Exklusiv intervju med Benjamin Hardy – Ny bok krossar föreställningar om personlighet

Benjamin Hardy.

Benjamin Hardy hävdar att våra personligheter är mycket mera flytande än vi tror. På några få år gick han själv från att vara en ung man utan framtidstro och eget hem till en framgångsrik fembarnspappa och erkänd författare med miljonpublik.

”Det är bara min personlighet, sådan är jag, tyvärr.”

Det uttalandet duger inte längre som försvar för att inte ta itu med saker som man själv vill genomföra. Det menar i alla fall Benjamin Hardy, författare till den nya boken ”Personality Isn’t Permanent”, fritt översatt ”Personlighet är inte permanent”.

Benjamin Hardys egen historia är ett bevis på att det går att ändra sig. Han var, enligt sina egna ord, en ung man som inte var på väg någonstans i livet. Han kände sig hopplös, var inneboende hos sin kusin och ägnade det mesta av sin tid till att spela World of Warcraft.

I dag har Hardy en doktorsexamen och är en etablerad författare inom personlig utveckling. Hans skriverier når miljonpublik.

Några viktiga milstolpar på vägen dit var att Hardy hittade en person som trodde på honom och att han började röra på sig, rent fysiskt alltså.

Familjen viktig

Benjamin Hardy skiljer sig från mängden i självhjälpsgenren på flera olika sätt. Han betonar till exempel familjens betydelse och är också öppen med att han är religiös, dock på ett smidigt sätt där han inte tvingar sin religion på andra. På en direkt fråga om detta svarar han att religionen är viktig för honom men att det likväl går att utvecklas utan tron, att det finns många som gör det.

Benjamin Hardys nya bok förklarar varför människor fastnar i livet och, ännu viktigare, hur de kan göra för att komma vidare. Han använder ofta sitt eget liv som exempel och berättar även historier om många andra som gjort motsvarande saker.

Varför vill man då ändra sin personlighet?

– Många är missnöjda med någon aspekt som de vill jobba med. Till exempel vill människor vara mera utåtriktade eller ha bättre självförtroende, säger han.

Till exempel vill människor vara mera utåtriktade eller ha bättre självförtroende.

Hardy hävdar att personlighetstest kan ge en snäv bild av människor och en illusion om att saker inte går att ändra. Som exempel nämner han att det är fullt möjligt för en introvert att bli mera utåtriktad, att man inte i onödan ska placera sig själv i olika fack.

I boken berättar han att det var nära att han själv missade chansen med sin fru på grund av ett personlighetstest som placerade honom i ett i sammanhanget ofördelaktigt fack.

Hur lång tid tar det då att få dramatiska förändringar i sin personlighet?

– På sex månader kan man få rätt så stora resultat. En bättre horisont att jobba med är ändå 3-5 år, säger han.

Att det verkligen kan gå att ändra mycket är han själv ett bevis på. På några få år gick Hardy från att inte ha skrivit en enda bloggpost till att läsas av miljoner och kamma hem sitt första bokkontrakt.

Inom familjelivet har han gjort en ännu snabbare resa. På mindre än ett år utvecklades han från noll till fembarnspappa. Familjen adopterade tre fosterbarn och en månad senare var frun gravid med tvillingar.

Kommer ut i sommar

Den nya boken kommer ut i sommar. Den kan redan nu förhandsbeställas på www.benjaminhardy.com.

Vaasa Insiders skribent fick läsa ett förhandsexemplar, inför den här intervjun, och kan intyga att den är bra. Lättläst och flytande är den garanterat, som sådan, men i den finns också en hel del uppgifter som inte mentalt är lika lätta att genomföra.

Finns det något lätt sätt att komma igång med den personliga utvecklingen i väntan på boken?

– Jo, att föra anteckningar (journaling på engelska) är ett bra sätt att starta med, säger Benjamin Hardy.

LÄS OCKSÅ:

Unik chans prova på ett coachtillfälle utan kostnad – De bästa experterna lockar fram nya lösningar

Lämna ett svar