Lounea gör miljoninvestering i Vasaregionen – Erbjuder optiska fibernät i Vasa och i Korsholm

Harri Suokko. Lounea.
Harri Suokko.

Lounea vill göra optiska fibernät tillgängliga för så många som möjligt. Redan i sommar byggs fibernät i Vasa, och försäljningen till Korsholm har också kört i gång.

Lounea är ute på en mission för att göra optiska fibernät tillgängliga för så många finländare som möjligt under de närmaste åren. Det anrika företaget har redan investerat över 150 miljoner euro i optisk fiberinfrastruktur.

– Vi har en lång historia och mycket erfarenhet av att bygga optofibernät, säger Harri Suokko, direktör på Lounea.

Vi har mycket erfarenhet av att bygga optofibernät.

Startar snart i Vasa

Harri Suokko. Lounea.
Harri Suokko framhåller att Lounea är ett inhemskt val med nyckelflaggan, att ägarna är finska privatpersoner och företag.

Redan nu i sommar börjar byggandet av Louneas nät i Vasa. Först ute är Vapenbrödrabyn och Hemstrand, där grävskoporna snart rullar in.

– Vi säljer också nya anslutningar på områden så länge grävmaskinerna är kvar, säger Harri Suokko.

Som bäst kör företaget till och med en kampanj där priset för en anslutning är noll euro, inklusive grävarbeten och installation. Det erbjudandet kräver att kunden är med som kund minst två år framåt.

– Investeringens avskrivningstid är i själva verket 30 år, men vi har en så hög kundnöjdhet så vi hoppas och räknar med att kunderna stannar länge, säger Harri Suokko.

I Vasa är det företagen Bröderna Hemming och FIN Infra Group som anlitats för jobbet att bygga nätet.

Efterfrågan avgör ordningen

Lounea
Lounea har många projekt på gång ute i landet. I företagets strategi ingår prioritering att använda lokala tjänster.

På vilka områden och i vilken ordning nätet byggs i Vasa efter Hemstrand och Vapenbrödrabyn beror på efterfrågan. Det här går med andra ord ännu att påverka. Storviken, Gerby och Skogsberget ligger bra till i ordningen.

Lounea pratar redan om en investering på 1,5 miljoner euro och blir hela det tilltänkta området av blir det frågan om cirka 5 miljoner euro.

Smedsby först i Korsholm

Nyligen öppnade Lounea även förhandsförsäljningen av fiberanslutningar i Korsholm, där Smedsby är först ute. Om allt går som på Strömsö kan nätet byggas där redan 2024.

– Intresset i Smedsby verkar vara stort, så det ser lovande ut, säger Harri Suokko.

Därför fiber

Lounea

Snabba och pålitliga dataförbindelser blir allt viktigare. Harri Suokko lyfter till exempel fram alla som jobbar hemifrån eller går i skola på distans.

– Hastigheter och tillförlitlighet är avgörande även för underhållning, inte minst för dem som spelar, säger Harri Suokko.

Både privatpersoner och företag

Lounea
Speciellt i Vasaregionen kommer de lokala grävmaskinerna att fungera med biodiesel för att minska koldioxidutsläpp.

Möjligheten att ansluta till Louneas optofibernät erbjuds åt både konsumenter och företag. Till saken hör kanske också, att på många områden där Lounea investerar i nya nät så är kabel-tv-kablarna äldre och borde ändå så småningom grävas upp.

– Vi har förmånliga tv-lösningar att erbjuda där också, till exempel de svenska kanalerna kan ingå, säger Harri Suokko.

Miljövänligt alternativ

Mycket tyder på att hushållens och företagens dataöverföringsbehov kommer att fortsätta växa under de kommande åren. Allt fler apparater kopplas upp på nätet, och kraven ökar.

– Optisk fiber är ett ansvarsfullt val, som kommer att lösa användarnas onlinebehov i årtionden framöver, säger Harri Suokko.

Med ansvarsfullt val menar Suokko att optisk fiber är ett miljövänligt alternativ som möjliggör snabbare och effektivare dataöverföring, vilket minskar energiförbrukningen och utsläppen.

Mera information om de optiska fibernätens utbyggnad och möjlighet att beställa hittas på www.lounea.fi/vasa eller lounea.fi/korsholm.

 

LÄS OCKSÅ:

Timo Saari: ”Henkistä ja fyysistä energiaa”

Lämna ett svar