Smart luftrenare hjälper oss andas ren luft – Importföretag i Vasa pionjärer på israelisk teknologi

Monica Rantala, Fredrik Ekholm.
Monica Rantala, Fredrik Ekholm.

Luftrenaren Aura Air är ingen corona-produkt men virusets framfart gör behovet av den tydligt. Fyra olika reningsprocesser renar inomhusluften från olika slags virus, pollen, bakterier, mögel och sporer.

Aura Air heter en ny typ av luftrenare. Apparaten är diskret och väger 5,5 kilogram men är tack vare modern teknologi väldigt effektiv.

Det israeliska företaget bakom produkten har utvecklat den i samarbete med Sheba medicinska center, som rankats som ett av de tio bästa sjukhusen i världen.

Syftet med hela apparaten är att rena luften från bakterier, virus, influensa, pollen, svamp, mögel och sporer samt lukter.

– Vi har fått bra feedback att Aura Air hjälpt människor som lider av astma, olika allergier och pollen samt förbättrat luftkvaliteten där luften varit dålig eller unken, säger Monica Rantala, vd för Tabita Products som importerar Aura Air.

Vasaföretag bakom importen

Tabita Products är ett Vasaföretag som importerar Aura Air. Företaget är grundat redan 1992 med syftet att ta in bra och innovativa produkter från Israel.

– Israel är i framkant när det gäller mycket, speciellt när det handlar om högteknologi, säger Fredrik Ekholm, som tillsammans med sin hustru grundade företaget.

Tabita Products har traditionellt importerat många olika produkter för bland annat hudvård och kosmetik. Fredrik Ekholm, som gjort sin karriär inom byggbranschen och är bekant som styrelseordförande för Vasa Byggnadsreparation, har på grund av branschvalet inte varit nämnvärt involverad i verksamheten.

Monica Rantala, Fredrik Ekholm.
Monica Rantala, Fredrik Ekholm.

Som honorärkonsul för Israel i Vasa följer han ändå aktivt med vad som är på gång på flera områden.

– När Aura Air presenterades på en av de bästa affärsplattformerna i Israel samt i många tidnings- och tv-referat förstod vi direkt att det finns ett stort behov även här, säger Fredrik Ekholm.

Eftersom det handlar om fastigheter, ventilation, ren luft och modern teknologi blev Fredrik Ekholm själv inspirerad av produkten.

– Jag har nog inte för lite att göra, men jag ser så tydligt att det här fyller ett behov och kan hjälpa människor, företag och kommuner så i mån av tid försöker jag sprida information om produkten.

Så funkar den

Aura Air har kapacitet att effektivt rena luften i ett rum som är 55 kvadratmeter stort per apparat. I ett rum av den storleken går all luft i rummet genom apparaten 2,5 gånger i timmen.

Inne i luftrenaren pågår fyra olika luftreningsprocesser som på olika sätt fångar upp skadliga ämnen i luften.

Därför är den smart

Aura Air kan i stor grad sköta sig själv. Apparaten har koll på luften i rummet i realtid och effektiviseras om luften av olika orsaker blir sämre.

Via mobiltelefonen kan man sätta på apparaten och stänga av den samt följa en rad olika rapporter. Luftrenaren visar om luften är virusfri och varnar också när något värde blir alarmerande.

Apparaten är uppkopplad till wifi-nätverket och kan också ge siffror för luften utomhus, som den får digitalt via en väderlekstjänst.

– Astmatiker, allergiker och andra som är känsliga för luftföroreningar kan själva känna skillnaden medan andra får lita på rapporterna att den gör nytta, säger Fredrik Ekholm.

Både bra och dåligt läge

De fyra olika reningsprocesserna i luftrenaren tar tillsammans och var en skilt för sig effektivt bort orenheterna i inomhusluften.

Luftrenaren filtrerar bort damm och partiklar men även virus.

– Att de olika teknologierna som används tar bort coronaviruset helt oberoende av varandra är ett plus, säger Fredrik Ekholm.

Att de olika teknologierna tar bort coronaviruset helt oberoende av varandra är ett plus.

För marknadsföringen av Aura Air är coronavirusets utbrott både en fördel och en nackdel. Luftrenaren är inte ursprungligen utvecklad som en corona-produkt men pandemin visar tydligt behovet av den.

– Men samtidigt gjorde pandemin också att marknaden fylldes av andra mera eller mindre seriösa alternativ, säger Ekholm.

Där behövs Aura Air

Monica Rantala säger att Aura Air passar alla utrymmen där människor rör sig.

– Företagens kontor och personalrum, sjukhus, bibliotek, restauranger, allmänna utrymmen, universitet och skolor, ger Rantala som några exempel.

– Luftrenaren är dessutom snygg och tar inget golvutrymme, säger hon.

Monica Rantala framhåller att Aura Air snabbt kan bli en bra affär eftersom den hindrar smittspridning och verkar hälsobefrämjande.

– Priset på luftrenaren är i den storleksklassen att när den tjänat in ett par sjukdagar så är investeringen återbetald.

Tabita Products har redan börjat få brev av nöjda kunder som på olika sätt berättar om hur luftrenaren underlättat deras vardag.

Finns även i miniversion

Tabita Products saluför även en ännu mindre luftrenare, Aura Air MINI. Den luftrenaren, som har storleken av en läskedrycksburk, är utvecklad för att vara lätt att ta med till arbetsplatser, restauranger, på tåg och på bussar.

Den största skillnaden jämfört med 5,5 kilogramsapparaten är att miniversionen renar en mindre yta, på 10 kvadratmeter runt den. Miniversionen går på ett batteri som efter laddning med USB-kabel fungerar i 5-6 timmar.

Mera information och information om hur man kan köpa produkterna hittas på tabitaair.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Sotning räddar både liv och egendom – NY-JAs sotare står till tjänst med lång arbetserfarenhet

Lämna ett svar