Sverige får nytt konsulat i Vasa – Christian Näsman blir ny svensk honorärkonsul

Nicola Clase, Christian Näsman.
Nicola Clase, Christian Näsman.

Sverige har utnämnt Christian Näsman, advokat och vicehäradshövding, till ny honorärkonsul. Sveriges ambassadör i Finland invigde det nya konsulatet.

Sverige har fått ett nytt konsulat och en ny svensk honorärkonsul i Vasa. Advokat Christian Näsman har utnämnts till Sveriges nya honorärkonsul i landskapen Österbotten och Södra Österbotten.

– Vi är glada att få en konsul som har ett så brett nätverk samt intresse för Sverige, säger Nicola Clase, Sveriges ambassadör i Finland.

Nicola Clase besökte Vasa för att inviga det nya konsulatet. Konsulatet hittas på Handelsesplanaden 12 B 11, det vill säga på Advokatbyrå Näsman & Båsks kontor.

”En ära”

Christian Näsman beskriver besöket av ambassadören liksom det nya hedersuppdraget som en ära. Näsman säger att relationerna mellan Finland och Sverige är nära. Han citerar kronprinsessan Victorias uttalande vid sitt senaste Finlandsbesök.

– Vi är grannar, vi är vänner, vi är familj, säger Christian Näsman.

Christian Näsman har personligen också släktingar i Sverige. Liksom många österbottningar är han dessutom uppvuxen med svensk tv vilket också gett många intryck.

Nicola Clase, Christian Näsman.
Nicola Clase, Christian Näsman.

Grundare av advokatbyrå

Christian Näsman är bekant som grundare och partner i Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab sedan år 2000. Han fick sin juristexamen 1993 från Åbo universitet och blev vicehäradshövding 1995.

Christian Näsman har även tjänstgjort bland annat vid Vasa hovrätt, som tingsdomare och som polischef. Han har även haft flera förtroendeuppdrag inom Finlands Advokatförbund.

Prestigefyllt hedersuppdrag

Honorärkonsul är ett frivilligt, oavlönat hedersuppdrag. Till det nya konsulatet i Vasas uppgifter hör bland annat att informera svenska medborgare i det egna verksamhetsområdet om rättigheter och möjligheter att få hjälp i Finland, att lämna ut pass och körkort, fungera som vallokal och bistå ambassaden i samband med särskilda händelser.

En allt viktigare uppgift är också att främja svenskt näringsliv och bilateral handel samt delta i kultursamarbeten med ambassaden.

– Jag fungerar gärna som en brobyggare mellan finska och svenska företag och organisationer, säger Christian Näsman.

 

LÄS OCKSÅ:

Triinu Varblane: “Export, mångfald och äkta samarbete – har det någonsin varit viktigare för framtiden?”

Lämna ett svar