.

 

LUE MYÖS:

Hanna-Kaisa Pernaa: ”Hyvinvointiala tarvitsee positiivisempaa retoriikkaa”

Vastaa