ICF-coacherna Harriet Bodö & Carina Granö-Träskelin: “Professionell coaching är en investering, inte en kostnad”

Harriet Bodö, Carina Granö-Träskelin
Harriet Bodö, Carina Granö-Träskelin.

International Coaching Week pågår som bäst. ICF-coacherna Harriet Bodö och Carina Granö-Träskelin lyfter de positiva effekterna coaching ger för individer, företag och organisationer.

Coaching är en tankeväckande och kreativ process som inspirerar den coachade att maximera sin personliga och professionella potential. De ICF-certifierade coacherna Harriet Bodö och Carina Granö-Träskelin lyfter fram att coachingen kan skräddarsys så den passar både individer och team.

– För organisationer är det en investering som ger bättre ledarskap, mer motiverade medarbetare och ökad psykologisk trygghet, säger Harriet Bodö.

– Coachingsamtalen är samtidigt en chans att andas ut, att reflektera och blir därför en viktig fristad för många, säger Carina Granö-Träskelin.

Chans att tänka klart

Styrkan i att använda coaching handlar om att tänka klart och få egna insikter. Rent praktiskt kan det handla om att träffas för samtal till exempel en gång i månaden.

– Var tredje vecka brukar vara bra att börja med även om tidsintervallet är helt beroende av behovet, säger Harriet Bodö.

Coaching för ledare kan göra ledaren tryggare i sin roll, vilket i förlängningen bidrar till bättre ledarskap och ett bättre resultat för hela företaget. Coaching för medarbetare fungerar lika bra för att skapa resultat men har ofta lite andra ingångar. En coach finns inte heller till för att ge råd eller säga vad den coachade ska göra.

– Som coach kan jag fråga om jag får ge dig ett tips men svaret kan likväl vara ett nej, vilket alltid respekteras, säger Carina Granö-Träskelin.

Teamcoaching har fått uppsving

Coaching är kanske mest bekant som en process där individer utvecklas. Teamcoaching har ändå funnits länge och har på senare tid blivit populärare även i Österbotten. Högre effektivitetskrav samt distans- och hybridarbete har ökat behovet.

En coach kan komma in i ett team när det finns problem men också i ett skede när allt går bra. Ett område det nästan alltid löns att jobba med är samarbete och kommunikation i team. Om det känns tryggt att våga säga sin åsikt inom ett team kan hela företagets kreativitets- och innovativitetsnivå öka – den psykologiska tryggheten ökar i teamet.

Carina Granö-Träskelin, Harriet Bodö
Carina Granö-Träskelin, Harriet Bodö.

Kolla kvalitetsstämpel

Ordet coach är i sig inte en skyddad titel vilket gör att kunskapsnivån bland de som kallar sig coach varierar. För att kunna säkerställa en hög nivå på kompetensen finns organisationen International Coaching Federation (ICF).

– Organisationen sätter standarder och jobbar för att utveckla yrket, säger Carina Granö-Träskelin, ICF Professional Certified Coach (PCC).

– För att få och upprätthålla olika typer av certifieringar krävs ständig vidareutbildning, säger Harriet Bodö, ICF Associate Certified Coach (ACC).

ICF-certifieringar av olika slag utgör alltså en slags kvalitetsstämpel. ICF Finland har idag runt 250 medlemmar medan organisationen globalt engagerar över 50 000 medlemmar.

För att få och upprätthålla olika typer av certifieringar krävs ständig vidareutbildning.

Coachvecka pågår

För att öka kunskapen om coaching ordnas årligen International Coaching Week. Veckan organiseras av ICF och pågår i år 13-19 maj. Program ordnas online och på plats i länder där det finns ICF-coacher och föreningar.

Nytt på regional nivå är att det även har skapats en österbottnisk intressegrupp. Själva coachingen utför de ICF-certifierade coacherna ändå via sina egna bolag.

Harriet Bödo driver Coach Me & More och hennes kontaktuppgifter hittas på webbplatsen coachmeandmore.com.

Carina Granö-Träskelin driver Wasa Wellness och hennes kontaktuppgifter hittas på wasawellness.fi.

Bodö och Granö-Träskelin samarbetar också mycket med varandra. Det kan till exempel fungera så att den ena coachar teamet medan den andra jobbar med deltagarna enskilt.

Båda coacherna framhåller att det är låg tröskel för att ta kontakt som gäller. Båda två tar gärna ett möte eller en kaffekopp tillsammans med intresserade för att berätta mera. Första konsultationen, kaffesnacket, kostar ingenting och finns till för att kunderna ska få en känsla för om coaching är något som passar dem eller inte.

 

LÄS OCKSÅ:

Hanna-Kaisa Pernaa: ”Hyvinvointiala tarvitsee positiivisempaa retoriikkaa”

Lämna ett svar