Lounea investerar minst två miljoner euro i Vasaregionen – Första kunderna har redan fått sina fiberlösningar

Mikko Sinikallio. Kotiranta
Mikko Sinikallio.

Lounea säljer optiska fiberlösningar i Vasaregionen som bäst. Bland annat i Hemstrand har kunder redan fått igång sina nya nätanslutningar.

Mikko Sinikallio i Hemstrand är en av Louneas nya kunder. Pensionären Mikko Sinikallio, som själv jobbat i ICT-branschen i 40 år, är för en del Vasabor kanske även bekant för sitt engagemang i Vasa Norra Stadsdelsförening.

Louneas kund blev han i december då familjens hus i Hemstrand kopplades upp på Louneas nätverk.

– Tidtabellen höll och nätet har fungerat som utlovat, säger Mikko Sinikallio.

Satsning för framtiden

Mikko Sinikallio ser satsningen i familjens nya nätanslutning som en investering för framtiden. Driftsäkerheten, att nätet fungerar stabilt, är speciellt viktigt då så många funktioner sköts online i dagens läge.

– En annan orsak till beslutet är att kabelnätet, som vår tidigare nätanslutning byggde på, börjar bli till åren och att det säkert också behövs snabbare förbindelser i framtiden, säger Sinikallio.

Kunde undvika gräva upp gården

Att det blev Lounea som stod för den nya nätanslutningen beror, enligt Sinikallio, på att han ”fick ett erbjudande som var för bra för att säga nej till”. Ett viktigt krav för honom var också att den egna gården inte skulle grävas upp i processen, det vill säga att redan nedgrävda rör kunde utnyttjas, vilket Lounea i det här fallet kunde anpassa sig till.

Mikko Sinikallio berömmer ändå överlag grävarbetet på gatan utanför, som Lounea skötte genom underleverantören Bröderna Hemming. Sinikallio säger att grävjobbet gick snabbt och lämnade ett fint avtryck.

Anrik aktör gör storsatsning

Harri Suokko. Lounea.
Harri Suokko.

Lounea är ett finländskt företag med en över 130-årig historia bakom sig. Den anrika aktören gör som bäst en stor nationell satsning på byggandet av optiska fibernät, däribland även i Vasa och i Korsholm.

I somras startade byggandet av näten på utvalda områden lokalt. Redan då stod det klart att minst en dryg miljon euro ska investeras i regionen, helt enligt var och hur stor efterfrågan som finns.

Den här miljonbudgeten kommer att spräckas. Efterfrågan är stor och det står redan klart att minst 2 miljoner euro ska investeras.

– Byggs hela det tilltänkta området kan det till och med bli frågan om en investering på 5 miljoner euro i bara Vasaregionen, säger Harri Suokko, direktör på Lounea.

Flera områden på gång

Louneas investeringsbeslut har redan tagits i exempelvis Vapenbrödrabyn, Hemstrand och Dragnäsbäck i Vasa. Det står också klart att delar av Storviken och Gerby-Västervik får Louneas nät.

På vissa håll har grävarbetet redan genomförts medan andra ställen har andra tidtabeller och väntar på att grävsäsongen drar igång igen.

– Nästa kandidat för byggbeslut kommer att gälla Smedsby i Korsholm, säger Harri Suokko.

Smedsby är nästa kandidat för byggbeslut.

120 grävmaskiner på jobb

Lounea menar allvar och har projekt på gång i många kommuner nationellt. Under förra säsongen har cirka 120 grävmaskiner bemannade av företagets underleverantörer jobbat för bolaget.

Harri Suokko säger att försäljningen av nya anslutningar pågår hela tiden.

– Mycket säljs för framtiden men till viss del går det att koppla in kunder även på vintern, säger han.

På företagets webbplats lounea.fi går det att klicka sig fram, skriva in sin adress och se efter om företaget kan erbjuda en optisk fibernätanslutning för det egna huset, lägenheten eller företaget.

LÄS OCKSÅ:

Stefan Råback: ”Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi”

Lämna ett svar