Kontrollera elsladdar och övervaka elden – LokalTapiola Österbottens experter tipsar om brandsäkerhet

Marlen Back, Niclas Björkgren
Marlen Back, Niclas Björkgren

Tryggare Österbotten

Stämningsfull julbelysning skapar glädje under årets mörka tid, men samtidigt ökar risken för bränder. LokalTapiolas experter påminner om att god brandsäkerhet i hemmet handlar om beredskap, kontroll och övervakning.

När julen närmar sig vill många skapa stämning med levande ljus och ljusslingor. Ur ett säkerhetsperspektiv rekommenderas i första hand led-ljus.

– Speciellt om det finns små barn eller husdjur i hemmet är det bäst att undvika levande ljus, säger Marlen Back, kundrådgivare på LokalTapiola Österbotten.

Marlen Back påminner om att öppna lågor alltid bör övervakas. Niclas Björkgren, skadegranskare på LokalTapiola Österbotten, säger att även ugnar och spisar kräver övervakning.

– Lämna inte mat utan uppsikt i ugnen eller på spisen, för ett litet barn eller en hund kan av misstag skruva upp temperaturen, vilket kan orsaka brand, säger Niclas Björkgren.

Förbered, kontrollera, övervaka

Brandsäkerhet kan delas in i tre skeden: beredskap, kontroll och övervakning.

Förutom levande eldar och spisar lönar det sig även att övervaka elektrisk utrustning och inte lämna till exempel mobilladdare i vägguttagen när de inte används.

– Numera är risken inte särskilt stor, men olyckan kan ändå vara framme, säger Niclas Björkgren.

Kontrollera elektroniken

Niclas Björkgren säger att de flesta bränder i hem och hus orsakas av elektriska fel. Därför rekommenderar han att man regelbundet kontrollerar att den utrustning och de sladdar man använder är i gott skick.

Om till exempel plasten som omger ledningen är trasig, kan enheten kortsluta och i värsta fall orsaka brand.

Experterna rekommenderar också att man granskar och rengör köksfläktens filter flera gånger om året. Om mycket fett samlas i filtret och det börjar brinna i närheten är det som att hälla olja på elden.

Niclas Björkgren säger att det är svårt att ange något rengöringsintervall som passar alla, för det beror på hur ofta man lagar mat.

– Men det är lätt att se om ett fettlager börjar byggas upp i filtret, säger han.

Förbered dig på det värsta

Det är bra att vara förberedd på att det i något skede kan börja brinna i hemmet. Därför är det viktigt att ha en brandfilt på en lättillgänglig och central plats.

Marlen Back säger att en brandfilt är ett mycket bra verktyg för att kväva små eldsvådor, till exempel om teven eller innehållet i en kastrull börjar brinna.

Om huset har en eldstad eller är i riskzonen för att utsättas för blixtskador rekommenderas det också att man har en brandsläckare i hemmet. Brandsläckaren bör dessutom regelbundet besiktas av experter.

– Vi har ordnat besiktning av brandsläckare för våra kunder redan i 20 års tid på 20 olika orter, och numera inspekterar vi cirka 12 000 brandsläckare per år, säger Back.

Brandvarnaren är ett annat verktyg som inte får glömmas bort. Alla brandvarnare i hemmet bör testas regelbundet och förnyas vart 5-10 år.

– En rätt placerad brandvarnare väcker även en sovande person i tid för att rädda sig själv och sin familj, säger Back.

Marlen Back säger att fler tips för bättre brandsäkerhet hittas på LokalTapiolas hemsida, och experterna berättar gärna mer.

 

LÄS OCKSÅ:

Skogen är värdefull på många sätt – Rätt försäkringsnivå viktig under höst- och vinterstormars framfart

Lämna ett svar