Vasas nya trafikpark byggs med näringslivets hjälp – LokalTapiola Österbotten bidrar med 100 000 euro

Joel Sunabacka, Jukka Talvi, Leila Roininen. Vasa stad, LokalTapiola Österbotten
Joel Sunabacka, Jukka Talvi, Leila Roininen.

Företag och organisationer välkomnas att medverka i uppbyggnaden av Vasas nya trafikpark. LokalTapiola Österbotten utmanar regionens andra företag att komma med och utveckla området.

Vasas nya trafikpark blir något av ett Vasa i miniatyr. Det säger grönområdeshortonom Leila Roininen på Vasa stad.

– I trafikparken kommer att finnas allt från vägkorsningar med trafikljus till stadshus och vattentorn, säger Leila Roininen.

Besökare i alla åldrar kommer att få bekanta sig med den nya miniatyrstaden kostnadsfritt. Med trampbilar blir det möjligt att på ett roligt sätt få lära sig vad som gäller i trafiken.

I trafikparken kommer att finnas allt från vägkorsningar med trafikljus till stadshus och vattentorn.

Företag medverkar

Vasa stad Jukka Talvi
Jukka Talvi.

I Vasa spelar näringslivet en stor roll vilket också kommer att märkas i parken. Företag som vill medverka i finansieringen ges nu möjlighet att sätta sina företagsnamn på både trampbilar och hus.

För en tusenlapp plus moms går det att få namnet på en trampbil medan 5000 euro plus moms kan namnge ett hus. För företag som vill bidra med mer eller mindre än så finns också andra möjligheter.

– Vi känner redan till några företag som vill vara med och vi hoppas på ett stort intresse från flera, säger Jukka Talvi, kommunteknikens direktör.

LokalTapiola Österbotten är med

LokalTapiola Österbotten rivstartar det lokala näringslivets medverkan genom en donation på 100 000 euro. I det här fallet handlar det ändå inte om att få namnet på ett höghus utan vd Joel Sunabacka förklarar att trafiksäkerhet är grundbulten i det som försäkringsbolaget jobbar med.

– Vi har ett enormt ansvar för trafiksäkerhet, nästan varannan bil från Kristinestad till Karleby är försäkrad hos oss, säger Joel Sunabacka.

Under de kommande åren kommer LokalTapiola att ta en aktiv roll i att utveckla trafiksäkerheten i Österbotten och Metvikens trafikpark är en del av denna helhet.

Leila Roininen, Jukka Saari, Jukka Talvi, Joel Sunabacka, Vasa LokalTapiola Österbotten
Leila Roininen, Jukka Saari, Jukka Talvi, Joel Sunabacka.

Utmanar andra

Joel Sunabacka hoppas att förverkligandet av trafikparken blir något som kan öka levnadskraften i hela Österbotten. Joel Sunabacka gillar också tanken på att göra saker tillsammans, en kraft som i trafikparken märks till exempel genom kommande talkodagar då invånare som vill får hjälpa till att bygga upp parken.

– I det talkot kommer vi också att delta med personal, vi utmanar andra bolag i nejden att på olika sätt vara med på initiativet, säger Joel Sunabacka.

Placeras invid Metviken

grävmaskin, metviken, vasa

Trafikparken byggs invid Metviken som bäst och ska stå färdig hösten 2024. Jukka Saari, som ansvarar för byggarbetsplatsen, säger att de är bra på gång redan och antyder att tidtabellen kan bli snabbare än beräknat.

Trafikparken byggs bredvid den skatepark som redan finns där. Vintertid kommer trafikparken att omformas till en skridskobana. Bredvid hela nybygget och som en del av samma satsning byggs även en så kallad pumptrackbana, en bana som passar till exempel sparkcyklar.

Företag som vill vara med och medverka hittar mera information på trafikparkens webbsidor.

 

LÄS OCKSÅ:

LokalTapiola Österbotten 2.0 tar form – Ny styrelseordförande vid rodret

Lämna ett svar