Ett mänskligt misstag skedde på PowerPark i Piovra-karusellen – Ingen skadades och säkerhetsåtgärder för att det inte kan ske igen är på plats

Piovra är bläckfiskattraktionen i förgrunden.

”Säkerheten är högsta prioritet på PowerPark”, säger Mikko Kiviluoma, direktör för PowerPark. En extra utbildning, en till karuselloperatör, bra dokumentation och en teknisk utveckling på karusellen Piovra garanterat att inte samma fel uppstår igen.

I nöjesparken PowerPark, i Piovra-karusellen, skedde ett mänskligt misstag på lördagen den 28 juni. Ett skyddsräcke i en vagn lämnades ostängt när karusellen startade. Karusellen stannades direkt när felet upptäcktes och situationen slutade med skrämselhicka. Situationen utreddes omedelbart på plats med vårdnadshavaren och ett barn som var i vagnen.

På PowerPark har alla som styr karuseller och anläggningar fått en grundlig utbildning där säkerheten är det som poängteras. I Piovra är skyddsräckets funktion att hindra åkaren från att stiga upp och också erbjuda stöd som åkaren kan hålla i medan karusellen är i gång. Piovra-karusellen ska nu utvecklas på så vis att risken för det mänskliga misstaget försvinner helt. Därtill har en operatör till börjat jobba vid anläggningen för att garantera säkerheten.

– Bakgrunden till misstaget i lördags är mänsklig. Det får naturligtvis inte ske för det. Vi tar alla säkerhetsaspekter allvarligt och därför utvecklar vi också anläggningens säkerhetssystem, konstaterar Mikko Kiviluoma, PowerParks direktör.

Mikko Kiviluoma.

Dokumentationen är viktig och har också gjorts i detta fall. En korrekt process säkerställer att nöjesparkens anläggningar funkar felfritt och är säkra.

– I det här fallet hade karuselloperatören inte kontrollerat skyddsräcket, och hade inte heller efteråt kallat på en förman. Arbetsskiftets fältansvariga hade behandlat fallet med målsägande och kallat på service-teamet. Service-teamet hade kontrollerat att det inte var något fel på skyddsräcket, att det fungerade på samma sätt som karuselltillverkaren planerat.

– Som en följd av det här ordnar vi en extra utbildning till arbetstagarna, där vi går igenom rätt sätt att verka när något oväntat hänt. Säkerhet är för oss väldigt viktigt och därför ber vi om ursäkt för det mänskliga misstag som skett, säger Mikko Kiviluoma, direktör på Powerpark.

LÄS OCKSÅ:

Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Ny berg-och-dalbana öppnar på Power Park i dag

Lämna ett svar