Båtförsäkring kan rädda semesterkassan – LokalTapiola Österbottens experter vet att en olycka till sjöss snabbt blir dyr

Paulina Sand, Conny Westerholm. LähiTapiola
Paulina Sand, Conny Westerholm.

Tryggare Österbotten

LokalTapiola Österbotten logo Lähitapiola Pohjanmaa

Båtlivet är härligt tills olyckan är framme. En båtförsäkring kostar inte mycket, tar typ tio minuter att fixa och kan rädda hela semesterkassan.

Många satsar mycket pengar på sina båtar. Om och när olyckan är framme blir det snabbt dyrt.

– Vad en skada kostar att reparera varierar men ska pengarna tas från semesterkassan så blir det nästan alltid kännbart, säger Conny Westerholm, skadegranskare för LokalTapiola Österbotten.

Att köra på en sten, vilka det finns gott om i den österbottniska skärgården, kostar lätt 2000-3000 euro redan med en mindre motor. Även om du själv har en lite billigare båt så kan det bli mycket dyrt om du råkar stöta till bryggrannens vrålåk.

Viktigare saker än pengar

Paulina Sand, Conny Westerholm. LokalTapiola
Paulina Sand, Conny Westerholm.

Pengar och båtar är ändå inte det viktigaste när det gäller båtförsäkringar. Liksom i trafiken på land händer det att personskador uppstår, både i och utanför båten, som till exempel när någon simmar i en farled och olyckan är framme.

– Att ha en bra båtförsäkring är en stor trygghet, både för ekonomin och för själva båtägaren, säger Paulina Sand, representant för LokalTapiola Österbotten.

Att ha en bra båtförsäkring är en stor trygghet.

Stenar och stölder

Till de vanligaste skadorna hör just grundstötningar, som att köra på stenar. Det är också vanligt att köra på flytande objekt i vattnet, som till exempel stockar. Speciellt på hösten, då stormarna kommer, är det vanligt att båtarna skadas när de är förtöjda vid bryggan och skaver.

Stölder är också relativt vanliga. Mera sällan försvinner hela båten, det som stjäls är motorer och utrustning, som plottrar.

Kör försiktigt

Paulina Sand, som själv gillar båtliv, konstaterar att det är ganska vanligt att remmare flyttat på sig eller saknas, speciellt tidigt på säsongen. Ett tips hon kommer med är att använda sig av tekniska hjälpmedel som gps och sjökort för att veta var man rör sig.

Paulina Sand rekommenderar att se till att skyddsutrustningen i båten fungerar, att besikta båten och överväga en skärgårdsskepparexamen.

Vissa förebyggande åtgärder kan till och med leda till rabatter i båtförsäkringen. En båtförsäkring, helt förstås beroende på vilken båt du har och vad som ingår i den, behöver inte vara någon dyr historia och kan kosta så lite som 20 euro per år.

Förtöj ordentligt

Conny Westerholm, som också trivs på sjön, rekommenderar att se till båten ofta även när den ligger vid bryggan. Det här gäller speciellt på hösten då det är extra viktigt att kolla att pumpen fungerar eller förstås tömma båten själv.

– Det löns att kontrollera att båten är ordentligt förtöjd och att rep och band har rätt storlek och är i bra skick, säger Conny Westerholm.

Sakta ner tjuvar

Att förebygga stölder handlar mycket om att göra det svårare och sakta ner arbetet för tjuvar. Att det är viktigt att ta bort nycklarna från båten må vara osagt, men till exempel extra lås till ratten och att låsa fast båten i bryggan kan lönas.

Videoövervakning samt portar och grindar rekommenderas också av experterna.

En bra sak att komma ihåg är att en bra båtförsäkring gäller även på land. Det kan vara bra att veta när man sätter ut båten men även vid förvaring när träd ramlar ner eller någon av misstag plogar in i båten.

Hur får man lättast en båtförsäkring då?
– Bara att plocka fram uppgifterna om båten och ringa mig eller oss, säger Paulina Sand (050-5408000 eller LokalTapiola Österbottens servicenummer 06 534 2000).

LÄS OCKSÅ:

Sotning på sommarstugan viktig och lagstadgad – NY-JA:s råd ”Samla ihop gänget på villavägen eller ön så blir det förmånligare”

Lämna ett svar