Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Vasaföretaget Fixura lanserar lån med sjunkande ränta

Simon Sandvik
Simon Sandvik.

Fixura lanserar en ny, innovativ låneform som ska motivera kunder att amortera lån i tid.

Fixura, en pionjär bland peer-to-peer låneföretagen, lanserar en innovativ ny låneprodukt. Den centrala idén är att räntan minskar ifall lånet sköts ordentligt.

I början är räntan 9,9 procent men om låntagaren sköter avbetalningarna i tid så sjunker räntan varje månad med 0,1 procent.

– En kund som sköter sitt lån kan till slut uppnå en så låg ränta som 2,9 procent, säger Simon Sandvik, vd för Fixura.

Konsumtionslån har traditionellt fast ränta. Den sjunkande räntan ska sporra och motivera låntagarna att betala tillbaka i tid samtidigt som systemet belönar dem som sköter sig bra.

– Vi vill påverka den allmänna bilden av branschen, och visa att det går att skapa låneprodukter med rättvisa villkor, säger Sandvik.

Vi vill påverka den allmänna bilden av branschen.

Nytt verktyg hjälpte till klara räntetaket

Det tillfälliga räntetak på 10 procent som regeringen nyligen införde orsakade en del justeringar i sista minuten för Fixura.

Det var tack vare att företaget utvecklat ett riskanalysverktyg, som baserar sig på verkliga betalningshändelser, som möjliggjorde att företaget kan bevilja lån också med lägre räntenivå.

Både lån och placering

Fixura förmedlar lån mellan privatpersoner. Förutom att erbjuda lånemöjligheter erbjuder företaget därför också en möjlighet för placerare att placera i lån.

Att den nya lånetjänsten motiverar låntagarna att betala tillbaka sina lån gör också att risken för placerare minskar.

– Placerarna kan också glädja sig åt att de håller igång den finska ekonomin och hjälper bra låntagare att bli kvitt lån med dyrare räntor, säger Sandvik.

LÄS OCKSÅ:

Simon Sandvik ny vd för Fixura – “Vi ska nu bygga en ny modell”

Lämna ett svar