Tarkista johdot ja valvo tulia – LähiTapiola Pohjanmaan vinkit paloturvallisuuteen joulun alla

Marlen Back, Niclas Björkgren
Marlen Back, Niclas Björkgren

Turvallisempi Pohjanmaa

Joulun aika tuo monelle iloa ja valoa pimeään vuodenaikaan. Samalla se lisää riskejä tulipaloille. LähiTapiolan asiantuntijat muistuttavat varautumisesta, tarkistamisesta ja valvomisesta.

Joulun lähestyessä moni haluaa valaista kotiaan kynttilöillä ja erilaisilla valosarjoilla. Turvallisuuden näkökulmasta LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja Marlen Back suosittelee led-kynttilöitä.

– Varsinkin jos on kotona pieniä lapsia tai kotieläimiä, niin kannattaa välttää elävän tulen käyttöä.

Back muistuttaa, että tuli vaatii aina valvontaa.

Myös lieden ja uunin kanssa kannattaa olla varovainen, rakennusvahinkotarkastaja Niclas Björkgren muistuttaa.

– Ruokaa ei kannata jättää valvomatta uuniin tai liedelle. Pieni lapsi tai koira saattaa vahingossa vääntää tehot täysille ja se voi aiheuttaa tulipalon.

Tarkista, varaudu ja valvo

Paloturvallisuuden voi jakaa kolmeen periaatteeseen: varautumiseen, tarkistamiseen ja valvomiseen.

Elävän tulen ja lieden lisäksi kannattaa valvoa myös sähkölaitteita eikä jättää esimerkiksi kännykkälatureita seinään, kun ne eivät ole käytössä.

– Niiden syttyminen ei ole nykyään suuri riski, mutta sitä tapahtuu, Björkgren sanoo.

Tarkista sähkölaitteet

Björkgren kertoo, että useimmiten asuntojen ja talojen tulipalot syttyvät sähkövikojen takia. Siksi kannattaa tarkistaa säännöllisesti käyttämiensä laitteiden kunto ja sähköjohdot.

Esimerkiksi jos johdon kuori on rikki, voi sähkölaite mennä oikosulkuun ja pahimmillaan aiheuttaa tulipalon.

Useamman kerran vuodessa kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa esimerkiksi liesituulettimen suodatin. Jos siihen kertyy paljon rasvaa, on se mahdollisen tulipalon syttyessä kuin steariinia.

Kaikille sopivaa ohjetta puhdistusvälistä on vaikea antaa.

– Se riippuu, kuinka usein laittaa ruokaa. Mutta sen näkee helposti, jos suodattimeen alkaa kertyä rasvaa, Björkgren kertoo.

Varaudu pahimpaan

Kotona kannattaa varautua siihen, että joskus jossain alkaa pieni tulipalo. Siksi kotona kannattaa säilyttää jossain keskeisellä paikalla ja helposti saatavilla sammutuspeitettä.

Back kertoo, että esimerkiksi jos televisio tai kattilan sisältö syttyy palamaan, on sammutuspeite oiva väline sellaisen palon tukahduttamiseen.

Jos talossa on takka tai koti sijaitsee paikalla, joka on altis ukkosenvahingoille, kannattaa kodissa olla myös palosammutin. Ja sitä kannattaa myös muistaa tarkistuttaa asiantuntijoilla säännöllisesti.

– Me olemme järjestäneet asiakkaillemme jo 20 vuoden ajan palosammuttimien tarkastuksia 20 eri paikkakunnalla. Vuosittain tarkistutamme noin 12 000 sammutinta, Back kertoo.

Eikä kannata tietenkään unohtaa palovaroittimia, niiden testaamista säännöllisesti sekä palovaroittimien vaihtamista uusiin 5-10 vuoden välein.

– Oikein sijoitettu palovaroitin varoittaa ajoissa, jolloin nukkujakin ehtii pelastamaan itsensä ja perheenjäsenet.

Back muistuttaa, että lisää hyviä vinkkejä paloturvallisuuden parantamiseen saa LähiTapiolan asiantuntijoilta tai LähiTapiolan verkkosivuilta.

 

LUE MYÖS:

Metsä on monella tapaa arvokas – Oikea vakuutustaso on tärkeä syys- ja talvimyrskyjen uhatessa

Vastaa