Ett nytt sätt att följa upp kompetens har lanserats. Compall ser till att arbetsgivare har koll och att arbetstagare har rätt kompetens och certifieringar för att sköta sina arbeten.
Vårdpersonal behöver olika typer av utbildningar, certifieringar och tillstånd för att kunna sköta sina arbeten. Många av certifieringarna och tillstånden ska följas upp och förnyas med olika mellanrum.
För arbetsgivare är det knepigt att hålla reda på vem som kan och får göra vad, då utmaningen förstås gäller allt från fastanställda till inhoppare. För personalen själva är det inte heller lätt att veta vad som förväntas av dem och vad som krävs.
Compall är en ny plattform – en webbapplikation som fungerar på mobiltelefoner, datorer och surfplattor – som hjälper både arbetsgivaren och arbetstagaren att lösa problemet.
Sjukskötare bakom initiativet
Österbottningen Camilla Mattjus började jobba som sjukskötare 2012. Genom sina egna erfarenheter märkte hon att det saknades ett smidigt sätt att följa upp vilken kompetens som behövdes och att veta vad som förväntades av dem.
– Inom vården behövs det många olika kompetenser, det är kunskap som behöver uppdateras eller intygas med vissa mellanrum, säger Camilla Mattjus.
Ett konkret exempel är säkerställande av läkemedelskompetens, ett tillstånd som ska förnyas med fem års mellanrum. Det finns visserligen program som berättar till arbetsgivaren vem som behöver vilka kompetenser men speciellt i det skedet då detta ska kommuniceras till arbetstagaren så brister ofta kommunikationen.
Inom vården behövs det många olika kompetenser, det är kunskap som behöver uppdateras eller intygas med vissa mellanrum.
Började söka en lösning
Camilla Mattjus tankar om en lösning fick fart genom en skoluppgift. Läraren uppmuntrade henne att fortsätta framåt med idén. Snabbt var också en affärsängel, alltså en investerare, med i diskussionerna.
Ett utvecklingsteam skapades och började jobba. I det här kärnteamet ingår Johnny Backlund, David Björklund, Simon Långsjö och Matias Risikko.
Compall som företag och plattform föddes

För ungefär fem år sedan bildades företaget Compall. Compall är också namnet på den innovativa plattform som nu lanseras för att effektivisera och modernisera kompetenshantering.
– Plattformen erbjuder ett konkret sätt att följa upp alla kompetenser som behövs, säger Camilla Mattjus, som är vd för Compall.
Lanserades på event
På Wasa Innovation Center ordnades nyligen ett event, lett av konferencier Hippi Hovi, där plattformen Compall lanserades. Inbjudna talare var Marjo Orava, från Österbottens välfärdsområde och Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre.
Marjo Orava framhåller att det är viktigt att arbetstagaren själv vet vad som förväntas av henne/honom – vilket är precis vad den nya plattformen möjliggör.

Stefan Svenfors säger att det är speciellt spännande att Compall har uppstått ur ett konkret behov, att det brukar bli bra när det är på det viset som företag föds.
– Ni har ett bra utgångsläge, det här är en bra produkt, säger Svenfors.
Camilla Mattjus lyfter fram att användningen av plattformen inte heller begränsas till vårdsektorn utan att den också passar industrin.
– Den passar egentligen alla typer av företag, organisationer och industrier där det finns kompetenser och tillstånd att hålla reda på, säger hon.
Fokus på användarvänlighet
Compall som plattform är nu öppen för testning. Camilla Mattjus säger att den första versionen gjorts så enkel som möjligt att använda.
– Nästa steg är att pilotera den och skapa ett nätverk av användare, säger Camilla Mattjus.
Webbapplikationen finns redan tillgänglig på finska, svenska och engelska. Det är dessutom enkelt att ställa in fler språk om det skulle behövas. Serverna står i Finland.
Mera information hittas på företagets webbplats compall.fi, därifrån det också går att klicka sig vidare och registrera sig.
Compall föddes som en del av Project CALM (Competence for All – Modernization). Målet med projektet är att skapa avancerad programvara för att underlätta översikt och uppföljning av kompetensutveckling. Projektet är medfinansierat av EU.
LÄS OCKSÅ:
Projekt stöder företag som utvecklar tjänster till social- och hälsovårdssektorn